Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Socialstyrelsen svarar på Waran-kritik

Fakta om Waran / Varan

Blodförtunnande, antikoagulerande och propplösande.

Varning för: Viktnedgång eller förändrade matvanor kan påverka effekten av...

3.17647
Ditt betyg: Inget Medel: 3.2 (51 röster)

Fakta om Pradaxa

Pradaxa är ett läkemedel som är till för att motverka bildning av blodproppar efter en operation.

Varning för: Blanda inte med Johannesört. ...

3.65517
Ditt betyg: Inget Medel: 3.7 (29 röster)

Fakta om Eliquis

Eliquis är ett läkemedel som ska förhindra att blodproppar bildas genom att blockera en koagulationsfaktor som är en viktig komponent vid levring av blodet.

Varning för: En del läkemedel kan förstärka effekten ev Eliquis och en del...

3.15625
Ditt betyg: Inget Medel: 3.2 (32 röster)

Fakta om Xarelto

Xarelto är ett läkemedel som minskar blodets benägenhet att levra sig.

Varning för: Vissa läkemedel kan antingen försvaga eller minska effekten av...

3.206895
Ditt betyg: Inget Medel: 3.2 (29 röster)

Nya blodförtunnande läkemedel och warfarin, Waran, är likställda. Warfarin prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.

De nya blodförtunnande läkemedlen, så kallad antikoagulantia, har en rad fördelar jämfört med den äldre medicinen warfarin. De har en förebyggande effekt mot stroke som är likvärdig eller bättre jämfört med warfarin. De har färre allvarliga blödningsbiverkningar. Dessa läkemedel kräver heller inte lika regelbundna kontroller som warfarinbehandling gör. Trots detta rekommenderar Socialstyrelsen warfarin framför de nya medicinerna menar en rad hjärtspecialister i en debattartikel i svd - Nu svarar Socialstyrelsen på kritiken och poängterar att detta inte stämmer. I de nya nationella riktlinjerna för hjärtsjukvård är warfarin likställt med de nya blodförtunnande medicinerna.

Genom att ge de nya blodförtunnande läkemedlen som innehåller apixaban, dabigatran och rivaroxaban samma prioritet som warfarin har läkare, och patienter, möjlighet att välja det läkemedel som passar bäst i den enskilda situationen.


Socialstyrelsen menar
, precis som de kritiska läkarna, att de nya blodförtunnande läkemedlen är värdefulla och bör användas för att förebygga stroke hos patienter med förmaksflimmer. Framför allt bör dessa nya blodförtunnande läkemedel övervägas när en patient påbörjar en ny behandling. Samtidigt påpekar Socialstyrelsen att formuleringen, att warfarin är likställt med de nya medicinerna, innebär att patienter som har en välfungerade behandling med warfarin kan fortsätta med denna behandling. Om warfarin fått lägre prioritet i riktlinjerna hade patienter kunnat behöva byta medicin.

Ytterligare en fördel med de nya blodförtunnande medicinerna är att de inte påverkas av mat och andra mediciner i samma utsträckning som warfarin gör. Inte heller kräver de nya medicinerna lika täta kontroller som waran gör.

Men det finns en begränsad kunskap om långtidseffekter av dessa nya läkemedel påpekar Socialstyrelsen. Det saknas också motmedel för att akut häva effekten om en livshotande blödning inträffar. Det finns även patientgrupper som har förmaksflimmer och andra komplicerande tillstånd där de nya blodförtunnande läkemedlen inte kan användas.

I sin replik, Nya läkemedel och warfarin är likställda, lyfter Socialstyrelsen fram ett problem dom tycker är mer angeläget att fokusera på: Att många patienter med förmaksflimmer och förhöjd risk för stroke inte får någon antikoagulationsbehandling alls. Dessutom behandlas många fortfarande med acetylsalicylsyra, vilket inte är motiverat eftersom effekten av detta är sämre jämfört med warfarin eller de nya blodförtunnande läkemedlen.

Att du som patient ska informeras om vilka olika behandlingsmöjligheter som finns och att vilken medicin du får inte ska vara beroende av var i landet du bor håller Socialstyrelsen med om. De nationella riktlinjerna syftar bland annat till att just främja en likvärdig vård i landet.

De nya nationella riktlinjerna för hjärtsjukvård publicerades av Socialstyrelsen 15 januari. På Socialstyrelsens hemsida kan du läsa mer om de nationella riktlinjerna och om arbetet bakom dem.


Har du bytt, eller funderar på att byta från Waran till någon av de nya blodförtunnande medicinerna? Är du nöjd med din waranbehandling? Berätta i kommentarsfälten!

 

Läs även: Läkare till attack - fel att rekommendera Waran

Artikel skriven av Lisa von Garrelts 2015-01-16
Lisa von Garreltss bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 26/5

Håravfall

anonyms bild

Jag tappar mycket hår av Warfarin, hur är det med de nya medicinerna? Hur är det annars med biverkningar ingår, jag tål warfarin men inte waran pga färgämnen.

Mvh Annika

Kommentar av Anna Wäring

Skrivet 23/6

Ät inte blå varantabletter

Anna Wäring s bild

Jag använder själv Warfarin och brukade äta de blåa tabletterna. Jag tar en väldigt hög dos varje dag, 12 eller 13 milligram/dag och jag började tappa väldigt mycket hår och hade kala fläckar på huvudet. Min läkare frågade mig om jag hade märkt några biverkningar och om jag hade tappat hår. Han rådde mig att inte ta de blå tabletterna så nu äter jag bara de bruna 1 milligrams tabletterna och mitt hår har växt ut igen

Kommentar av anonym

Skrivet 8/3

Pradaxa

anonyms bild

Nu finns det väl ett motmedel till Pradaxa om en akut blödning skulle uppstå?
Det heter Praxbind.

Kommentar av anonym

Skrivet 4/3

waran

anonyms bild

påverkar waran potensen? har fått 3 blödningar under huden

Kommentar av anonym

Skrivet 24/6

Finns inget motmedel än!

anonyms bild

Man får inte glömma bort att skulle man drabbas av en allvalig blödning, behöva opereas akut etc så kan Waraneffekten slås ut och normaliseras på 15 min med ett motgift. Detta saknas för de nya blodförtunnande Xarelto, Eliquis och Pradaxa. Livsfarligt!!

Kommentar av Björn Carlssón

Skrivet 2/5

Waran och Xeralto

Björn Carlssóns bild

Jag har använt båda
Första gången propp i ett ben, sedan lungorna. Åt Waran och allt kändes bra direkt och god effekt. Togs bort efter 6 månader vilket var fel så här i efterhand.

Nytt fall 2014 med massiva proppar i lungorna, hade sökt länge för symptom som tryck över bröst, dålig andning.
Ramlar ihop och åker ambulans. Får denna gång inget propplösande och Xeralto sätts in direkt utan att informera mig.
Utskriven och tryck över bröstet kvarstår vid ansrträngning. Känner mig inte bra alls, Får syptom likanmde prostatit, smärtor, och psykiska problem.

Efter 3 månader åter på Waran och nu livslång ordiering. Tryck över bröst, och andra problem försvannförsta veckan.
Känns bra att gå och testa och veta vilka halter jag har i blodet, och känenr mig trygg att ha en medicin som det finns 50 års erfarenhet av.
Tycker sjukvården för lättvindigt går på läkemedelsföretagen marknadsföring av nya extremt dyra mediciner utan långtidserfarenhet av biverkningar.

Kommentar av aniblu

Skrivet 22/4

Från Waran till Pradaxa

aniblus bild

Under ett år behandling med Waran vid 2 olika VC pga flytt. Mitt värde varierade mellan 1,2-3,7 och waranprover 37 ggr under året. Jag har nu behandlats med Pradaxa i 4 mån. Jag har fått ett nytt liv.

Kommentar av ÅsaNisse

Skrivet 22/4

Pradaxa

ÅsaNisses bild

Vad är det som gjorde Pradaxa bättre, annat än att slippa springa till doktorn stup i kvarten för nytt p/k som Waran kräver.
När du använde Waran fick du svettningar om nätterna kring huvudet och överkroppen som jag och försvann det när du böt till Pradaxa.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons