Uppdaterad: 2012-10-18

1 kommentar

Ta bort åderbrock med skum

Bild

Före och efter behandling med sklerosering. Åderbråck på en man som var flera millimeter brett, han fick tre behandlingar och har idag inga besvär.

Fakta om Aethoxysklerol

Används på kliniker och sjukhus för att behandla patienter med bland annat åderbråck och hemorrojder.

Varning för: Gravida, ammande eller människor med blodpropp eller vissa...

3
Ditt betyg: Inget Medel: 3 (6 röster)

I femton år har läkaren och kärlspecialisten Brigitte Galland Perhard behandlat utbuktande åderbråck med sklerosering vid sin klinik i Stockholm. När hon kom hit från Frankrike var det inte en vanlig metod.

- Svensk sjukvård är helt inriktad på att rädda liv, inte hjälpa människor som vill kunna visa benen, säger hon och slår ut armarna och låter väldigt fransk trots att hon talar perfekt grammatiskt.

Brigitte Galland Perhard arbetar med ultraljud både för att diagnostisera och som en del av behandlingen. Metoden går ut på att injicera ett skum som orsakar en liten inflammation som gör att kärlet drar ihop sig. Det kan svida lite och efteråt blir det rött och därefter bildas blåmärken som går bort efter ett par dagar eller någon vecka.

- Jag behandlar bara patienter där jag vet att det blir 100-procentigt resultat. Om jag bedömer att åderbråcket är för omfattande kan det
krävas kirurgi och då vidareremitterar jag patienten.

Åderbråck är i första hand ett utseendeproblem. Tjocka, utbuktande vener precis under huden ser farligt ut även om det oftast inte är det. De kan i sällsynta fall leda till bensår eller eksem och då kan de gå att få operation betald inom de flesta landsting, men är de bara fula får man leva med dem. Eller gå till en privat klinik.

Metoder som erbjuds privat är bland andra kirurgi, laser eller radiovågor. Olika åderbråck ska behandlas med olika metoder. Sklerosering med skum passar vanligen de bråck som är små eller medelstora. Hos Brigitte Galland Perhard behandlas även större åderbråck eftersom hon också är ultraljudsspecialist och kan se var läckan ligger och få behandlingen på djupet.

Åderbråck är ärftligt, men faktorer som övervikt och graviditet ökar risken. Det är vanligare hos kvinnor.

- Hit kommer både män och kvinnor, även männen vill kunna gå omkring i shorts och känna sig fina de med, säger hon.

 

Sklerosering går till så här:

1. Diagnos. Patienten tar av skor, strumpor och skor. Läkaren undersöker med ultraljud. Först tittar hon efter var åderbråcket börjar, det är ofta längre upp inne i benet.

2. Läkemedel. Sedan blandas läkemedlet Aethoxysklerol och skakas för att bilda ett skum. Det har visat sig stanna kvar bättre i venerna, än när det tidigare sprutades in som klar vätska.

3. Behandling. Läkaren sprutar sedan in medlet vid den översta punkten. Samtidigt övervakar läkaren med ultraljudet och ser att skummet kommer överallt och på rätt ställe. Behandlingen tar 20 minuter. Det krävs ingen narkos eller bedövning. Ibland räcker det med ett behandlingstillfälle och sällan behövs fler än tre tillfällen.

4.Ytterligare behandling.  Behövs en till behandling görs den från andra ändan i venen längst ned. Det går att göra behandlingen under ett par dagar eller längre tid i mellan, det spelar ingen roll för slutresultatet enligt doktor Galland Perhard.

En form av sklerosering med ultraljud utförs idag på Venous Center och utan ultraljud på flera privata kliniker och plastikkirurgmottagningar bland annat Ellipse klinikken, Akademikliniken och Svenska Hudvårdskliniken.

Kostnad: Från cirka 2000 kronor per behandlingstillfälle.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2012-10-02
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Jonna

Skrivet 1/3

Hej jag undrar en sak. Jag

Jonnas bild

Hej jag undrar en sak. Jag har mindre åderbråck och när jag letade information om olika behandlingar, bland annat här, finns det även behandling med radiovågor. Vilken är effektivast?”

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons