Uppdaterad: 2010-06-21

12 kommentarer

Plåster mot smärta

Fakta om Morfin

Morfin är ett läkemedel med en starkt smärtstillande effekt.

Varning för: Du ska inte dricka alkohol om du behandlas med morfin, eftersom...

4.04762
Ditt betyg: Inget Medel: 4 (21 röster)

Fakta om Ibumetin

Ibumetin är smärtstillande, febernedsättande och inflammationsdämpande. Ibumetin verkar snabbt. Effekt fås i regel inom 30 minuter och maximal effekt nås inom 1-2 timmar.

Varning för: Vid vattkoppor bör inte detta läkemedel användas....

2.666665
Ditt betyg: Inget Medel: 2.7 (3 röster)

Många äldre lider av obestämbar smärta på grund av slitna och skadade leder, stillasittande liv eller sjukdom. Smärtstillande preparat kan leda till överdoseringar och fallolyckor. Nu finns ett plåster som ska minska smärtan, med lägre dos under lång tid.

Artros, reumatisk smärta och osteoporos är i sig sjukdomar som inte går att bota. De kan ge en svår smärta, som för vissa blir förlamande. Nu kommer ett nytt preparat, Norspan, som ska innehålla ett milt opiat, en sorts morfin, som ger smärtlindring i låg dos under hela dygnet. 

- Om du har smärta dag och natt och behöver något över dygnet för att kunna ta dig upp ur sängen, då är det här rätt. Äldre ska också undvika nsaid-preparaten (se fakta nedan), de smärtstillande som innehåller antiinflammatoriska ämnen, säger Per Nilsson, affärsområdeschef på Mundipharm som är tillverkare av Norspan.


Kan plåstret vara beroendeframkallande?

- Ja, det finns risk för toleransutveckling och beroende, det är inte en allvarlig biverkning
för äldre, men yngre är inte vår målgrupp. För äldre kan det vara viktigare att behålla rörelseförmågan och få ett dygnsskydd i låg dos. Rätt patient ska ha det här, det vill säga äldre med långvarig smärta, förklarar Per Nilsson.

Smärta i sig är inte nödvändigtvis
ett tecken på att kroppen behöver vila. I många fall är det precis tvärtom. En äldre människa som slutar röra sig, kanske sedan aldrig mer kan
röra sig. Alltså måste kroppen hållas i rörelse i den mån det går. Ibland bara en fot eller arm. Om det gör ont kan det vara rätt att mildra smärtan. Långvarig, obehandlad smärta kan leda till isolering, depression och i längden ökat handikapp.
Norspan finns bara på recept, om du tror att det kan vara något för dig kan du fråga din läkare. Plåstret bytes en gång i veckan.

Läs mer: Medicinerna som orsakar flest fallolyckor bland äldre.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2009-12-08
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av P S

Skrivet 26/3

WAD-skada med ständig värk

P Ss bild

Jag har en gammal whiplash-skada, med långvarig kronisk värk. Tabletter har aldrig gett någon bra effekt. Finns det någon som provat morfin-plåster mot nackvärk?

Kommentar av anonym

Skrivet 11/9

Haft Fentalyn i tre år,

anonyms bild

Nu pratar om att rondera då kroppen vänjer sig.
1: är Norspan plåstren bra?
2; eller ska Fentalyn plåstrena ökas?
3:? Eller byta til metadon
4: morfinpump?
Berätta gärna om de olika preparaten
Även om de jag inte jag nu
Behöver akut få hjälp med att lindra smärtor
Står inte ut. Har muskelvärk ledvärken huvudvärk ( whiplash) och en pannloben förvärvad r

Kommentar av anonymAnnelie

Skrivet 2/7

Jobbigt med Fentanyl plåste

anonymAnnelies bild

Hej.
Jag fick några dagar sedan Fentanyl plåster 12 mg för mina ryggsmärtor, men mår så illa nu och orkar inte upp o sköta om mig. Jag har haft Norspan plåster innan men fick stora köttsliga sår efter dem och slutade med dom ca 3 månader sedan. Kan jag sluta redan nu med Fentanyl då det blev så illa med dom?

Kommentar av anonymAnnelie

Skrivet 2/7

Fentanyl plåster 12 mg

anonymAnnelies bild

Hej,
Jag fick några dagar sedan fentanyl plåster 12 mg pga min svåra ryggsmärta, men nu känner jag mig som under bältet och likt överkokt spagetti och har hemskt huvudvärk. Ligger mest o orkar inte sköta min hygien. Jag har även tabl gapapentin 100 mg 4 tabl per dygn som jag har haft några månader. Jag tålde inte Norspan plåster, fick stora blödande skador och hemsk klåda av dem så jag drog ner den och varit utan dem ca 2-3 månader..... Vågar jag sluta med Fentylen efter min första plåster? Står inte ut!

Kommentar av anonym

Skrivet 28/5

Plåster

anonyms bild

Plåstret är min räddning, har haft 2 dagar på 2 år utan tiparol och det är mitt mål, att bara använda plåstret

Kommentar av anonym

Skrivet 24/5

Kronisk ryggsmärta efter stelop. Mkt smärtsamt!

anonyms bild

Jag har multidiagnoser,har i 8 år ätit 5 mg Oxycontin morg,5 mg Oxynorm lunch o 10mg Oxycontin kväll( jag tar den vid 18-tiden, istället för 23.00!!!! Då måste jag sova...

Kommentar av Brita Olsson

Skrivet 29/3

Norspan vid svår värk vid ME(myalgisk encefalomyelit

Brita Olssons bild

Min dotter (43 år)har myalgisk encefalomyelit(ME/CfS),en ganska okänd sjukdom som ofta misstolkas som kroniskt utmattningssyndrom. Hon har svår värk och har nu fått norspan som hjälper mycket bra. Experter inom ME-forskning säjer att värk måste behandlas eftersom den visar sig trigga igång andra ME-symtom. Detta stämmer på min dotter. Hon är nu friskare än förut. Nu säjer hennes läkare att hon ska sluta med dessa eftersom de är vanebildande. Utan smärtlindring blir hennes liv inte värt att leva. Finns det någon forskning på just Norspan och ME/CFS. Tacksam för svar

Kommentar av ama190

Skrivet 22/10

Norspan plåster 10mg

ama190s bild

Hej jag har just blivit ordinerad de
tta plåster av en smärt läkare. Är 61 år har Fibromyalgi förändringar g hela ryggen med mycket smärta och ett par andra diagnoser till med smärta på dessa kroppsdelar. Nu tar jag .100mg tiparol 500m

g alvedon och 200 mg ipren var fjärde timma under min vakna riff men max 4 gånger Per dag och vid behov någon extra panodil. Han någorlunda smärt lindring ibland. Vet inte om jag vågar börja med morsan. Tycker det verkar otrevligt att man kan bli yr förvirrad då svårt att reagera vid bil körning tex och att det är vanligt illamående. Känns konstigt att. Om man får dåliga biverkn så sitter de i en hej vecka. Sedan sa läkaren att jag fortfarande kunde ta tiparol om jag inte skulle fåeffekt tills nästa läkare kontakt. Vill gärna ha mindre smärtor men känner mig orololig och har inte vågat börja

Kommentar av rolf

Skrivet 12/11

Fibromyalginytt nr 4, 2011 har testat smärtlindrings plåster

rolfs bild

Fibromyalginytt styrelse har testat ett nytt terapeutiskt värmeplåster som producerar FAR INFRARED värmeågor 12 timmar utan kemiska tillsatser med djupgående värmeverkan och bra smärtlindring. Resultat presenteras i medlemstidningen nr 4, december 2011.

Kommentar av Mats Ottosson

Skrivet 1/12

terapeutiskt plåster mot förslitningar och ryggvärk

Mats Ottossons bild

Ett terapeutiskt plåster kommer ut i handeln i december 2010 bl.a. via distributören HKC egenvård AB som levererar till hälsokostbutiker i Sverige. Plåstret är för behandling av reumatisk ledgångsvärk, artros, förslitningar och förändringar i hals-, bröst-, och ländryggskotor och dess mjukdelar. Plåstret innehåller inga kemiska substanser och är klinisk testad med dokumenterad effekt. Importör: Dinavian Medical AB i Malmö.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons