Uppdaterad: 2011-01-03

1 kommentar

Grönt te hindrar upptaget av Waran och folsyra

Bild

Cirka 80 grader ska vattnet vara. Angela på tehuset Chaikhana i Gamla stan i Stockholm visar hur grönt te ska drickas. Dock inte tillsammans med folsyra, Waran eller Simvastatin. Foto: Fredrik Sandberg, Scanpix

Fakta om Simvastatin

Används för att sänka förhöjda kolesterolvärden och förhöjda blodfetter som kan orsaka allvarliga hjärt- och kärlåkommor.

Varning för: Använd inte om du har leverproblem. Inte heller lämpligt om du...

2.588235
Ditt betyg: Inget Medel: 2.6 (17 röster)

Fakta om Waran / Varan

Blodförtunnande, antikoagulerande och propplösande.

Varning för: Viktnedgång eller förändrade matvanor kan påverka effekten av...

3.021275
Ditt betyg: Inget Medel: 3 (47 röster)

Naturen är full av verksamma och kraftfulla ämnen. Likaväl som de kan användas som medicin, kan de också krocka med några av de mediciner vi redan tar. Bland annat har nu grönt te konstaterats påverka flera av våra vanligaste läkemedel och vitamintillskott.

Grönt te innehåller mer polyfenoler, koffein, flavonider och andra antioxidanter än de flesta av drycker eller grönsaker, visar en studie som beställdes av amerikanska myndigheter 2007. Det är allesammans mycket potenta substanser och grönt te har i många studier visat sig kunna skydda mot bland annat cancer, diabetes och höga nivåer i blodet av dåliga fetter.

Det sistnämnda visar sig också i att grönt te tillsammans med simvastatin, som ingår i många läkemedel mot höga blodfetter, ger “för” bra effekt. Inte för att blodfetterna kan bli för bra, men biverkningarna av läkemedlet ökar om det tas tillsammans med det gröna teet.

Folsyra är ett b-vitamin och ett vanligt tillskott. Men tillsammans med en kopp grönt te kan kroppen inte ta upp vitaminet. Många gravida och kvinnor som planerar att bli gravida rekommenderas av Livsmedelsverket att ta folsyra som tillskott för att hjärnan ska utvecklas normalt hos fostret och för att vitaminet visat sig minimera riskerna för ryggmärgsbråck.

Även många äldre tar folsyra, för att undvika brist. Men tillsammans med teet blir uteblir effekten.

Alla hittills kända “krockar” med läkemedel och grönt te:

  • Waran. Stora mängder grönt te och tabletter med koncentrerat grönt te kan minska effekten av warfarin, den verksamma substansen i Waran, den vanligaste medicinen vid hjärt- och kärlsjukdomar. Warfarin gör blodet tunnare och mer lättflytande, en effekt som alltså motverkas av grönt te. Gör så här: Fråga din doktor om du kan dricka grönt te.
  • Simvastatin påverkas av grönt te. Upptaget ökar och biverkningarna av medicinen med simvastatin, bland annat muskelvärk, kan öka redan vid tre koppar grönt te. Gör så här: Läkemedlet har du fått för att din livstil ger dig dåliga blodfetter och en minskning är mycket viktig. Undvik grönt te eller fråga din läkare.
  • Folsyra. Grönt te kan minska upptaget av folsyra vitamin B12, som är viktigt att få i sig under graviditeten för att undvika vissa typer att missbildningar. Gör så här: Låt det gå minst två timmar mellan teet och folsyran så påverkas inte upptaget. 
  • Acenokumarol som också är ett blodförtunnande preparat har visat sig förlora viss effekt om det tas tillsammans med grönt te.

 

Källor: Livsmedelsverket om folsyra, USDA Flavonoid Content of Selected Foods, 2007 och Sfinx interaktionsregister.

Artikel skriven av Dina mediciner 2010-12-29
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Leena

Skrivet 6/1

Simvastatin och livsstil.

Leenas bild

" Läkemedlet har du fått för att din livsstil ger dig dåliga blodfetter."

Vilket trams. Det är ju känt att kolesterolnivåerna till stor del beror på genetiska faktorer.

Sedan måste var och en själv avgöra om statiner är bra/nödvändiga mediciner. Ganska besvärliga biverkningar har de i alla fall.

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.

Annons