Uppdaterad: 2010-08-04

Kommentera

Strypa lössen ger bäst effekt

Fakta om Paranix

Paranix är en behandling mot huvudlöss helt utan kemiska insektmedel.

Varning för: Inte på barn under två års ålder. Gravida kvinnor och kvinnor...

2.791665
Ditt betyg: Inget Medel: 2.8 (24 röster)

Fakta om Linicin

För att bli av med löss. Denna produkt kväver lössen med naturlig olja. Finns också som förebyggande "parfym", en ny produkt som avskräcker lusen.

Varning för: Glöm inte att kamma håret först. Det är gratis, helt luktfritt...

2.91892
Ditt betyg: Inget Medel: 2.9 (37 röster)

Nu när barnen kurar mycket inomhus, ser vi att den lilla lusen kommer tillbaka. Med full effekt. Här är medlen som fungerar mot lössen, steg för steg.

Steg 1. Ta reda på om du eller ditt barn har löss.

Leta låter sig sägas, men det är ganska svårt. Första gången familjen får löss är den svåraste, sedan vet du vad du letar efter och har inte lika svårt att hitta de små rackarna. Det finns många sajter som hjälper dig att hitta dem, till exempel www.lusfri.nu.  Obs! Är det bara en lus kan den gå att kamma bort. Titta vidare, det kanske inte finns några fler...? -

- Titta innan du behandlar! Det här är viktigt, säger Maryam Rasti-Nosrani, farmacevt på Dina mediciner, många kommer in här och är oroliga, men finns det inga löss så hjälper in medicin mot oron.

Steg 2.  Prova läkemedel mot löss

● Börja med Prioderm - om det är första gången du/ni har löss. Lösningen är mer effektiv än schampot. Eller Tenutex.

● Obs! Ta inte Nix, det har förlorat sin kraft då löss visat sig resistenta. - Kamma, kamma, kamma, ordentligt. När ni har gjort det är det dags att behandla med läkemedel.

Steg 3. Stryp dem 

Har du misslyckats med steg ett och två är det dags för steg tre. De här är medel, men de är inte läkemedel utan fungerar tekniskt genom att täppa till lusens andningsvägar.

  •  Hedrin eller Paranix

Finns det någon orsak att inte prova strypmetoden direkt?

- Nej, det är egentligen en smaksak, har det fungerat tidigare, då kan man gå direkt från steg ett till tre, men som sagt, titta först, säger Maryam Rasti Nosrani.

Blir lössen resistenta mot de tekniska medlen?

- Vi tror att det är väldigt liten risk för det, säger Barbro Gerdén, på Läkemedelsverket. De här är inte klassade som läkemedel och har därmed inte samma krav på visad effekt och säkerhet. Men Läkemedelsverket jobbar just nu med att ta fram rekomendationer kring de här produkterna. ________________________________________________

Om du provat läkemedlet, gjort det enligt alla anvisningar och lössen ändå inte dör - då kan du ha råkat ut för en resistent lusfamilj.

Kontakta gärna Läkemedelsverket om det, de blir mycket tacksamma. Här kan du mejla: Läkemedelsverkets hemsida

 

Artikel skriven av Hanna Brodda 2009-09-01
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Barn Hud lusmedel barn löss

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons