Uppdaterad: 2012-03-16

2 kommentarer

Fler opererar magen mot fetma

Bild

Foto: Bertil Ericson, Scanpix

Uppsala Akademiska Sjukhus opererar nu fler än en person om dagen med överviktskirurgi för att hjälpa patienten att gå ner i vikt.

Vi blir allt tjockare och samhällets kostnader för följdsjukdomarna ökar. De senaste åren har flera landsting sett den ekonomiska vinsten med att utföra överviktsoperationer. De kostar cirka 100 000 kronor, men vinsten är betydligt högre.

De senaste 10-15 åren har man opererat allt fler på Akademiska sjukhuset.

Under 2011 ökade antalet överviktsoperationer vid Akademiska sjukhuset för åttonde året i rad. Totalt opererades 247 patienter, jämfört med 195 året innan.

 – Förklaringen till ökningen ligger dels i att vi kan operera fler patienter samma dag, omkring 7-8 personer i veckan, dels att vi infört en ny
operationsmetod som är mer skonsam och innebär att patienterna blir rörligare efter ingreppet och kan skrivas ut en dag tidigare. I genomsnitt
stannar patienterna numera tre dagar på sjukhuset, säger Magnus Sundbom, överläkare och ansvarig för överviktskirurgi på Uppsala Akademiska Sjukhus.

Effektivare arbetsrutiner bidrar också till att fler operaras. Här hålls patienter "standby" för att hoppa in vid sena återbud. Patienterna vårdas också av en mindre personalgrupp, mer fokuserad på deras problematik.

Överviktskirurgi kan utföras på patienter med BMI på över 35 och som har medicinska skäl för operationen, exempelvis diabetes och/eller högt blodtryck. Patienterna opereras med två metoder: gastric bypass eller duodenal switch. 80 procent av patienterna kommer från andra landsting i sjukvårdsregionen eller andra delar av Sverige.

Artikel skriven av redaktionen 2012-03-13
redaktionens bild

Kategorier:

Kilokampen gastric bypass

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 15/7

Gastric bypass

anonyms bild

Jag har gjort gastric bypass för två år sen och jag är super nöjd med den och jag ångra inte en sekunds att jag tog det stora steget. Och jag måste säga att jag fick jätte bra inf på den sjukhuset jag var på

Kommentar av anonym

Skrivet 15/3

åok

anonyms bild

Men varför

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.

Annons