Uppdaterad: 2010-08-04

Kommentera

Strypa lössen ger bäst effekt

Fakta om Paranix

Paranix är en behandling mot huvudlöss helt utan kemiska insektmedel.

Varning för: Inte på barn under två års ålder. Gravida kvinnor och kvinnor...

2.791665
Ditt betyg: Inget Medel: 2.8 (24 röster)

Fakta om Linicin

För att bli av med löss. Denna produkt kväver lössen med naturlig olja. Finns också som förebyggande "parfym", en ny produkt som avskräcker lusen.

Varning för: Glöm inte att kamma håret först. Det är gratis, helt luktfritt...

2.91892
Ditt betyg: Inget Medel: 2.9 (37 röster)

Nu när barnen kurar mycket inomhus, ser vi att den lilla lusen kommer tillbaka. Med full effekt. Här är medlen som fungerar mot lössen, steg för steg.

Steg 1. Ta reda på om du eller ditt barn har löss.

Leta låter sig sägas, men det är ganska svårt. Första gången familjen får löss är den svåraste, sedan vet du vad du letar efter och har inte lika svårt att hitta de små rackarna. Det finns många sajter som hjälper dig att hitta dem, till exempel www.lusfri.nu.  Obs! Är det bara en lus kan den gå att kamma bort. Titta vidare, det kanske inte finns några fler...? -

- Titta innan du behandlar! Det här är viktigt, säger Maryam Rasti-Nosrani, farmacevt på Dina mediciner, många kommer in här och är oroliga, men finns det inga löss så hjälper in medicin mot oron.

Steg 2.  Prova läkemedel mot löss

● Börja med Prioderm - om det är första gången du/ni har löss. Lösningen är mer effektiv än schampot. Eller Tenutex.

● Obs! Ta inte Nix, det har förlorat sin kraft då löss visat sig resistenta. - Kamma, kamma, kamma, ordentligt. När ni har gjort det är det dags att behandla med läkemedel.

Steg 3. Stryp dem 

Har du misslyckats med steg ett och två är det dags för steg tre. De här är medel, men de är inte läkemedel utan fungerar tekniskt genom att täppa till lusens andningsvägar.

  •  Hedrin eller Paranix

Finns det någon orsak att inte prova strypmetoden direkt?

- Nej, det är egentligen en smaksak, har det fungerat tidigare, då kan man gå direkt från steg ett till tre, men som sagt, titta först, säger Maryam Rasti Nosrani.

Blir lössen resistenta mot de tekniska medlen?

- Vi tror att det är väldigt liten risk för det, säger Barbro Gerdén, på Läkemedelsverket. De här är inte klassade som läkemedel och har därmed inte samma krav på visad effekt och säkerhet. Men Läkemedelsverket jobbar just nu med att ta fram rekomendationer kring de här produkterna. ________________________________________________

Om du provat läkemedlet, gjort det enligt alla anvisningar och lössen ändå inte dör - då kan du ha råkat ut för en resistent lusfamilj.

Kontakta gärna Läkemedelsverket om det, de blir mycket tacksamma. Här kan du mejla: Läkemedelsverkets hemsida

 

Artikel skriven av Hanna Brodda 2009-09-01
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Barn Hud lusmedel barn löss

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons