operation250Scanpix

Magsäcken sväller när man äter mycket. Och varje gång magsäcken blir större, svarar också hormonerna med att bli ännu hungrigare nästa gång. Vid en gastric bypass tas magsäcken ur bruk.

Se filmen och förstå hur en operation av magen går till.

 

Viktminskning vid magoperation orsakas av två faktorer. Dels kan patienten inte inta stora portioner mat och vikten minskar i takt med näringsminskningen. Dessutom minskar utsöndringen av grelin, de hungerreglerande hormonerna.

Så här går operationen till: Titthålsoperation görs genom att gas fylls på in i buken på patienten. En kamera och instrument placeras i buken och kirurgernas arbete kan börja. Matstrupen och tunntarmen skärs av och de två sys ihop förbi magsäcken. Maten som tidigare passerade magsäcken, går nu istället direkt ner i tunntarmen. En öppen operation skiljer sig på det sättet att ett större snitt görs i buken och operationen sker direkt i magen. Här kan du se hur en operation går till. Den här filmen har granskats och visas av kirurg Göran Lundegårdh som utfört 2000 tusen gastric bypass-operationer på Sophiahemmet i Stockholm. FAKTA/Gastric bypass: När man pratar om magoperationer för viktminskning används olika typer av ingrepp.

1. Gastric by pass är vanligast i dag. När magsäcken helt utesluts och tunntarmen sys ihop med matstrupen.

2. Duodendal switch där delar av magsäcken och en stor del av tunntarmen tas bort. Används för de med BMI över 50 och har ännu längre effekt, men riskerna är större.

3. Banding, när ett silikonband opereras runt magsäcken.

Båda ingreppen kan göras med öppen kirurgi eller med hjälp av titthålsteknik. Sjukhusvistelsen varierar mellan en dag upp till en vecka.

Vitnedgången är i genomsnitt 25 procent, eller 35 kilo, på fem år efter operationen.

  Riskerna med gastric bypass:

Allvarliga komplikationerna efter fetmaoperationer är ovanliga, det är högre risk för förtida död bland överviktiga som inte opereras, men följande har rapporterats i världen.

 • Vitaminbrist är vanligt, men vissa får allvarliga konsekvenser av det som nervskador och benskörhet. Därför rekommenderas alla opererade vitamin- och mineraltillskott.
 • Vätskebrist.
 • Gallsten.
 • Inre eller yttre infektion
 • Läckage och blödningar i buken, drabbar cirka 1-4 procent, enligt amerikansk forskning.
 • Propp, till exempel i lungan.
 • Lunginflammation och atelektas som är en annan lungnedsättande sjukdom.
Källa: Obesity research journal/Nature
Av Dina mediciner
24 november, 2010

8 kommentarer

 • Av anonym 3 januari, 2016

  Gastric bypass 2009.
  Hej, jag gick ner det jag önskade och håller vikten. Operationen det bästa jag gjort men en dag för något år sedan kändes hela magen svullen och jag får kramp på vänster sida i tarmen när jag bockar mig, eller hostar om jag sitter ner. När jag sträcker på mig går det över. Känns som lite molnande småvärk som knappt känns men finns där hela tiden. Någon som vet vad detta kan vara. Ska till husläkaren den 25/1.

 • Av stig ö 14 mars, 2013

  Härliga GBP
  Blev op den 5/3 2012 . i skrivande stund 14/3 2013 har jag gått ner från ca 140 kg till ca 96 kg. Det bästa jag gjort i mitt liv, synd att jag inte gjort det tidigare. Sköter men bara eftervården efter envisningarna , så fungerar det 100%. dom som inte gör det kommer säkert i media förr eller senare. jag ångrar inget har skruvat tillbaka klockan 30 år. Tusen tack sjukvården

 • Av brandten 22 januari, 2013

  ska elle inte
  funderar på operation men tvekar och villken och vad är riskerna mm och vad kan man inte äta drick eller så sen mm

 • Av anonym 11 mars, 2012

  efter gastrobypas operation-alkolist
  Hej! Jag blev av med mitt sockerberoende, men tog istället till vinet. Det har gått så långt att jag har varit inlagd på behandlingshem och klassas idag som alkolist. Nu går jag på antabus och äter nu åter socker. Det är ett sjukt beteende som jag har, vad kan jag göra åt det?

 • Av anonym 21 november, 2011

  Har du ångest av gastric
  Har du ångest av gastric bypass operationen?
  Ser att det var ett tag sedan du frågade här hoppas du mår bättre!!!!

 • Av anonym 31 januari, 2011

  vad gör man med denna jobbiga
  vad gör man med denna jobbiga ångest? jag gjorde operationen för fem månader sen

 • Av anonym 19 januari, 2011

  Gastric bypass
  Wow, vad underbart att höra! Stort grattis!!! Var det svårt att genomgå?
  Vad nyfiken jag blir. Blev du tillfrågad om operationen eller tog du upp det själv?

 • Av Snuttan 18 januari, 2011

  DET BÄSTA SOM HAR HÄNT
  gjorde en gastric bypass för 4 år sedan och är otroligt lycklig över detta,60 kg mindre ,mycket mera ork och TRÄNAR 3 ggr / vecka och tycker det är kul t.o.m blivit instruktör jisses det kunde man aldrig tro om ”lilla” mej
  JIPPI

Comments are closed.