Uppdaterad: 2010-11-24

3 kommentarer

Promenad mot depression ger resultat

Bild

Gång ger resultat. Patienter med ångest, depression och bipolär diagnos på Affektiva centrum i Uppsala har behandlats med dagliga promenader och två tuffare motionspass i veckan. Foto: Dina mediciner

Fakta om Lithionit / Litium

Litium används mot manisk-depressiv sjukdom eller bipolär sjukdom som den också kallas. Exakt hur den verkar är inte helt bevisat.

Varning för: Ät inte tillsammans med ibuprofenpreparat, till exempel Ipren....

3.916665
Ditt betyg: Inget Medel: 3.9 (12 röster)

Fakta om Sertralin / Zoloft

Används för att behandla människor som mår dåligt av olika orsaker. Vid depression, ångest och torgskräck.

Varning för: Ökad känslighet för solen. Kan ge leverskador och tinnitus,...

3.157895
Ditt betyg: Inget Medel: 3.2 (38 röster)

Dagvårdsklinik i Uppsala vinner pris för att de använder träning för att hantera psykisk sjukdom. Metoden infördes 2006 och de har redan sett att bipolära och deprimerade blir bättre snabbare och på ett mer hållbart sätt.

Hittills har omkring 400 patienter med bipolär- eller depressionsdiagnos genomgått den 13 veckor långa behandling på Affektiva centrum i Uppsala.

Där är träningen obligatorisk och det innebär dagliga promenader och minst två styrke- och konditionspass i veckan.

– Alla måste vara med, men självklart individanpassar vi träningen, en del av våra patienter kanske inte har rört på sig på flera år och då måste man komma igång försiktigt, säger avdelningschef Eva Smith till Dina mediciner.

 

Att röra sig är bra för både den psykiska och fysiska hälsan. Flera
studier har de senaste åren visat att motion har positiv effekt vid
depression och bipolär sjukdom. På Affektiva centrum omsätts forskning till praktik. I kombination med träning har patienterna också fått kognitiv beteendeterapi, KBT, med syfte att öka självförtroende och hitta tilliten till den egna förmågan att bli frisk.

– Vi mäter konditionen och många patienter blir överraskade över att det går att förbättra sig så. Det behövs inte så mycket, berättar Eva Smith. Många av våra patienter tycker att borde fått den här typen av stöd för flera år sedan.

Alla patienter har fortsatt att ta sina mediciner som vanligt eller följt de egna läkarnas rekommendationer. Patienterna läkemedelsbehandlingar har inte ingått som en del av programmet.

- Vi försöker vara observanta på biverkningar och sätta oss in i patienternas medicinering, om någon fråga kommer upp.


Vilka läkemedel är vanligast bland era patienter?

- Du, det vet jag faktiskt inte. Jag är socionom i botten och här behåller patienterna sina mediciner och sin vanliga läkare utanför. Vi kartlägger inte medicineringen på det sättet och vet därför inte vilken som är den vanligaste, men det vore intressant att göra det.

 

Nu får kliniken Folkhälsopriset på 25 000 kronor som delas ut av Uppsala läns landsting för sitt arbete, enligt ett pressmeddelande från Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2010-10-26
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Psykiatri bipolär depression

Kommentera artikeln

Kommentar av bah.

Skrivet 16/11

dagsjukvården

bah.s bild

Det är säkert ett jättebra program för många. Problemet är att de inte ser möjliga lösningar på problem. Är man fysiskt nedsatt är man inte välkommen! de kan inte se andra orsaker till trötthet (typ brister i kroppen) än depression och den tränar man sig ur... och de har en "bäst i världen attityd" som låser dem i deras föreställningar. Det är mycket synd att de får ett pris till som förstärker den inskränkta syn de har på sig själva.

Kommentar av Jill

Skrivet 8/11

Promenad mot depression

Jills bild

Här hittar du mer info och folk du kan ringa och fråga:

http://www.akademiska.se/templates/page____49196.aspx

Lycka till!

Kommentar av anonym

Skrivet 7/11

Hej ! Var kan man läsa mer om

anonyms bild

Hej !
Var kan man läsa mer om denna behandling och vilk aresultat man uppnått ?

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.

Annons