gront_te_hos_Angela_Fredrik_Sandberg_250
Naturen är full av verksamma och kraftfulla ämnen. Likaväl som de kan användas som medicin, kan de också krocka med några av de mediciner vi redan tar. Bland annat har nu grönt te konstaterats påverka flera av våra vanligaste läkemedel och vitamintillskott.
Fakta om

Grönt te innehåller mer polyfenoler, koffein, flavonider och andra antioxidanter än de flesta av drycker eller grönsaker, visar en studie som beställdes av amerikanska myndigheter 2007. Det är allesammans mycket potenta substanser och grönt te har i många studier visat sig kunna skydda mot bland annat cancer, diabetes och höga nivåer i blodet av dåliga fetter.

Det sistnämnda visar sig också i att grönt te tillsammans med simvastatin, som ingår i många läkemedel mot höga blodfetter, ger “för” bra effekt. Inte för att blodfetterna kan bli för bra, men biverkningarna av läkemedlet ökar om det tas tillsammans med det gröna teet.

Folsyra är ett b-vitamin och ett vanligt tillskott. Men tillsammans med en kopp grönt te kan kroppen inte ta upp vitaminet. Många gravida och kvinnor som planerar att bli gravida rekommenderas av Livsmedelsverket att ta folsyra som tillskott för att hjärnan ska utvecklas normalt hos fostret och för att vitaminet visat sig minimera riskerna för ryggmärgsbråck.

Även många äldre tar folsyra, för att undvika brist. Men tillsammans med teet blir uteblir effekten.

Alla hittills kända “krockar” med läkemedel och grönt te:

 • Waran. Stora mängder grönt te och tabletter med koncentrerat grönt te kan minska effekten av warfarin, den verksamma substansen i Waran, den vanligaste medicinen vid hjärt- och kärlsjukdomar. Warfarin gör blodet tunnare och mer lättflytande, en effekt som alltså motverkas av grönt te. Gör så här: Fråga din doktor om du kan dricka grönt te.
 • Simvastatin påverkas av grönt te. Upptaget ökar och biverkningarna av medicinen med simvastatin, bland annat muskelvärk, kan öka redan vid tre koppar grönt te. Gör så här: Läkemedlet har du fått för att din livstil ger dig dåliga blodfetter och en minskning är mycket viktig. Undvik grönt te eller fråga din läkare.
 • Folsyra. Grönt te kan minska upptaget av folsyra vitamin B12, som är viktigt att få i sig under graviditeten för att undvika vissa typer att missbildningar. Gör så här: Låt det gå minst två timmar mellan teet och folsyran så påverkas inte upptaget. 
 • Acenokumarol som också är ett blodförtunnande preparat har visat sig förlora viss effekt om det tas tillsammans med grönt te.

 

Källor: Livsmedelsverket om folsyra, USDA Flavonoid Content of Selected Foods, 2007 och Sfinx interaktionsregister.

Av Hanna Brodda
29 december, 2010

1 kommentarer

 • Av Leena 6 januari, 2012

  Simvastatin och livsstil.
  ” Läkemedlet har du fått för att din livsstil ger dig dåliga blodfetter.”

  Vilket trams. Det är ju känt att kolesterolnivåerna till stor del beror på genetiska faktorer.

  Sedan måste var och en själv avgöra om statiner är bra/nödvändiga mediciner. Ganska besvärliga biverkningar har de i alla fall.

Comments are closed.