Uppdaterad: 2010-11-24

3 kommentarer

Promenad mot depression ger resultat

Bild

Gång ger resultat. Patienter med ångest, depression och bipolär diagnos på Affektiva centrum i Uppsala har behandlats med dagliga promenader och två tuffare motionspass i veckan. Foto: Dina mediciner

Fakta om Lithionit / Litium

Litium används mot manisk-depressiv sjukdom eller bipolär sjukdom som den också kallas. Exakt hur den verkar är inte helt bevisat.

Varning för: Ät inte tillsammans med ibuprofenpreparat, till exempel Ipren....

3.916665
Ditt betyg: Inget Medel: 3.9 (12 röster)

Fakta om Sertralin / Zoloft

Används för att behandla människor som mår dåligt av olika orsaker. Vid depression, ångest och torgskräck.

Varning för: Ökad känslighet för solen. Kan ge leverskador och tinnitus,...

3.157895
Ditt betyg: Inget Medel: 3.2 (38 röster)

Dagvårdsklinik i Uppsala vinner pris för att de använder träning för att hantera psykisk sjukdom. Metoden infördes 2006 och de har redan sett att bipolära och deprimerade blir bättre snabbare och på ett mer hållbart sätt.

Hittills har omkring 400 patienter med bipolär- eller depressionsdiagnos genomgått den 13 veckor långa behandling på Affektiva centrum i Uppsala.

Där är träningen obligatorisk och det innebär dagliga promenader och minst två styrke- och konditionspass i veckan.

– Alla måste vara med, men självklart individanpassar vi träningen, en del av våra patienter kanske inte har rört på sig på flera år och då måste man komma igång försiktigt, säger avdelningschef Eva Smith till Dina mediciner.

 

Att röra sig är bra för både den psykiska och fysiska hälsan. Flera
studier har de senaste åren visat att motion har positiv effekt vid
depression och bipolär sjukdom. På Affektiva centrum omsätts forskning till praktik. I kombination med träning har patienterna också fått kognitiv beteendeterapi, KBT, med syfte att öka självförtroende och hitta tilliten till den egna förmågan att bli frisk.

– Vi mäter konditionen och många patienter blir överraskade över att det går att förbättra sig så. Det behövs inte så mycket, berättar Eva Smith. Många av våra patienter tycker att borde fått den här typen av stöd för flera år sedan.

Alla patienter har fortsatt att ta sina mediciner som vanligt eller följt de egna läkarnas rekommendationer. Patienterna läkemedelsbehandlingar har inte ingått som en del av programmet.

- Vi försöker vara observanta på biverkningar och sätta oss in i patienternas medicinering, om någon fråga kommer upp.


Vilka läkemedel är vanligast bland era patienter?

- Du, det vet jag faktiskt inte. Jag är socionom i botten och här behåller patienterna sina mediciner och sin vanliga läkare utanför. Vi kartlägger inte medicineringen på det sättet och vet därför inte vilken som är den vanligaste, men det vore intressant att göra det.

 

Nu får kliniken Folkhälsopriset på 25 000 kronor som delas ut av Uppsala läns landsting för sitt arbete, enligt ett pressmeddelande från Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2010-10-26
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Psykiatri bipolär depression

Kommentera artikeln

Kommentar av bah.

Skrivet 16/11

dagsjukvården

bah.s bild

Det är säkert ett jättebra program för många. Problemet är att de inte ser möjliga lösningar på problem. Är man fysiskt nedsatt är man inte välkommen! de kan inte se andra orsaker till trötthet (typ brister i kroppen) än depression och den tränar man sig ur... och de har en "bäst i världen attityd" som låser dem i deras föreställningar. Det är mycket synd att de får ett pris till som förstärker den inskränkta syn de har på sig själva.

Kommentar av Jill

Skrivet 8/11

Promenad mot depression

Jills bild

Här hittar du mer info och folk du kan ringa och fråga:

http://www.akademiska.se/templates/page____49196.aspx

Lycka till!

Kommentar av anonym

Skrivet 7/11

Hej ! Var kan man läsa mer om

anonyms bild

Hej !
Var kan man läsa mer om denna behandling och vilk aresultat man uppnått ?

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons