Uppdaterad: 2012-06-27

Kommentera

Medicinerna som förlänger livet

Bild

"Varför ta blodtrycks- och kolesterolsänkande mediciner, statiner och waraner? Jag är ju frisk!" Svaret är enkelt, statistiskt sett kommer de att förlänga ditt liv. Foto: Erik G Svensson, Scanpix.

De bästa metoderna för att leva länge är gratis. Sluta röka, undvika alkohol, äta en sund kost och motionera mera. Men det kanske inte räcker. För många är behandlingen med läkemedel det som mest kommer att förlänga livet.

Vi vill alla leva länge. Ändå gör vi val i våra liv som med största sannolikhet påverkar våra förutsättningar att hålla oss friska negativt. Äter dålig mat, dricker alkohol, struntar i att motionera, eller röker.

Att ordinera livstilssförändringar
som exempelvis motion har blivit allt vanligare, och det finns numera till och med särskilda blanketter för läkarna att skriva ut rörelse på recept.

En av orsakerna till det är att motion, tillskillnad från läkemedel, har effekt på många olika riskfaktorer. Medan exempelvis blodtrycksmedicin kan minska risken att drabbas av hjärtkärlsjukdom så kan motion dessutom ha positiva  effekter på insulinkänsligheten (diabetes), bentätheten (frakturer), enkefaliner (smärta), endorfiner (stresstålighet), noradrenalin (depression), serotenin (minne/inlärning), dopamin (demens) och immunsystemet (cancer), för att nämna några exempel.

Detsamma gäller kosten. Studier har visat att patienter som minskade sin konsumtion av kött, smör och grädde och i stället åt en mer medelhavsinspirerad kost med mycket fisk, fågel, frukt, grönsaker, bröd och rapsbaserat margarin, efter fyra år hade 72 procents längre risk att drabbas av både dödliga och icke-dödliga hjärthändelser.

Men trots att våra levnadsvanor helt klart har stor betydelse för vår hälsa kan de inte alltid ersätta en behandling med läkemedel.

Läs mer om vilka läkemedel som kan förlänga livet nedan:

Medcinerna som hjälper hjärta och kärl

Behandlingarna som förlänger hjärnas tankeförmåga

Tjock eller smal är viktigt för livslängden - här är behandlingarna som hjälper dig att hålla vikten

I framtiden är det inte helt omöjligt att man på medicinsk väg kan förlänga livet, oavsett om man lider av ett sjukdomstillstånd eller inte. Varje gång en cell delar sig fortkortas ändarna på kromosomerna, och ju snabbare det här går, desto snabbare åldras vi. Skulle man kunna sakta ned den här processen skulle man teoretiskt sett kunna bromsa upp åldrandet – och samtidigt minska risken för cancer. 

– Det finns vissa behandlingar för cancer där man försöker påverka de här reaktionerna, berättade Lennart Emtestam, professor och hudläkare vid Karolinska Institutet, vid Allt för hälsan-mässan i november.

Artikel skriven av Mikaela Åkerman 2011-12-29
Mikaela Åkermans bild

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons