Uppdaterad: 2011-01-03

1 kommentar

Grönt te hindrar upptaget av Waran och folsyra

Bild

Cirka 80 grader ska vattnet vara. Angela på tehuset Chaikhana i Gamla stan i Stockholm visar hur grönt te ska drickas. Dock inte tillsammans med folsyra, Waran eller Simvastatin. Foto: Fredrik Sandberg, Scanpix

Fakta om Simvastatin

Används för att sänka förhöjda kolesterolvärden och förhöjda blodfetter som kan orsaka allvarliga hjärt- och kärlåkommor.

Varning för: Använd inte om du har leverproblem. Inte heller lämpligt om du...

2.5
Ditt betyg: Inget Medel: 2.5 (18 röster)

Fakta om Waran / Varan

Blodförtunnande, antikoagulerande och propplösande.

Varning för: Viktnedgång eller förändrade matvanor kan påverka effekten av...

3.10204
Ditt betyg: Inget Medel: 3.1 (49 röster)

Naturen är full av verksamma och kraftfulla ämnen. Likaväl som de kan användas som medicin, kan de också krocka med några av de mediciner vi redan tar. Bland annat har nu grönt te konstaterats påverka flera av våra vanligaste läkemedel och vitamintillskott.

Grönt te innehåller mer polyfenoler, koffein, flavonider och andra antioxidanter än de flesta av drycker eller grönsaker, visar en studie som beställdes av amerikanska myndigheter 2007. Det är allesammans mycket potenta substanser och grönt te har i många studier visat sig kunna skydda mot bland annat cancer, diabetes och höga nivåer i blodet av dåliga fetter.

Det sistnämnda visar sig också i att grönt te tillsammans med simvastatin, som ingår i många läkemedel mot höga blodfetter, ger “för” bra effekt. Inte för att blodfetterna kan bli för bra, men biverkningarna av läkemedlet ökar om det tas tillsammans med det gröna teet.

Folsyra är ett b-vitamin och ett vanligt tillskott. Men tillsammans med en kopp grönt te kan kroppen inte ta upp vitaminet. Många gravida och kvinnor som planerar att bli gravida rekommenderas av Livsmedelsverket att ta folsyra som tillskott för att hjärnan ska utvecklas normalt hos fostret och för att vitaminet visat sig minimera riskerna för ryggmärgsbråck.

Även många äldre tar folsyra, för att undvika brist. Men tillsammans med teet blir uteblir effekten.

Alla hittills kända “krockar” med läkemedel och grönt te:

  • Waran. Stora mängder grönt te och tabletter med koncentrerat grönt te kan minska effekten av warfarin, den verksamma substansen i Waran, den vanligaste medicinen vid hjärt- och kärlsjukdomar. Warfarin gör blodet tunnare och mer lättflytande, en effekt som alltså motverkas av grönt te. Gör så här: Fråga din doktor om du kan dricka grönt te.
  • Simvastatin påverkas av grönt te. Upptaget ökar och biverkningarna av medicinen med simvastatin, bland annat muskelvärk, kan öka redan vid tre koppar grönt te. Gör så här: Läkemedlet har du fått för att din livstil ger dig dåliga blodfetter och en minskning är mycket viktig. Undvik grönt te eller fråga din läkare.
  • Folsyra. Grönt te kan minska upptaget av folsyra vitamin B12, som är viktigt att få i sig under graviditeten för att undvika vissa typer att missbildningar. Gör så här: Låt det gå minst två timmar mellan teet och folsyran så påverkas inte upptaget. 
  • Acenokumarol som också är ett blodförtunnande preparat har visat sig förlora viss effekt om det tas tillsammans med grönt te.

 

Källor: Livsmedelsverket om folsyra, USDA Flavonoid Content of Selected Foods, 2007 och Sfinx interaktionsregister.

Artikel skriven av Dina mediciner 2010-12-29
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Leena

Skrivet 6/1

Simvastatin och livsstil.

Leenas bild

" Läkemedlet har du fått för att din livsstil ger dig dåliga blodfetter."

Vilket trams. Det är ju känt att kolesterolnivåerna till stor del beror på genetiska faktorer.

Sedan måste var och en själv avgöra om statiner är bra/nödvändiga mediciner. Ganska besvärliga biverkningar har de i alla fall.

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.

Annons