gang250NY
Dagvårdsklinik i Uppsala vinner pris för att de använder träning för att hantera psykisk sjukdom. Metoden infördes 2006 och de har redan sett att bipolära och deprimerade blir bättre snabbare och på ett mer hållbart sätt.

Hittills har omkring 400 patienter med bipolär- eller depressionsdiagnos genomgått den 13 veckor långa behandling på Affektiva centrum i Uppsala.

Där är träningen obligatorisk och det innebär dagliga promenader och minst två styrke- och konditionspass i veckan.

– Alla måste vara med, men självklart individanpassar vi träningen, en del av våra patienter kanske inte har rört på sig på flera år och då måste man komma igång försiktigt, säger avdelningschef Eva Smith till Dina mediciner.

 

Att röra sig är bra för både den psykiska och fysiska hälsan. Flera studier har de senaste åren visat att motion har positiv effekt vid depression och bipolär sjukdom. På Affektiva centrum omsätts forskning till praktik. I kombination med träning har patienterna också fått kognitiv beteendeterapi, KBT, med syfte att öka självförtroende och hitta tilliten till den egna förmågan att bli frisk.

– Vi mäter konditionen och många patienter blir överraskade över att det går att förbättra sig så. Det behövs inte så mycket, berättar Eva Smith. Många av våra patienter tycker att borde fått den här typen av stöd för flera år sedan.


Alla patienter har fortsatt att ta sina mediciner som vanligt eller följt de egna läkarnas rekommendationer. Patienterna läkemedelsbehandlingar har inte ingått som en del av programmet.

- Vi försöker vara observanta på biverkningar och sätta oss in i patienternas medicinering, om någon fråga kommer upp.


Vilka läkemedel är vanligast bland era patienter?

- Du, det vet jag faktiskt inte. Jag är socionom i botten och här behåller patienterna sina mediciner och sin vanliga läkare utanför. Vi kartlägger inte medicineringen på det sättet och vet därför inte vilken som är den vanligaste, men det vore intressant att göra det.

 

Nu får kliniken Folkhälsopriset på 25 000 kronor som delas ut av Uppsala läns landsting för sitt arbete, enligt ett pressmeddelande från Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Av Hanna Brodda
26 oktober, 2010

3 kommentarer

 • dagsjukvården
  Det är säkert ett jättebra program för många. Problemet är att de inte ser möjliga lösningar på problem. Är man fysiskt nedsatt är man inte välkommen! de kan inte se andra orsaker till trötthet (typ brister i kroppen) än depression och den tränar man sig ur… och de har en ”bäst i världen attityd” som låser dem i deras föreställningar. Det är mycket synd att de får ett pris till som förstärker den inskränkta syn de har på sig själva.

 • Promenad mot depression
  Här hittar du mer info och folk du kan ringa och fråga:

  http://www.akademiska.se/templates/page____49196.aspx

  Lycka till!

 • Av anonym 7 november, 2010

  Hej !
  Var kan man läsa mer om

  Hej !
  Var kan man läsa mer om denna behandling och vilk aresultat man uppnått ?

Comments are closed.