Nya blodförtunnande läkemedel och warfarin, Waran, är likställda. Warfarin prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.

De nya blodförtunnande läkemedlen, så kallad antikoagulantia, har en rad fördelar jämfört med den äldre medicinen warfarin. De har en förebyggande effekt mot stroke som är likvärdig eller bättre jämfört med warfarin. De har färre allvarliga blödningsbiverkningar. Dessa läkemedel kräver heller inte lika regelbundna kontroller som warfarinbehandling gör. Trots detta rekommenderar Socialstyrelsen warfarin framför de nya medicinerna menar en rad hjärtspecialister i en debattartikel i svd - Nu svarar Socialstyrelsen på kritiken och poängterar att detta inte stämmer. I de nya nationella riktlinjerna för hjärtsjukvård är warfarin likställt med de nya blodförtunnande medicinerna.

Genom att ge de nya blodförtunnande läkemedlen som innehåller apixaban, dabigatran och rivaroxaban samma prioritet som warfarin har läkare, och patienter, möjlighet att välja det läkemedel som passar bäst i den enskilda situationen.

Socialstyrelsen menar, precis som de kritiska läkarna, att de nya blodförtunnande läkemedlen är värdefulla och bör användas för att förebygga stroke hos patienter med förmaksflimmer. Framför allt bör dessa nya blodförtunnande läkemedel övervägas när en patient påbörjar en ny behandling. Samtidigt påpekar Socialstyrelsen att formuleringen, att warfarin är likställt med de nya medicinerna, innebär att patienter som har en välfungerade behandling med warfarin kan fortsätta med denna behandling. Om warfarin fått lägre prioritet i riktlinjerna hade patienter kunnat behöva byta medicin.

Ytterligare en fördel med de nya blodförtunnande medicinerna är att de inte påverkas av mat och andra mediciner i samma utsträckning som warfarin gör. Inte heller kräver de nya medicinerna lika täta kontroller som waran gör. Men det finns en begränsad kunskap om långtidseffekter av dessa nya läkemedel påpekar Socialstyrelsen. Det saknas också motmedel för att akut häva effekten om en livshotande blödning inträffar. Det finns även patientgrupper som har förmaksflimmer och andra komplicerande tillstånd där de nya blodförtunnande läkemedlen inte kan användas.

I sin replik, Nya läkemedel och warfarin är likställda, lyfter Socialstyrelsen fram ett problem dom tycker är mer angeläget att fokusera på: Att många patienter med förmaksflimmer och förhöjd risk för stroke inte får någon antikoagulationsbehandling alls. Dessutom behandlas många fortfarande med acetylsalicylsyra, vilket inte är motiverat eftersom effekten av detta är sämre jämfört med warfarin eller de nya blodförtunnande läkemedlen.

Att du som patient ska informeras om vilka olika behandlingsmöjligheter som finns och att vilken medicin du får inte ska vara beroende av var i landet du bor håller Socialstyrelsen med om. De nationella riktlinjerna syftar bland annat till att just främja en likvärdig vård i landet.

De nya nationella riktlinjerna för hjärtsjukvård publicerades av Socialstyrelsen 15 januari. På Socialstyrelsens hemsida kan du läsa mer om de nationella riktlinjerna och om arbetet bakom dem.

Har du bytt, eller funderar på att byta från Waran till någon av de nya blodförtunnande medicinerna? Är du nöjd med din waranbehandling? Berätta i kommentarsfälten!

 

Läs även: Läkare till attack - fel att rekommendera Waran

Av Lisa von Garrelts
16 januari, 2015

8 kommentarer

 • Av Anna Wäring 23 juni, 2016

  Ät inte blå varantabletter
  Jag använder själv Warfarin och brukade äta de blåa tabletterna. Jag tar en väldigt hög dos varje dag, 12 eller 13 milligram/dag och jag började tappa väldigt mycket hår och hade kala fläckar på huvudet. Min läkare frågade mig om jag hade märkt några biverkningar och om jag hade tappat hår. Han rådde mig att inte ta de blå tabletterna så nu äter jag bara de bruna 1 milligrams tabletterna och mitt hår har växt ut igen

 • Av anonym 26 maj, 2016

  Håravfall
  Jag tappar mycket hår av Warfarin, hur är det med de nya medicinerna? Hur är det annars med biverkningar ingår, jag tål warfarin men inte waran pga färgämnen.

  Mvh Annika

 • Av anonym 8 mars, 2016

  Pradaxa
  Nu finns det väl ett motmedel till Pradaxa om en akut blödning skulle uppstå?
  Det heter Praxbind.

 • Av anonym 4 mars, 2016

  waran
  påverkar waran potensen? har fått 3 blödningar under huden

 • Av anonym 24 juni, 2015

  Finns inget motmedel än!
  Man får inte glömma bort att skulle man drabbas av en allvalig blödning, behöva opereas akut etc så kan Waraneffekten slås ut och normaliseras på 15 min med ett motgift. Detta saknas för de nya blodförtunnande Xarelto, Eliquis och Pradaxa. Livsfarligt!!

 • Av Björn Carlssón 2 maj, 2015

  Waran och Xeralto
  Jag har använt båda
  Första gången propp i ett ben, sedan lungorna. Åt Waran och allt kändes bra direkt och god effekt. Togs bort efter 6 månader vilket var fel så här i efterhand.

  Nytt fall 2014 med massiva proppar i lungorna, hade sökt länge för symptom som tryck över bröst, dålig andning.
  Ramlar ihop och åker ambulans. Får denna gång inget propplösande och Xeralto sätts in direkt utan att informera mig.
  Utskriven och tryck över bröstet kvarstår vid ansrträngning. Känner mig inte bra alls, Får syptom likanmde prostatit, smärtor, och psykiska problem.

  Efter 3 månader åter på Waran och nu livslång ordiering. Tryck över bröst, och andra problem försvannförsta veckan.
  Känns bra att gå och testa och veta vilka halter jag har i blodet, och känenr mig trygg att ha en medicin som det finns 50 års erfarenhet av.
  Tycker sjukvården för lättvindigt går på läkemedelsföretagen marknadsföring av nya extremt dyra mediciner utan långtidserfarenhet av biverkningar.

 • Av ÅsaNisse 22 april, 2015

  Pradaxa
  Vad är det som gjorde Pradaxa bättre, annat än att slippa springa till doktorn stup i kvarten för nytt p/k som Waran kräver.
  När du använde Waran fick du svettningar om nätterna kring huvudet och överkroppen som jag och försvann det när du böt till Pradaxa.

 • Av aniblu 22 april, 2015

  Från Waran till Pradaxa
  Under ett år behandling med Waran vid 2 olika VC pga flytt. Mitt värde varierade mellan 1,2-3,7 och waranprover 37 ggr under året. Jag har nu behandlats med Pradaxa i 4 mån. Jag har fått ett nytt liv.

Comments are closed.