Uppdaterad: 2012-06-27

Kommentera

Medicinerna som förlänger livet

Bild

"Varför ta blodtrycks- och kolesterolsänkande mediciner, statiner och waraner? Jag är ju frisk!" Svaret är enkelt, statistiskt sett kommer de att förlänga ditt liv. Foto: Erik G Svensson, Scanpix.

De bästa metoderna för att leva länge är gratis. Sluta röka, undvika alkohol, äta en sund kost och motionera mera. Men det kanske inte räcker. För många är behandlingen med läkemedel det som mest kommer att förlänga livet.

Vi vill alla leva länge. Ändå gör vi val i våra liv som med största sannolikhet påverkar våra förutsättningar att hålla oss friska negativt. Äter dålig mat, dricker alkohol, struntar i att motionera, eller röker.

Att ordinera livstilssförändringar
som exempelvis motion har blivit allt vanligare, och det finns numera till och med särskilda blanketter för läkarna att skriva ut rörelse på recept.

En av orsakerna till det är att motion, tillskillnad från läkemedel, har effekt på många olika riskfaktorer. Medan exempelvis blodtrycksmedicin kan minska risken att drabbas av hjärtkärlsjukdom så kan motion dessutom ha positiva  effekter på insulinkänsligheten (diabetes), bentätheten (frakturer), enkefaliner (smärta), endorfiner (stresstålighet), noradrenalin (depression), serotenin (minne/inlärning), dopamin (demens) och immunsystemet (cancer), för att nämna några exempel.

Detsamma gäller kosten. Studier har visat att patienter som minskade sin konsumtion av kött, smör och grädde och i stället åt en mer medelhavsinspirerad kost med mycket fisk, fågel, frukt, grönsaker, bröd och rapsbaserat margarin, efter fyra år hade 72 procents längre risk att drabbas av både dödliga och icke-dödliga hjärthändelser.

Men trots att våra levnadsvanor helt klart har stor betydelse för vår hälsa kan de inte alltid ersätta en behandling med läkemedel.

Läs mer om vilka läkemedel som kan förlänga livet nedan:

Medcinerna som hjälper hjärta och kärl

Behandlingarna som förlänger hjärnas tankeförmåga

Tjock eller smal är viktigt för livslängden - här är behandlingarna som hjälper dig att hålla vikten

I framtiden är det inte helt omöjligt att man på medicinsk väg kan förlänga livet, oavsett om man lider av ett sjukdomstillstånd eller inte. Varje gång en cell delar sig fortkortas ändarna på kromosomerna, och ju snabbare det här går, desto snabbare åldras vi. Skulle man kunna sakta ned den här processen skulle man teoretiskt sett kunna bromsa upp åldrandet – och samtidigt minska risken för cancer. 

– Det finns vissa behandlingar för cancer där man försöker påverka de här reaktionerna, berättade Lennart Emtestam, professor och hudläkare vid Karolinska Institutet, vid Allt för hälsan-mässan i november.

Artikel skriven av Mikaela Åkerman 2011-12-29
Mikaela Åkermans bild

Kommentera artikeln

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att hurvida du är en människa för att förebygga automatiska spam inlägg.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

12 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.
Uppdaterad: 2016-03-24

3 kommentarer

Saffran, kanel, kardemumma och kryddnejlika. För de flesta är julkryddor nyttiga och kan komplettera konventionell medicinering, men de kan också orsaka missfall och akut allergichock. Här kommer en favoritartikel i repris!

Annons