Nya blodförtunnande läkemedel och warfarin, Waran, är likställda. Warfarin prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Waran innehåller warfarin som gör blodet tunnare och mer lättflytande i ådrorna. Det kan ordineras förebyggande vid bland annat förmaksflimmer eller efter en hjärtinfarkt eller stroke. Det är ett av de vanligaste läkemedlen i Sverige. Kontroll av blodet görs regelbundet på vårdcentral eller sjukhus. Prata med din läkare innan du tar Waran om du har svaga njurar, okontrollerat högt blodtryck, tidigare hjärnblödning, tumör och magsår eller akut skada eller nyligen utförda kirurgiska ingrepp i centrala nervsystemet.
Av Lisa von Garrelts
16 januari, 2015

8 kommentarer

 • Av aniblu 22 april, 2015

  Från Waran till Pradaxa
  Under ett år behandling med Waran vid 2 olika VC pga flytt. Mitt värde varierade mellan 1,2-3,7 och waranprover 37 ggr under året. Jag har nu behandlats med Pradaxa i 4 mån. Jag har fått ett nytt liv.

 • Av ÅsaNisse 22 april, 2015

  Pradaxa
  Vad är det som gjorde Pradaxa bättre, annat än att slippa springa till doktorn stup i kvarten för nytt p/k som Waran kräver.
  När du använde Waran fick du svettningar om nätterna kring huvudet och överkroppen som jag och försvann det när du böt till Pradaxa.

 • Av Björn Carlssón 2 maj, 2015

  Waran och Xeralto
  Jag har använt båda
  Första gången propp i ett ben, sedan lungorna. Åt Waran och allt kändes bra direkt och god effekt. Togs bort efter 6 månader vilket var fel så här i efterhand.

  Nytt fall 2014 med massiva proppar i lungorna, hade sökt länge för symptom som tryck över bröst, dålig andning.
  Ramlar ihop och åker ambulans. Får denna gång inget propplösande och Xeralto sätts in direkt utan att informera mig.
  Utskriven och tryck över bröstet kvarstår vid ansrträngning. Känner mig inte bra alls, Får syptom likanmde prostatit, smärtor, och psykiska problem.

  Efter 3 månader åter på Waran och nu livslång ordiering. Tryck över bröst, och andra problem försvannförsta veckan.
  Känns bra att gå och testa och veta vilka halter jag har i blodet, och känenr mig trygg att ha en medicin som det finns 50 års erfarenhet av.
  Tycker sjukvården för lättvindigt går på läkemedelsföretagen marknadsföring av nya extremt dyra mediciner utan långtidserfarenhet av biverkningar.

 • Av anonym 24 juni, 2015

  Finns inget motmedel än!
  Man får inte glömma bort att skulle man drabbas av en allvalig blödning, behöva opereas akut etc så kan Waraneffekten slås ut och normaliseras på 15 min med ett motgift. Detta saknas för de nya blodförtunnande Xarelto, Eliquis och Pradaxa. Livsfarligt!!

 • Av anonym 4 mars, 2016

  waran
  påverkar waran potensen? har fått 3 blödningar under huden

 • Av anonym 8 mars, 2016

  Pradaxa
  Nu finns det väl ett motmedel till Pradaxa om en akut blödning skulle uppstå?
  Det heter Praxbind.

 • Av anonym 26 maj, 2016

  Håravfall
  Jag tappar mycket hår av Warfarin, hur är det med de nya medicinerna? Hur är det annars med biverkningar ingår, jag tål warfarin men inte waran pga färgämnen.

  Mvh Annika

 • Av Anna Wäring 23 juni, 2016

  Ät inte blå varantabletter
  Jag använder själv Warfarin och brukade äta de blåa tabletterna. Jag tar en väldigt hög dos varje dag, 12 eller 13 milligram/dag och jag började tappa väldigt mycket hår och hade kala fläckar på huvudet. Min läkare frågade mig om jag hade märkt några biverkningar och om jag hade tappat hår. Han rådde mig att inte ta de blå tabletterna så nu äter jag bara de bruna 1 milligrams tabletterna och mitt hår har växt ut igen

Comments are closed.