carina_blomstrom_lundqvist250
Trots att det finns flera moderna blodförtunnande medel som halverar risken för hjärnblödning jämfört med det äldre läkemedlet Waran, håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Nu riktar flera hjärtläkare skarp kritik mot detta i en artikel i Svd.

Det finns tre moderna blodförtunnande substanser, så kallad antikoagulantia: apixaban, dabigatran och rivaroxaban, vilka ger lika god eller bättre effekt och halverar risken för hjärnblödning, jämfört med ämnet warfarin som finns i medicinen Waran.

Artikelförfattarna anser att Socialstyrelsen bör uppmärksamma värdet av modern strokeförebyggande behandling och förorda den som är bäst, säkrast och enklast, när man till våren publicerar nya Nationella riktlinjer för hjärtsjukvård.

I Socialstyrelsens preliminära version rekommenderas att hälso- och sjukvården bör erbjuda behandling med warfarin eller någon av de nya medicinerna som innehåller apixaban, dabigatran eller rivaroxaban, vid förmaksflimmer och förhöjd risk för stroke. I sin prioritering om förstahandsval ger Socialstyrelsen warfarin samma prioritet som de nya, ofta mer effektiva och säkrare alternativen. Vid vad man kallar en ”fungerande warfarinbehandling” menar Socialstyrelsen att det sällan finns anledning att byta. Detta kallar artikelförfattarna för ”anmärkningsvärt”.

Många skäl att byta ut waran

Läkarna understryker i artikeln att det finns flera skäl att i första hand välja nya antikoagulantia:

 

  • Risken för hjärn- och andra livshotande blödningar är högre med warfarin (waran) än med de moderna läkemedlen 

  •  Warfarinbehandling är förenat med interaktionsproblem, alltså att den blodförtunnande effekten påverkas av vissa födoämnen, totalt kaloriintag och av andra läkemedel. Detta gör att den som står under behandling måste gå på regelbundna blodprovskontroller. 

  •  De nya preparaten kräver inte lika täta kontroller och påverkas inte av vad man äter. 

 


 I Sverige är vi dåliga på att skydda de med särskilt hög risk för stroke, inte minst äldre kvinnor med förmaksflimmer. Jämfört med många länder ligger vi efter i användning av de moderna preparaten, skriver läkarna i artikeln "Fel att fortsätta ge warfarin på rutin"

  De som skrivit artikeln är Carina Blomström Lundqvist, professor kardiologi Akademiska sjukhuset i Uppsala, S Bertil Olsson, professor emeritus kardiologi Lunds Universitet, Lars Rydén, senior professor kardiologi Karolinska Institutet, Karl Swedberg, senior professor Sahlgrenska Akademin, Ingemar Torstensson, överläkare medicinkliniken Centralsjukhuset Kristianstad och Anders Waldenström, professor emeritus kardiologi Umeå.

______________________________________

Du har rätt att få information

Du som står på eller ska sättas in på blodförtunnande, antikoagulantia, ska få information om vilka olika behandlingsmöjligheter som finns. Dessutom bör alla patienter få samma tillgång till de nya moderna medicinerna - oavsett var i landet man bor. Om du inte redan har gjort det - ta upp detta med din läkare.

Står du på blodförtunnande medicin? Har du bytt preparat? Vilka reaktioner har du fått av din läkare när du tagit upp att du vill byta medicin? Berätta i kommentarsfälten!

 

Läs även: Socialstyrelsen svarar på waran-kritiken

Av Lisa von Garrelts
15 januari, 2015

12 kommentarer

  • Av anonym 28 februari, 2017

    Prisfråga
    Waran kostar 87:- för 100 tabletter, Xarelto kostar 2800:- för 100 tabletter. Vilken medicin är bäst?

  • Av anonym 6 december, 2016

    Waranalternativ
    Är alternativen lika bra?

  • Av Joachim Freiherr von Zedlitz-Neukirch 26 november, 2016

    Waran är råttgift och dödar patienter på längre sikt
    Min mors död den 10 december 2010 visar / bevisar klart och tydligt att Waran = Råttgift dödar patienter på motsvarande sätt som råttgiftet Waran = Warfarinnatrium dödar råttor. http://www.joachimvonzedlitz.se

  • Av anonym 11 april, 2016

    Läkare till attack: Fel att rekommendera Waran | Dina mediciner

    My weƄ site; gay chatline

  • Av anonym 22 februari, 2016

    Waran
    jag har använt Waran, i 20år, aldrig haft problemer med det, så varför ska jag byta ett läkemedel som fungerar bra för för mig?mailadress är;jan.hasselberg2@gmail.com

  • Av anonym 21 februari, 2016

    Tar man waran på morgonen
    Tar man waran på morgonen eller kvällen

  • Av liinai 12 januari, 2016

    Byta Waran
    Har ätit waran 4 år och vill byta den mot nya blodförtunnande medicin för att jag har torra slemmhinnor och pga.kan ej äta Membrasin. Min doktor vill ej byta waran mot någon annan, han säger att om waran fungerar då byter man inte

  • Av anonym 6 november, 2015

    nej dem i nuförtiden snålar
    dem snålar med medeciner vissa gamla medeciner var bättre och mindre bivarkningar nu för tiden har kommit nya tillvarkare och mera bivarkningar och dem ger den biligaste ut till o med man säger till dem dem blir sura både på apotek och vårdcentraler man ska få det sämsta och betalar samma skatt och få dåligt vård sv , har blivit sämre typ 6 , 7 år sedan började blir så så tänk villka tänker på dem fattiga vilka på dem rika det alltid pengar som är i cirkelet .

  • Av anonym 25 september, 2015

    Förmaksflimmer Waran
    Man har inte informerat om att det finns annat än Waran och inte heller får vi på Gotland möjlighet till utbildning och maskin att själva ta blodprover. Möter ett stort motstånd mot det. Man säger att man väntar på de nya medicinerna men har inte informerat om dem. Bedrövligt.

  • Av anonym 26 augusti, 2015

    Ordinerades waran efter djup
    Ordinerades waran efter djup överbensthrombos, med förklaring att andra medel inte var lämpliga m h t att jag har ansats till KLL (oförändrade värden kring 20 sedan över femton år tillbaka) antar att det kan vara riktig ordination, men vill gärna ha fackmannamässig kommentar.

  • Av Kjell Wallin 26 juli, 2015

    waranberoende
    Har frågat läkare på Näl Västra Götaland om att byta ut waran till annan medicin men fått svaret att det bara är waran som fungerar då Jag har inopererat en mekanisk klaff på aorta. Har pacemaker och utfört fladderablation med bra resultat,känner av flimmer ibland

  • Av anonym 16 januari, 2015

    Haft varan jätte länge
    Det här ska jag ta upp med min läkare. Tack!

Comments are closed.