Uppdaterad: 2011-11-10

8 kommentarer

Gastric bypass - så här går det till

Bild

En gastric bypass-operation är inte en ofarlig bantningsmetod. "Man ska vara ödmjuk när man sysslar med kirurgi, man kan inte stå och operera dag ut och dag in utan att det händer saker som man inte hade räknat med. Då ska man vara förberedd på att hantera svåra situationer", säger kirurg Göran Lundegårdh som gör gastric bypass-operationer på Sophiahemmet. Foto: Bild från en operationsal av Scanpix

Magsäcken sväller när man äter mycket. Och varje gång magsäcken blir större, svarar också hormonerna med att bli ännu hungrigare nästa gång. Vid en gastric bypass tas magsäcken ur bruk. Se filmen och förstå hur en operation av magen går till.

 

Viktminskning vid magoperation orsakas av två faktorer. Dels kan patienten inte inta stora portioner mat och vikten minskar i takt med näringsminskningen. Dessutom minskar utsöndringen av grelin, de hungerreglerande hormonerna.

Så här går operationen till: Titthålsoperation görs genom att gas fylls på in i buken på patienten.
En kamera och instrument placeras i buken och kirurgernas arbete kan börja. Matstrupen och tunntarmen skärs av och de två sys ihop förbi magsäcken.
Maten som tidigare passerade magsäcken, går nu istället direkt ner i tunntarmen. En öppen operation skiljer sig på det sättet att ett större snitt görs i buken och operationen sker direkt i magen.

Här kan du se hur en operation går till. Den här filmen har granskats och visas av kirurg Göran Lundegårdh som utfört 2000 tusen gastric bypass-operationer på Sophiahemmet i Stockholm.

FAKTA/Gastric bypass:
När man pratar om magoperationer för viktminskning används olika typer av ingrepp.

1. Gastric by pass är vanligast i dag. När magsäcken helt utesluts och tunntarmen sys ihop med matstrupen.

2. Duodendal switch där delar av magsäcken och en stor del av tunntarmen tas bort. Används för de med BMI över 50 och har ännu längre effekt, men riskerna är större.

3. Banding, när ett silikonband opereras runt magsäcken.

Båda ingreppen kan göras med öppen kirurgi eller med hjälp av titthålsteknik. Sjukhusvistelsen varierar mellan en dag upp till en vecka.

Vitnedgången är i genomsnitt 25 procent, eller 35 kilo, på fem år efter operationen.

 

Riskerna med gastric bypass:

Allvarliga komplikationerna efter fetmaoperationer är ovanliga, det är högre risk för förtida död bland överviktiga som inte opereras, men följande har rapporterats i världen.

 • Vitaminbrist är vanligt, men vissa får allvarliga konsekvenser av det som nervskador och benskörhet. Därför rekommenderas alla opererade vitamin- och mineraltillskott.
 • Vätskebrist.
 • Gallsten.
 • Inre eller yttre infektion
 • Läckage och blödningar i buken, drabbar cirka 1-4 procent, enligt amerikansk forskning.
 • Propp, till exempel i
  lungan.
 • Lunginflammation och atelektas som är en annan lungnedsättande
  sjukdom.

Källa: Obesity research journal/Nature

Artikel skriven av Dina mediciner 2010-11-24
Dina mediciners bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 3/1

Gastric bypass 2009.

anonyms bild

Hej, jag gick ner det jag önskade och håller vikten. Operationen det bästa jag gjort men en dag för något år sedan kändes hela magen svullen och jag får kramp på vänster sida i tarmen när jag bockar mig, eller hostar om jag sitter ner. När jag sträcker på mig går det över. Känns som lite molnande småvärk som knappt känns men finns där hela tiden. Någon som vet vad detta kan vara. Ska till husläkaren den 25/1.

Kommentar av stig ö

Skrivet 14/3

Härliga GBP

stig ös bild

Blev op den 5/3 2012 . i skrivande stund 14/3 2013 har jag gått ner från ca 140 kg till ca 96 kg. Det bästa jag gjort i mitt liv, synd att jag inte gjort det tidigare. Sköter men bara eftervården efter envisningarna , så fungerar det 100%. dom som inte gör det kommer säkert i media förr eller senare. jag ångrar inget har skruvat tillbaka klockan 30 år. Tusen tack sjukvården

Kommentar av brandten

Skrivet 22/1

ska elle inte

brandtens bild

funderar på operation men tvekar och villken och vad är riskerna mm och vad kan man inte äta drick eller så sen mm

Kommentar av anonym

Skrivet 11/3

efter gastrobypas operation-alkolist

anonyms bild

Hej! Jag blev av med mitt sockerberoende, men tog istället till vinet. Det har gått så långt att jag har varit inlagd på behandlingshem och klassas idag som alkolist. Nu går jag på antabus och äter nu åter socker. Det är ett sjukt beteende som jag har, vad kan jag göra åt det?

Kommentar av anonym

Skrivet 31/1

vad gör man med denna jobbiga

anonyms bild

vad gör man med denna jobbiga ångest? jag gjorde operationen för fem månader sen

Kommentar av anonym

Skrivet 21/11

Har du ångest av gastric

anonyms bild

Har du ångest av gastric bypass operationen?
Ser att det var ett tag sedan du frågade här hoppas du mår bättre!!!!

Kommentar av anonym

Skrivet 19/1

Gastric bypass

anonyms bild

Wow, vad underbart att höra! Stort grattis!!! Var det svårt att genomgå?
Vad nyfiken jag blir. Blev du tillfrågad om operationen eller tog du upp det själv?

Kommentar av Snuttan

Skrivet 18/1

DET BÄSTA SOM HAR HÄNT

Snuttans bild

gjorde en gastric bypass för 4 år sedan och är otroligt lycklig över detta,60 kg mindre ,mycket mera ork och TRÄNAR 3 ggr / vecka och tycker det är kul t.o.m blivit instruktör jisses det kunde man aldrig tro om "lilla" mej
JIPPI

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons