spenat_250
Under senare år har forskare vid Lunds universitet presenterat forskningsresultat kring viktnedgång med hjälp av thylakoider i form av ett spenatextrakt. Nu är den första längre studien på människor publicerad.

Resultaten visar att ett tillskott av thylakoider stärker kroppens produktion av mättnadshormoner.

 

– Analyserna visar att en shot med thylakoider före frukost gör att suget efter sött och fett minskar och att mättnadskänslan håller i sig hela dagen, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi, i ett pressmeddelande.

38 överviktiga kvinnor har deltagit i studien som har pågått i tre månader.

 

Varje morgon före frukost fick de en shot med fem gram extrakt. Hälften av kvinnorna fick thylakoidshoten. Den andra hälften, kontrollgruppen, fick placebo. Deltagarna visste inte vilken av grupperna de tillhörde. De enda anvisningar de fick var att de skulle äta en allsidig kost med tre måltider per dag och de fick inte gå på någon diet i övrigt.

 

– Kontrollgruppen gick ner tre och ett halvt kilo och gruppen som fick thylakoidshoten gick ner fem kilo. Gruppen som fick thylakoider upplevde också att det var lättare att hålla sig till endast tre måltider och kände inte suget efter mellanmål, kommenterar Charlotte Erlanson-Albertsson.

 

Det är mättnadskänslan som är nyckeln. Modern, processad mat bryts ner för snabbt för att tarmhormoner som skickar mättnadssignaler till hjärnan ska hinna med. Med hjälp av thylakoiderna bryts maten ner under lång tid, vilket gör att tarmhormonerna hinner frigöras och kan kommunicera med hjärnan att vi faktiskt är mätta.

 

– Det handlar om att utnyttja tiden det tar att smälta maten. Det är inget fel på våra system, men den moderna ”förtuggade” maten fixar inte det. Thylakoiderna förlänger matsmältningen och ger en mättnadskänsla, enligt Charlotte Erlanson-Albertsson.

 

Du kanske även är intresserad av: Medicinerna för bäst viktnedgång

 

 

Länk till artikeln: Body weight loss, reduced urge for palatable food and increased release of GLP-1 through daily supplementation with green-plant membranes for three months in overweight women. Appetite. 2014. Publicerad online 2014 Jun 30. 

Av Lisa von Garrelts
15 augusti, 2014

1 kommentarer

  • Av Johanne 25 september, 2014

    Jag har smakat det här
    Jag har smakat det här pulvret och det smakar hö. Urk. Men om jag blev mättare vet jag inte, testade bara en gång som jag fick av en kompis.

Comments are closed.