Uppdaterad: 2016-03-24

12 kommentarer

Läkare till attack: Fel att rekommendera Waran

Bild

Det är fel att fortsätta ge waran på rutin menar Carina Blomström Lundqvist, professor kardiologi Akademiska sjukhuset i Uppsala . Istället borde moderna blodförtunnande läkemedel som finns ges till flera. Foto: Magnus Laupa

Fakta om Pradaxa

Pradaxa är ett läkemedel som är till för att motverka bildning av blodproppar efter en operation.

Varning för: Blanda inte med Johannesört. ...

3.65517
Ditt betyg: Inget Medel: 3.7 (29 röster)

Fakta om Eliquis

Eliquis är ett läkemedel som ska förhindra att blodproppar bildas genom att blockera en koagulationsfaktor som är en viktig komponent vid levring av blodet.

Varning för: En del läkemedel kan förstärka effekten ev Eliquis och en del...

3.15625
Ditt betyg: Inget Medel: 3.2 (32 röster)

Fakta om Waran / Varan

Blodförtunnande, antikoagulerande och propplösande.

Varning för: Viktnedgång eller förändrade matvanor kan påverka effekten av...

3.17647
Ditt betyg: Inget Medel: 3.2 (51 röster)

Fakta om Xarelto

Xarelto är ett läkemedel som minskar blodets benägenhet att levra sig.

Varning för: Vissa läkemedel kan antingen försvaga eller minska effekten av...

3.206895
Ditt betyg: Inget Medel: 3.2 (29 röster)

Trots att det finns flera moderna blodförtunnande medel som halverar risken för hjärnblödning jämfört med det äldre läkemedlet Waran, håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Nu riktar flera hjärtläkare skarp kritik mot detta i en artikel i Svd.

Det finns tre moderna blodförtunnande substanser, så kallad antikoagulantia: apixaban, dabigatran och rivaroxaban, vilka ger lika god eller bättre effekt och halverar risken för hjärnblödning, jämfört med ämnet warfarin som finns i medicinen Waran.

Artikelförfattarna anser att Socialstyrelsen bör uppmärksamma värdet av modern strokeförebyggande behandling och förorda den som är bäst, säkrast och enklast, när man till våren publicerar nya Nationella riktlinjer för hjärtsjukvård.

I Socialstyrelsens preliminära version rekommenderas att hälso- och sjukvården bör erbjuda behandling med warfarin eller någon av de nya medicinerna som innehåller apixaban, dabigatran eller rivaroxaban, vid förmaksflimmer och förhöjd risk för stroke. I sin prioritering om förstahandsval ger Socialstyrelsen warfarin samma prioritet som de nya, ofta mer effektiva och säkrare alternativen. Vid vad man kallar en ”fungerande warfarinbehandling” menar Socialstyrelsen att det sällan finns anledning att byta. Detta kallar artikelförfattarna för ”anmärkningsvärt”.


Många skäl att byta ut waran

Läkarna understryker i artikeln att det finns flera skäl att i första hand välja nya antikoagulantia:

 

  • Risken för hjärn- och andra livshotande blödningar är högre med warfarin (waran) än med de moderna läkemedlen 

  •  Warfarinbehandling är förenat med interaktionsproblem, alltså att den blodförtunnande effekten påverkas av vissa födoämnen, totalt kaloriintag och av andra läkemedel. Detta gör att den som står under behandling måste gå på regelbundna blodprovskontroller. 

  •  De nya preparaten kräver inte lika täta kontroller och påverkas inte av vad man äter. 

 

 I Sverige är vi dåliga på att skydda de med särskilt hög risk för stroke, inte minst äldre kvinnor med förmaksflimmer. Jämfört med många länder ligger vi efter i användning av de moderna preparaten, skriver läkarna i artikeln "Fel att fortsätta ge warfarin på rutin"

 
De som skrivit artikeln är Carina Blomström Lundqvist, professor kardiologi Akademiska sjukhuset i Uppsala, S Bertil Olsson, professor emeritus kardiologi Lunds Universitet, Lars Rydén, senior professor kardiologi Karolinska Institutet, Karl Swedberg, senior professor Sahlgrenska Akademin, Ingemar Torstensson, överläkare medicinkliniken Centralsjukhuset Kristianstad och Anders Waldenström, professor emeritus kardiologi Umeå.

______________________________________

Du har rätt att få information

Du som står på eller ska sättas in på blodförtunnande, antikoagulantia, ska få information om vilka olika behandlingsmöjligheter som finns. Dessutom bör alla patienter få samma tillgång till de nya moderna medicinerna - oavsett var i landet man bor. Om du inte redan har gjort det - ta upp detta med din läkare.

Står du på blodförtunnande medicin? Har du bytt preparat? Vilka reaktioner har du fått av din läkare när du tagit upp att du vill byta medicin? Berätta i kommentarsfälten!

 

Läs även: Socialstyrelsen svarar på waran-kritiken

Artikel skriven av Lisa von Garrelts 2015-01-15
Lisa von Garreltss bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 28/2

Prisfråga

anonyms bild

Waran kostar 87:- för 100 tabletter, Xarelto kostar 2800:- för 100 tabletter. Vilken medicin är bäst?

Kommentar av anonym

Skrivet 6/12

Waranalternativ

anonyms bild

Är alternativen lika bra?

Kommentar av Joachim Freiherr von Zedlitz-Neukirch

Skrivet 26/11

Waran är råttgift och dödar patienter på längre sikt

Joachim Freiherr von Zedlitz-Neukirchs bild

Min mors död den 10 december 2010 visar / bevisar klart och tydligt att Waran = Råttgift dödar patienter på motsvarande sätt som råttgiftet Waran = Warfarinnatrium dödar råttor. www.joachimvonzedlitz.se

Kommentar av anonym

Skrivet 22/2

Waran

anonyms bild

jag har använt Waran, i 20år, aldrig haft problemer med det, så varför ska jag byta ett läkemedel som fungerar bra för för mig?mailadress är;jan.hasselberg2@gmail.com

Kommentar av anonym

Skrivet 21/2

Tar man waran på morgonen

anonyms bild

Tar man waran på morgonen eller kvällen

Kommentar av liinai

Skrivet 12/1

Byta Waran

liinais bild

Har ätit waran 4 år och vill byta den mot nya blodförtunnande medicin för att jag har torra slemmhinnor och pga.kan ej äta Membrasin. Min doktor vill ej byta waran mot någon annan, han säger att om waran fungerar då byter man inte

Kommentar av anonym

Skrivet 6/11

nej dem i nuförtiden snålar

anonyms bild

dem snålar med medeciner vissa gamla medeciner var bättre och mindre bivarkningar nu för tiden har kommit nya tillvarkare och mera bivarkningar och dem ger den biligaste ut till o med man säger till dem dem blir sura både på apotek och vårdcentraler man ska få det sämsta och betalar samma skatt och få dåligt vård sv , har blivit sämre typ 6 , 7 år sedan började blir så så tänk villka tänker på dem fattiga vilka på dem rika det alltid pengar som är i cirkelet .

Kommentar av anonym

Skrivet 25/9

Förmaksflimmer Waran

anonyms bild

Man har inte informerat om att det finns annat än Waran och inte heller får vi på Gotland möjlighet till utbildning och maskin att själva ta blodprover. Möter ett stort motstånd mot det. Man säger att man väntar på de nya medicinerna men har inte informerat om dem. Bedrövligt.

Kommentar av anonym

Skrivet 11/4

Läkare till attack: Fel att rekommendera Waran | Dina mediciner

anonyms bild

My weƄ site; gay chatline

Kommentar av anonym

Skrivet 26/8

Ordinerades waran efter djup

anonyms bild

Ordinerades waran efter djup överbensthrombos, med förklaring att andra medel inte var lämpliga m h t att jag har ansats till KLL (oförändrade värden kring 20 sedan över femton år tillbaka) antar att det kan vara riktig ordination, men vill gärna ha fackmannamässig kommentar.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons