loss_fredrikdandberg_scpx
Allt fler löss har blivit resistenta mot de vanliga lusmedlen och Läkemedelsverket ändrar nu taktik. De senaste rekommendationerna är att använda medel som fysiskt täpper till lössens andningsvägar i första hand.

Nu börjar skolor och dagis för terminen och barnens hår får snart ovälkomna gäster. Hårlöss.

Först och främst är det kamning som gäller. Första gången ett hår ska kammas är det svårt att upptäcka de små fulingarna, men viss rutin ger en väldigt mycket högre jaktlycka. De sitter ofta bakom öronen, i nacken och ofta längst in i på hårstrået närmast hårbotten.

Tidigare har myndigheterna rekomenderat lusmedel som kemiskt dödar lössen, en behandling som ska upprepas efter en vecka. I Sverige och flera länder har lössen utvecklat resistens, det vill säga de klarar både en och två tuffa kurer utan att duka under.

Den mest effektiva metoden just nu, enligt Läkemedelsverket, är att använda medicintekniska produkter som verkar på ett annat sätt. De täpper till lössens andningsorgan och de stryps till döds. Det finns flera olika produkter på marknaden, som säljs på Apoteken runt om i landet.

De verksamma ämnena i dessa produkter är dimetikon eller växtoljor, men det finns även produkter som kombinerar dessa.

Av Hanna Brodda
4 augusti, 2010