Många äldre lider av obestämbar smärta på grund av slitna och skadade leder, stillasittande liv eller sjukdom. Smärtstillande preparat kan leda till överdoseringar och fallolyckor. Nu finns ett plåster som ska minska smärtan, med lägre dos under lång tid.

Artros, reumatisk smärta och osteoporos är i sig sjukdomar som inte går att bota. De kan ge en svår smärta, som för vissa blir förlamande. Nu kommer ett nytt preparat, Norspan, som ska innehålla ett milt opiat, en sorts morfin, som ger smärtlindring i låg dos under hela dygnet. 


- Om du har smärta dag och natt och behöver något över dygnet för att kunna ta dig upp ur sängen, då är det här rätt. Äldre ska också undvika nsaid-preparaten (se fakta nedan), de smärtstillande som innehåller antiinflammatoriska ämnen, säger Per Nilsson, affärsområdeschef på Mundipharm som är tillverkare av Norspan.

Kan plåstret vara beroendeframkallande?

- Ja, det finns risk för toleransutveckling och beroende, det är inte en allvarlig biverkning för äldre, men yngre är inte vår målgrupp. För äldre kan det vara viktigare att behålla rörelseförmågan och få ett dygnsskydd i låg dos. Rätt patient ska ha det här, det vill säga äldre med långvarig smärta, förklarar Per Nilsson.

Smärta i sig är inte nödvändigtvis ett tecken på att kroppen behöver vila. I många fall är det precis tvärtom. En äldre människa som slutar röra sig, kanske sedan aldrig mer kan röra sig. Alltså måste kroppen hållas i rörelse i den mån det går. Ibland bara en fot eller arm. Om det gör ont kan det vara rätt att mildra smärtan. Långvarig, obehandlad smärta kan leda till isolering, depression och i längden ökat handikapp.
Norspan finns bara på recept, om du tror att det kan vara något för dig kan du fråga din läkare. Plåstret bytes en gång i veckan.

Läs mer: Medicinerna som orsakar flest fallolyckor bland äldre.

Av Hanna Brodda
8 december, 2009

12 kommentarer

 • Av P S 26 mars, 2017

  WAD-skada med ständig värk
  Jag har en gammal whiplash-skada, med långvarig kronisk värk. Tabletter har aldrig gett någon bra effekt. Finns det någon som provat morfin-plåster mot nackvärk?

 • Av anonym 11 september, 2016

  Haft Fentalyn i tre år,
  Nu pratar om att rondera då kroppen vänjer sig.
  1: är Norspan plåstren bra?
  2; eller ska Fentalyn plåstrena ökas?
  3:? Eller byta til metadon
  4: morfinpump?
  Berätta gärna om de olika preparaten
  Även om de jag inte jag nu
  Behöver akut få hjälp med att lindra smärtor
  Står inte ut. Har muskelvärk ledvärken huvudvärk ( whiplash) och en pannloben förvärvad r

 • Av anonymAnnelie 2 juli, 2016

  Jobbigt med Fentanyl plåste
  Hej.
  Jag fick några dagar sedan Fentanyl plåster 12 mg för mina ryggsmärtor, men mår så illa nu och orkar inte upp o sköta om mig. Jag har haft Norspan plåster innan men fick stora köttsliga sår efter dem och slutade med dom ca 3 månader sedan. Kan jag sluta redan nu med Fentanyl då det blev så illa med dom?

 • Av anonymAnnelie 2 juli, 2016

  Fentanyl plåster 12 mg
  Hej,
  Jag fick några dagar sedan fentanyl plåster 12 mg pga min svåra ryggsmärta, men nu känner jag mig som under bältet och likt överkokt spagetti och har hemskt huvudvärk. Ligger mest o orkar inte sköta min hygien. Jag har även tabl gapapentin 100 mg 4 tabl per dygn som jag har haft några månader. Jag tålde inte Norspan plåster, fick stora blödande skador och hemsk klåda av dem så jag drog ner den och varit utan dem ca 2-3 månader….. Vågar jag sluta med Fentylen efter min första plåster? Står inte ut!

 • Av anonym 24 juni, 2016

  Är fentanyl plåster bättre än
  Är fentanyl plåster bättre än norspan plåster,vilken dos är lämplig vid svår smärta?

 • Av anonym 28 maj, 2016

  Plåster
  Plåstret är min räddning, har haft 2 dagar på 2 år utan tiparol och det är mitt mål, att bara använda plåstret

 • Av anonym 24 maj, 2016

  Kronisk ryggsmärta efter stelop. Mkt smärtsamt!
  Jag har multidiagnoser,har i 8 år ätit 5 mg Oxycontin morg,5 mg Oxynorm lunch o 10mg Oxycontin kväll( jag tar den vid 18-tiden, istället för 23.00!!!! Då måste jag sova…

 • Av Brita Olsson 29 mars, 2014

  Norspan vid svår värk vid ME(myalgisk encefalomyelit
  Min dotter (43 år)har myalgisk encefalomyelit(ME/CfS),en ganska okänd sjukdom som ofta misstolkas som kroniskt utmattningssyndrom. Hon har svår värk och har nu fått norspan som hjälper mycket bra. Experter inom ME-forskning säjer att värk måste behandlas eftersom den visar sig trigga igång andra ME-symtom. Detta stämmer på min dotter. Hon är nu friskare än förut. Nu säjer hennes läkare att hon ska sluta med dessa eftersom de är vanebildande. Utan smärtlindring blir hennes liv inte värt att leva. Finns det någon forskning på just Norspan och ME/CFS. Tacksam för svar

 • Av ama190 22 oktober, 2013

  Norspan plåster 10mg
  Hej jag har just blivit ordinerad de
  tta plåster av en smärt läkare. Är 61 år har Fibromyalgi förändringar g hela ryggen med mycket smärta och ett par andra diagnoser till med smärta på dessa kroppsdelar. Nu tar jag .100mg tiparol 500m

  g alvedon och 200 mg ipren var fjärde timma under min vakna riff men max 4 gånger Per dag och vid behov någon extra panodil. Han någorlunda smärt lindring ibland. Vet inte om jag vågar börja med morsan. Tycker det verkar otrevligt att man kan bli yr förvirrad då svårt att reagera vid bil körning tex och att det är vanligt illamående. Känns konstigt att. Om man får dåliga biverkn så sitter de i en hej vecka. Sedan sa läkaren att jag fortfarande kunde ta tiparol om jag inte skulle fåeffekt tills nästa läkare kontakt. Vill gärna ha mindre smärtor men känner mig orololig och har inte vågat börja

 • Fibromyalginytt nr 4, 2011 har testat smärtlindrings plåster
  Fibromyalginytt styrelse har testat ett nytt terapeutiskt värmeplåster som producerar FAR INFRARED värmeågor 12 timmar utan kemiska tillsatser med djupgående värmeverkan och bra smärtlindring. Resultat presenteras i medlemstidningen nr 4, december 2011.

 • Av Mats Ottosson 1 december, 2010

  terapeutiskt plåster mot förslitningar och ryggvärk
  Ett terapeutiskt plåster kommer ut i handeln i december 2010 bl.a. via distributören HKC egenvård AB som levererar till hälsokostbutiker i Sverige. Plåstret är för behandling av reumatisk ledgångsvärk, artros, förslitningar och förändringar i hals-, bröst-, och ländryggskotor och dess mjukdelar. Plåstret innehåller inga kemiska substanser och är klinisk testad med dokumenterad effekt. Importör: Dinavian Medical AB i Malmö.

 • Av Pisal 6 februari, 2010

  Plåster Fentanyl
  Hej!

  För mig har plåstret varit som en uppenbarelse. Nu har jag Fentanyl och inte Norspan, men i mitt fall har plåstre bidragit till att sänka min ”normala” smärtnivå från ca 8 (av 10 möjliga) till ett medel krin 4 – 5 ungefär. Visserligen har jag enstaka smärttoppar, men de bryts på en gång med min behovsmedicin. Det är en skillnad som mellan natt och dag.
  Det bidrar också till att jag kan röra mig, men visst måste jag vara försiktig så att jag inte provocerar min smärta.

  Tack och lov för medicin i plåsterform!

Comments are closed.