Uppdaterad: 2012-06-27

Kommentera

Medicinerna som förlänger livet

Bild

"Varför ta blodtrycks- och kolesterolsänkande mediciner, statiner och waraner? Jag är ju frisk!" Svaret är enkelt, statistiskt sett kommer de att förlänga ditt liv. Foto: Erik G Svensson, Scanpix.

De bästa metoderna för att leva länge är gratis. Sluta röka, undvika alkohol, äta en sund kost och motionera mera. Men det kanske inte räcker. För många är behandlingen med läkemedel det som mest kommer att förlänga livet.

Vi vill alla leva länge. Ändå gör vi val i våra liv som med största sannolikhet påverkar våra förutsättningar att hålla oss friska negativt. Äter dålig mat, dricker alkohol, struntar i att motionera, eller röker.

Att ordinera livstilssförändringar
som exempelvis motion har blivit allt vanligare, och det finns numera till och med särskilda blanketter för läkarna att skriva ut rörelse på recept.

En av orsakerna till det är att motion, tillskillnad från läkemedel, har effekt på många olika riskfaktorer. Medan exempelvis blodtrycksmedicin kan minska risken att drabbas av hjärtkärlsjukdom så kan motion dessutom ha positiva  effekter på insulinkänsligheten (diabetes), bentätheten (frakturer), enkefaliner (smärta), endorfiner (stresstålighet), noradrenalin (depression), serotenin (minne/inlärning), dopamin (demens) och immunsystemet (cancer), för att nämna några exempel.

Detsamma gäller kosten. Studier har visat att patienter som minskade sin konsumtion av kött, smör och grädde och i stället åt en mer medelhavsinspirerad kost med mycket fisk, fågel, frukt, grönsaker, bröd och rapsbaserat margarin, efter fyra år hade 72 procents längre risk att drabbas av både dödliga och icke-dödliga hjärthändelser.

Men trots att våra levnadsvanor helt klart har stor betydelse för vår hälsa kan de inte alltid ersätta en behandling med läkemedel.

Läs mer om vilka läkemedel som kan förlänga livet nedan:

Medcinerna som hjälper hjärta och kärl

Behandlingarna som förlänger hjärnas tankeförmåga

Tjock eller smal är viktigt för livslängden - här är behandlingarna som hjälper dig att hålla vikten

I framtiden är det inte helt omöjligt att man på medicinsk väg kan förlänga livet, oavsett om man lider av ett sjukdomstillstånd eller inte. Varje gång en cell delar sig fortkortas ändarna på kromosomerna, och ju snabbare det här går, desto snabbare åldras vi. Skulle man kunna sakta ned den här processen skulle man teoretiskt sett kunna bromsa upp åldrandet – och samtidigt minska risken för cancer. 

– Det finns vissa behandlingar för cancer där man försöker påverka de här reaktionerna, berättade Lennart Emtestam, professor och hudläkare vid Karolinska Institutet, vid Allt för hälsan-mässan i november.

Artikel skriven av Mikaela Åkerman 2011-12-29
Mikaela Åkermans bild

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons