Sköldskörtelföreningarna uppmanade för en tid sedan sina medlemmar att skriva brev och kräva att torkad sköldskörtel tagen direkt från gris ska godkännas som läkemedel.

- Ett företag måste ansöka, svarar myndigheten i ett brev.

Sköldkörtelproblem är en vanlig sjukdom i Sverige och företaget Nycomed som tillverkar Levaxin, det vanligaste läkemedlet för den här gruppen, menar att cirka sex procent av kvinnorna över 40 år behöver mediciniera.

Problemet är att inte alla blir bra av medicinen.

Den gruppen är förstås förtvivlade då minskad produktion av sköldkörtelhormon gör att den drabbade blir olidligt trött, förstoppad, låg puls och frusen. Läs mer om symptomen här

Det finns annan behandling av underfunktion i sköldkörteln. En kallas naturligt sköldkörtel, det vill säga torkad sköldkörtel från gris. Det är inte en godkänd medicin i Sverige, utan får bara säljas under licens med speciella orsaker från förskrivaren. Vissa menar att de blivit hjälpta av detta medel, vilket gör att fler vill prova. Att vara olidigt trött är en funktionsnedsättande och handikappande sjukdom och varför inte testa, menar de. Läs mer på Anne-Sofies blogg

Under oktober har Hypo2-föreningen, med Ewa Berthagen som initiativtagare, tillsammans med Sköldkörtelföreningen uppmanat medlemmar att skriva brev och mejla till Läkemedelsverket med uppmaningen om att godkänna sköldkörtelhormon från gris. Den vanliga medicinen Levaxin är ett syntetiskt framställt sköldkörtelhormon, likt den gamla grissköldkörteln, men lättare att dosera, har Läkemedelsverket tidigare sagt till Dina mediciner.

Nu svarar Läkemedelverket på alla brev de fått in. För att ett nytt, eller väldigt gammalt som i detta fall, ska godkännas som läkemedel måste Läkemedelsverket få in en ansökning från ett företag som gör anspråk på att få sälja det i Sverige. Ansökan ska innehålla vetenskapliga studier som visar att medicinen inte är farlig och att den är verksam.

Det har inte kommit in någon sådan ansökan, enligt Läkemedelsverket. Och myndigheten kan själv inte "tvinga" något företag att skicka in en ansökan, skriver verket i ett öppet brev till Sköldkörtelföreningen.

 

Här är brevet från Läkemedelsverket

 

Av Hanna Brodda
19 oktober, 2011