Uppdaterad: 2011-12-16

4 kommentarer

"Synd att sibutramin förbjöds"

Bild

I fjol förbjöds sibutramin, som finns i Reductil. Läkaren och forskaren Stephan Rössner tycker att han förlorat ett, korrekt använt, bra verktyg för viktnedgång vid överviktskliniken. Foto: Scanpix, Karolinska Institutet

Fakta om Reductil

Reductil säljs inte längre i Sverige, men det användes tidigare på kraftigt överviktiga personer som gjort upprepade försök att gå ner.

Varning för: Anses allt för farligt och kan ge upphov till hjärtinfarkt. Om...

3.333335
Ditt betyg: Inget Medel: 3.3 (9 röster)

Viktprofessorn Stephan Rössner om bantningspreparatet Reductil som förbjudits efter att allvarlig biverkning upptäcktes: - Det var synd att det drogs in. Jag hade många patienter som kunde lägga ifrån sig chokladkakan och gå ner i vikt.

För drygt ett år sedan drog Läkemedelsverket in Reductil som innehåller sibutramin. Sibutramin verkar genom att hämma hungern och fick tidigare skrivas ut till kraftigt överviktiga människor som också fått diabetes typ 2. Men sedan ungefär ett år är det ine längre möjligt. Medicinen förbjöds efter att en studie visat på ökad risk för hjärtinfarkt och propp.

- Det är farligt att vara fet också, inte bara för de vanliga följdsjukdomarna, utan i massor av situationer man inte ens kan tänka sig är det farligare. Man får inte jobb, det är påfrestande socialt med ökad risk för dödlighet, det är till och med farligare i trafiken än för de normalviktiga, säger Stephan Rössner, nu professor emeritus som i decennier forskat på övervikt och viktnedgång vid Karolinska Institutet.

Bakom beslutet att förbjuda sibutramin ligger en studie som visade att ämnet ökar risken för allvarliga hjärt- och kärlhändelser som till exempel hjärtinfarkt och stroke. I studien ingick 10 000 patienter med kraftig övervikt. Den ena
gruppen fick läkemedel med sibutramin och den andra gruppen fick
verkningslösa sockerpiller och varken läkare eller patient visste vilken grupp
patienten tillhörde, det var alltså en så kallad dubbelblind studie.

I
den gruppen som
fått sibutramin fick 11,4 procent en
allvarlig hjärt- eller kärlhändelse, mot 10 procent i
kontrollgruppen. Det räckte för att först det europeiska läkemedelsverket EMA och sedan Läkemedelsverket skulle ta tillbaka godkännandet.

- Ja, det är tydligen en liten ökning, men sett i perspektiv att så många får hjälp att gå ner i vikt och kan börja röra på sig och leva ett normal liv är det kanske inte en större risk. Det är klart att det inte är lämpligt för alla patienter eller läkare att förskriva, men specialkliniker som vår med tät kontakt med patienterna hade haft stor glädje av dispens, säger Stephan Rössner till Dina mediciner.

Från det svenska Läkemedelsverket kom anvisningar redan vid registreringen om hur sibutramin skulle tas, innan det slutligen drogs in helt. Man visste att det var särskilt viktigt att inte ge sibutramin till patienter med underbehandlat högt blodtryck, känd kärlsjukdom, hjärtsvikt,
arytmier, perifer aterosklerotisk sjukdom eller tidigare hjärnblödningar. Och blodtryck och puls skulle kontrolleras noga. Viktnedgången var också en faktor som avgjorde fortsatt förskrivning. Den som inte blev hjälpt skulle sluta med viktmedicinen. Om viktnedgången efter tre månader var mindre än fem procent av startvikten ansågs inte Reductil vara rätt läkemedel för den patienten.  

Tyvärr har sibutramin påträffats i ett flertal av de tillslag som tull och polis gjort beträffande olaglig läkemedelshantering på nätet det sista året. Många köper alltså på nätet och behandlar sig själva, helt utan kontroll och övervakning av läkare.

- Detta är naturligtvis oacceptabelt, säger Stephan Rössner.

Är det inte ofta hormonella orsaker till viktuppgång, som till exempel nedsatt sköldkörtelfunktion?

- Nja, detta är visserligen vanligt, men när sådana patienterna får behandling med Levaxin och får normal sköldkörtelfunktion går de ändå inte ner i vikt, så det är tyvärr inte så enkelt.

Varför är det så svårt att hitta ett preparat som faktiskt minskar vikten?

- Kroppen försvarar sin vikt till det yttersta. Det är en utmaning att hitta ett säkert preparat, som ger betydande och bestående viktnedgång. Det läkemedelsföretag, som någon gång finner ett sådant läkemedel sitter naturligtvis på en guldgruva och därför arbetar många företag (men tyst och stillsamt- patentfrågor är viktiga!) med att finna intressanta substanser. Det är svårt och går trögt, berättar Stephan Rössner.

Om du blev tvungen att starta ett nytt forskningsprojekt inom viktnedgång, om du fick pengar i handen utan att söka, vilket ämne/område skulle du forska i då?

- Jag skulle lägga upp en serie projekt, som visar att viktminskning gör så mycket mera än bara reducerar vikt. Viktnedgång inom till exempel ortopedi, gynekologi, psykiatri och lungmedicin, sömnapné, har troligen betydande hälsobefrämjande effekter och sparar samhället pengar.
.

 

Artikel skriven av Hanna Brodda 2011-12-05
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 8/12

Vilken idioti!

anonyms bild

Det är ju lätt att räkna ut att fler blir feta och dör av det utan medicinen! Har de inte tänkt på att de som dog i studien kanske dött ändå!! 10 % som tog sockerpiller dog ju!! En sån liten ökning är väl tramsig orsak till att förbjuda en medicin som ger livet tillbaka till så många!!!

Kommentar av anonym

Skrivet 20/1

Reductil till varje pris

anonyms bild

Jag vägrar vara fet. Vägrar! Blir självmordsbenägen varje gång jag går upp i vikt. Reductil är det enda som får mig att hålla vikten nere och vara lycklig. Olagligt eller ej, bryr mig inte! Staten ska inte bestämma att jag ska vara fet bara för att jag inte kan sluta äta fel utan reductil.

Kommentar av SOFIA

Skrivet 16/9

Jag har tagit Reductil i 4

SOFIAs bild

Jag har tagit Reductil i 4 veckor nu och förlorat 1 sten och känner mig mycket mer självsäker och glad på mig själv …… men ……. jag gick för att köpa igen tabletterna från där jag köpte dem innan eftersom jag har sprang ut bara för att få veta att de inte längre finns i EU. Jag är mycket missnöjd med detta och har försökt massor av amerikanska webbplatser för att försöka köpa dem men har ingen lycka. Bara en brittisk hemsida fick mig att lita på dem och har köpt generiska Reductil piller 15 mg, (eftersom Reductil inte är tillgängligt) inga klagomål, det verkligen fungerar, trevlig kundservice och snabb leverans bara en vecka. Om du är intresserad titta på http://meds-phatmacy.net. Det är ett onlineapotek bygger mer på impotens Vården, men de har också olika andra piller för några problem.

Kommentar av Thessie

Skrivet 27/10

Han har rätt.

Thessies bild

Löjligt sådan liten skillnad 11,4 procent jämfört med 10 procent? Tänk på alla som lider av övervikt och kommer förmodligen dö i förtid som reductil fungerat på! Dom blir tvungna att köpa det olagligt, fastän dom inte gör något fel =(

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.

Annons