Uppdaterad: 2011-10-21

Kommentera

Läkemedelsverket svarar på de hundratals breven

Fakta om Levaxin

Levaxin ska tas när kroppen av någon orsak slutat producera sköldkörtelhormon. Sköldkörteln är viktig för många funktioner i kroppen, bland annat ämnesomsättningen.

Varning för: ...

3.31683
Ditt betyg: Inget Medel: 3.3 (101 röster)

Sköldskörtelföreningarna uppmanade för en tid sedan sina medlemmar att skriva brev och kräva att torkad sköldskörtel tagen direkt från gris ska godkännas som läkemedel. - Ett företag måste ansöka, svarar myndigheten i ett brev.

Sköldkörtelproblem är en vanlig sjukdom i Sverige och företaget Nycomed som tillverkar Levaxin, det vanligaste läkemedlet för den här gruppen, menar att cirka sex procent av kvinnorna över 40 år behöver mediciniera.

Problemet är att inte alla blir bra av medicinen.

Den gruppen är förstås förtvivlade då minskad produktion av sköldkörtelhormon gör att den drabbade blir olidligt trött, förstoppad, låg puls och frusen. Läs mer om symptomen här

Det finns annan behandling av underfunktion i sköldkörteln. En kallas naturligt sköldkörtel, det vill säga torkad sköldkörtel från gris. Det är inte en godkänd medicin i Sverige, utan får bara säljas under licens med speciella orsaker från förskrivaren. Vissa menar att de blivit hjälpta av detta medel, vilket gör att fler vill prova. Att vara olidigt trött är en funktionsnedsättande och handikappande sjukdom och varför inte testa, menar de. Läs mer på Anne-Sofies blogg

Under oktober har Hypo2-föreningen, med Ewa Berthagen som initiativtagare, tillsammans med Sköldkörtelföreningen uppmanat medlemmar att skriva brev och mejla till Läkemedelsverket med uppmaningen om att godkänna sköldkörtelhormon från gris. Den vanliga medicinen Levaxin är ett syntetiskt framställt sköldkörtelhormon, likt den gamla grissköldkörteln, men lättare att dosera, har Läkemedelsverket tidigare sagt till Dina mediciner.

Nu svarar Läkemedelverket på alla brev de fått in. För att ett nytt, eller väldigt gammalt som i detta fall, ska godkännas som läkemedel måste Läkemedelsverket få in en ansökning från ett företag som gör anspråk på att få sälja det i Sverige. Ansökan ska innehålla vetenskapliga studier som visar att medicinen inte är farlig och att den är verksam.

Det har inte kommit in någon sådan ansökan, enligt Läkemedelsverket. Och myndigheten kan själv inte "tvinga" något företag att skicka in en ansökan, skriver verket i ett öppet brev till Sköldkörtelföreningen.

 

Här är brevet från Läkemedelsverket

 

Artikel skriven av Hanna Brodda 2011-10-19
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Hormoner sköldkörtel

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

12 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.
Uppdaterad: 2016-03-24

3 kommentarer

Saffran, kanel, kardemumma och kryddnejlika. För de flesta är julkryddor nyttiga och kan komplettera konventionell medicinering, men de kan också orsaka missfall och akut allergichock. Här kommer en favoritartikel i repris!

Annons