Uppdaterad: 2011-10-21

Kommentera

Läkemedelsverket svarar på de hundratals breven

Fakta om Levaxin

Levaxin ska tas när kroppen av någon orsak slutat producera sköldkörtelhormon. Sköldkörteln är viktig för många funktioner i kroppen, bland annat ämnesomsättningen.

Varning för: ...

3.33962
Ditt betyg: Inget Medel: 3.3 (106 röster)

Sköldskörtelföreningarna uppmanade för en tid sedan sina medlemmar att skriva brev och kräva att torkad sköldskörtel tagen direkt från gris ska godkännas som läkemedel. - Ett företag måste ansöka, svarar myndigheten i ett brev.

Sköldkörtelproblem är en vanlig sjukdom i Sverige och företaget Nycomed som tillverkar Levaxin, det vanligaste läkemedlet för den här gruppen, menar att cirka sex procent av kvinnorna över 40 år behöver mediciniera.

Problemet är att inte alla blir bra av medicinen.

Den gruppen är förstås förtvivlade då minskad produktion av sköldkörtelhormon gör att den drabbade blir olidligt trött, förstoppad, låg puls och frusen. Läs mer om symptomen här

Det finns annan behandling av underfunktion i sköldkörteln. En kallas naturligt sköldkörtel, det vill säga torkad sköldkörtel från gris. Det är inte en godkänd medicin i Sverige, utan får bara säljas under licens med speciella orsaker från förskrivaren. Vissa menar att de blivit hjälpta av detta medel, vilket gör att fler vill prova. Att vara olidigt trött är en funktionsnedsättande och handikappande sjukdom och varför inte testa, menar de. Läs mer på Anne-Sofies blogg

Under oktober har Hypo2-föreningen, med Ewa Berthagen som initiativtagare, tillsammans med Sköldkörtelföreningen uppmanat medlemmar att skriva brev och mejla till Läkemedelsverket med uppmaningen om att godkänna sköldkörtelhormon från gris. Den vanliga medicinen Levaxin är ett syntetiskt framställt sköldkörtelhormon, likt den gamla grissköldkörteln, men lättare att dosera, har Läkemedelsverket tidigare sagt till Dina mediciner.

Nu svarar Läkemedelverket på alla brev de fått in. För att ett nytt, eller väldigt gammalt som i detta fall, ska godkännas som läkemedel måste Läkemedelsverket få in en ansökning från ett företag som gör anspråk på att få sälja det i Sverige. Ansökan ska innehålla vetenskapliga studier som visar att medicinen inte är farlig och att den är verksam.

Det har inte kommit in någon sådan ansökan, enligt Läkemedelsverket. Och myndigheten kan själv inte "tvinga" något företag att skicka in en ansökan, skriver verket i ett öppet brev till Sköldkörtelföreningen.

 

Här är brevet från Läkemedelsverket

 

Artikel skriven av Hanna Brodda 2011-10-19
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Hormoner sköldkörtel

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-20

6 kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

3 kommentarer

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

4 kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.

Annons