Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Socialstyrelsen svarar på Waran-kritik

Fakta om Waran / Varan

Blodförtunnande, antikoagulerande och propplösande.

Varning för: Viktnedgång eller förändrade matvanor kan påverka effekten av...

3.10204
Ditt betyg: Inget Medel: 3.1 (49 röster)

Fakta om Pradaxa

Pradaxa är ett läkemedel som är till för att motverka bildning av blodproppar efter en operation.

Varning för: Blanda inte med Johannesört. ...

3.607145
Ditt betyg: Inget Medel: 3.6 (28 röster)

Fakta om Eliquis

Eliquis är ett läkemedel som ska förhindra att blodproppar bildas genom att blockera en koagulationsfaktor som är en viktig komponent vid levring av blodet.

Varning för: En del läkemedel kan förstärka effekten ev Eliquis och en del...

3.133335
Ditt betyg: Inget Medel: 3.1 (30 röster)

Fakta om Xarelto

Xarelto är ett läkemedel som minskar blodets benägenhet att levra sig.

Varning för: Vissa läkemedel kan antingen försvaga eller minska effekten av...

3.206895
Ditt betyg: Inget Medel: 3.2 (29 röster)

Nya blodförtunnande läkemedel och warfarin, Waran, är likställda. Warfarin prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.

De nya blodförtunnande läkemedlen, så kallad antikoagulantia, har en rad fördelar jämfört med den äldre medicinen warfarin. De har en förebyggande effekt mot stroke som är likvärdig eller bättre jämfört med warfarin. De har färre allvarliga blödningsbiverkningar. Dessa läkemedel kräver heller inte lika regelbundna kontroller som warfarinbehandling gör. Trots detta rekommenderar Socialstyrelsen warfarin framför de nya medicinerna menar en rad hjärtspecialister i en debattartikel i svd - Nu svarar Socialstyrelsen på kritiken och poängterar att detta inte stämmer. I de nya nationella riktlinjerna för hjärtsjukvård är warfarin likställt med de nya blodförtunnande medicinerna.

Genom att ge de nya blodförtunnande läkemedlen som innehåller apixaban, dabigatran och rivaroxaban samma prioritet som warfarin har läkare, och patienter, möjlighet att välja det läkemedel som passar bäst i den enskilda situationen.


Socialstyrelsen menar
, precis som de kritiska läkarna, att de nya blodförtunnande läkemedlen är värdefulla och bör användas för att förebygga stroke hos patienter med förmaksflimmer. Framför allt bör dessa nya blodförtunnande läkemedel övervägas när en patient påbörjar en ny behandling. Samtidigt påpekar Socialstyrelsen att formuleringen, att warfarin är likställt med de nya medicinerna, innebär att patienter som har en välfungerade behandling med warfarin kan fortsätta med denna behandling. Om warfarin fått lägre prioritet i riktlinjerna hade patienter kunnat behöva byta medicin.

Ytterligare en fördel med de nya blodförtunnande medicinerna är att de inte påverkas av mat och andra mediciner i samma utsträckning som warfarin gör. Inte heller kräver de nya medicinerna lika täta kontroller som waran gör.

Men det finns en begränsad kunskap om långtidseffekter av dessa nya läkemedel påpekar Socialstyrelsen. Det saknas också motmedel för att akut häva effekten om en livshotande blödning inträffar. Det finns även patientgrupper som har förmaksflimmer och andra komplicerande tillstånd där de nya blodförtunnande läkemedlen inte kan användas.

I sin replik, Nya läkemedel och warfarin är likställda, lyfter Socialstyrelsen fram ett problem dom tycker är mer angeläget att fokusera på: Att många patienter med förmaksflimmer och förhöjd risk för stroke inte får någon antikoagulationsbehandling alls. Dessutom behandlas många fortfarande med acetylsalicylsyra, vilket inte är motiverat eftersom effekten av detta är sämre jämfört med warfarin eller de nya blodförtunnande läkemedlen.

Att du som patient ska informeras om vilka olika behandlingsmöjligheter som finns och att vilken medicin du får inte ska vara beroende av var i landet du bor håller Socialstyrelsen med om. De nationella riktlinjerna syftar bland annat till att just främja en likvärdig vård i landet.

De nya nationella riktlinjerna för hjärtsjukvård publicerades av Socialstyrelsen 15 januari. På Socialstyrelsens hemsida kan du läsa mer om de nationella riktlinjerna och om arbetet bakom dem.


Har du bytt, eller funderar på att byta från Waran till någon av de nya blodförtunnande medicinerna? Är du nöjd med din waranbehandling? Berätta i kommentarsfälten!

 

Läs även: Läkare till attack - fel att rekommendera Waran

Artikel skriven av Lisa von Garrelts 2015-01-16
Lisa von Garreltss bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 26/5

Håravfall

anonyms bild

Jag tappar mycket hår av Warfarin, hur är det med de nya medicinerna? Hur är det annars med biverkningar ingår, jag tål warfarin men inte waran pga färgämnen.

Mvh Annika

Kommentar av Anna Wäring

Skrivet 23/6

Ät inte blå varantabletter

Anna Wäring s bild

Jag använder själv Warfarin och brukade äta de blåa tabletterna. Jag tar en väldigt hög dos varje dag, 12 eller 13 milligram/dag och jag började tappa väldigt mycket hår och hade kala fläckar på huvudet. Min läkare frågade mig om jag hade märkt några biverkningar och om jag hade tappat hår. Han rådde mig att inte ta de blå tabletterna så nu äter jag bara de bruna 1 milligrams tabletterna och mitt hår har växt ut igen

Kommentar av anonym

Skrivet 8/3

Pradaxa

anonyms bild

Nu finns det väl ett motmedel till Pradaxa om en akut blödning skulle uppstå?
Det heter Praxbind.

Kommentar av anonym

Skrivet 4/3

waran

anonyms bild

påverkar waran potensen? har fått 3 blödningar under huden

Kommentar av anonym

Skrivet 24/6

Finns inget motmedel än!

anonyms bild

Man får inte glömma bort att skulle man drabbas av en allvalig blödning, behöva opereas akut etc så kan Waraneffekten slås ut och normaliseras på 15 min med ett motgift. Detta saknas för de nya blodförtunnande Xarelto, Eliquis och Pradaxa. Livsfarligt!!

Kommentar av Björn Carlssón

Skrivet 2/5

Waran och Xeralto

Björn Carlssóns bild

Jag har använt båda
Första gången propp i ett ben, sedan lungorna. Åt Waran och allt kändes bra direkt och god effekt. Togs bort efter 6 månader vilket var fel så här i efterhand.

Nytt fall 2014 med massiva proppar i lungorna, hade sökt länge för symptom som tryck över bröst, dålig andning.
Ramlar ihop och åker ambulans. Får denna gång inget propplösande och Xeralto sätts in direkt utan att informera mig.
Utskriven och tryck över bröstet kvarstår vid ansrträngning. Känner mig inte bra alls, Får syptom likanmde prostatit, smärtor, och psykiska problem.

Efter 3 månader åter på Waran och nu livslång ordiering. Tryck över bröst, och andra problem försvannförsta veckan.
Känns bra att gå och testa och veta vilka halter jag har i blodet, och känenr mig trygg att ha en medicin som det finns 50 års erfarenhet av.
Tycker sjukvården för lättvindigt går på läkemedelsföretagen marknadsföring av nya extremt dyra mediciner utan långtidserfarenhet av biverkningar.

Kommentar av aniblu

Skrivet 22/4

Från Waran till Pradaxa

aniblus bild

Under ett år behandling med Waran vid 2 olika VC pga flytt. Mitt värde varierade mellan 1,2-3,7 och waranprover 37 ggr under året. Jag har nu behandlats med Pradaxa i 4 mån. Jag har fått ett nytt liv.

Kommentar av ÅsaNisse

Skrivet 22/4

Pradaxa

ÅsaNisses bild

Vad är det som gjorde Pradaxa bättre, annat än att slippa springa till doktorn stup i kvarten för nytt p/k som Waran kräver.
När du använde Waran fick du svettningar om nätterna kring huvudet och överkroppen som jag och försvann det när du böt till Pradaxa.

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.

Annons