reductil-sibutramine240
Bantningshjälpen Reductil dras tillbaka från marknaden. Läkemedelsverket har tagit del av ny studie som visar på allt för höga risker för hjärnblödning och propp.

Kampen med vikten är det många som delar. Många överviktiga är beredda att pröva allt för att nå trivselvikten. Övervikten är inte bara en social belastning, den kan vara vara farlig också. Därför är läkare positiva till att hjälpa och stödja den som vill försöka minska ett par kilo. Även med preparat där vissa risker är kända.

Men nu visar en ny studie att nyttan med Reductil inte överväger riskerna. Det har den Europeiska läkemedelskommitten kommit fram till i en ny studie av sibutramin, det verksamma ämnet i reductil.

Riskerna att få en hjärnblödning eller hjärninfarkt, för personer med känd hjärt- eller kärlsjukdom, anses för hög.

Redctil har subventionerats till överviktiga personer med ett BMI över 27 och som haft oftast en eller flera sjukdomar till följd av övervikten, som till exempel diabetes typ 2. Nu dras tillståndet in tillsvidare.

De patienter som nu går på Reductil bör kontakta sin läkare, Läkemedelsverket skriver i sin information:

"Det är inte nödvändigt att sluta ta Reductil omedelbart men patienter som så önskar kan avbryta behandlingen direkt utan att successivt minska dosen."

Studien gjorde på 9800 överviktiga med hjärt- och kärlsjukdomar långtidsbehandlades med sibutramin och efter sex år hade fler drabbats av allvarliga komplikationer som hjärtdöd, infarkt eller stroke än de som fått placebo, det vill säga "låtsastabletter".

De tidigare försiktiga rekommendationerna var att undvika att behandla längre än ett år och om viktminskningen inte blivit mer än 5 procent efter tre månader borde behandlingen av brytas.

 

Av Hanna Brodda
22 januari, 2010