Uppdaterad: 2011-10-21

Kommentera

Läkemedelsverket svarar på de hundratals breven

Fakta om Levaxin

Levaxin ska tas när kroppen av någon orsak slutat producera sköldkörtelhormon. Sköldkörteln är viktig för många funktioner i kroppen, bland annat ämnesomsättningen.

Varning för: ...

3.314815
Ditt betyg: Inget Medel: 3.3 (108 röster)

Sköldskörtelföreningarna uppmanade för en tid sedan sina medlemmar att skriva brev och kräva att torkad sköldskörtel tagen direkt från gris ska godkännas som läkemedel. - Ett företag måste ansöka, svarar myndigheten i ett brev.

Sköldkörtelproblem är en vanlig sjukdom i Sverige och företaget Nycomed som tillverkar Levaxin, det vanligaste läkemedlet för den här gruppen, menar att cirka sex procent av kvinnorna över 40 år behöver mediciniera.

Problemet är att inte alla blir bra av medicinen.

Den gruppen är förstås förtvivlade då minskad produktion av sköldkörtelhormon gör att den drabbade blir olidligt trött, förstoppad, låg puls och frusen. Läs mer om symptomen här

Det finns annan behandling av underfunktion i sköldkörteln. En kallas naturligt sköldkörtel, det vill säga torkad sköldkörtel från gris. Det är inte en godkänd medicin i Sverige, utan får bara säljas under licens med speciella orsaker från förskrivaren. Vissa menar att de blivit hjälpta av detta medel, vilket gör att fler vill prova. Att vara olidigt trött är en funktionsnedsättande och handikappande sjukdom och varför inte testa, menar de. Läs mer på Anne-Sofies blogg

Under oktober har Hypo2-föreningen, med Ewa Berthagen som initiativtagare, tillsammans med Sköldkörtelföreningen uppmanat medlemmar att skriva brev och mejla till Läkemedelsverket med uppmaningen om att godkänna sköldkörtelhormon från gris. Den vanliga medicinen Levaxin är ett syntetiskt framställt sköldkörtelhormon, likt den gamla grissköldkörteln, men lättare att dosera, har Läkemedelsverket tidigare sagt till Dina mediciner.

Nu svarar Läkemedelverket på alla brev de fått in. För att ett nytt, eller väldigt gammalt som i detta fall, ska godkännas som läkemedel måste Läkemedelsverket få in en ansökning från ett företag som gör anspråk på att få sälja det i Sverige. Ansökan ska innehålla vetenskapliga studier som visar att medicinen inte är farlig och att den är verksam.

Det har inte kommit in någon sådan ansökan, enligt Läkemedelsverket. Och myndigheten kan själv inte "tvinga" något företag att skicka in en ansökan, skriver verket i ett öppet brev till Sköldkörtelföreningen.

 

Här är brevet från Läkemedelsverket

 

Artikel skriven av Hanna Brodda 2011-10-19
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Hormoner sköldkörtel

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-01-23

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-12-18

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

1 kommentar

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 

Annons