Uppdaterad: 2012-10-18

1 kommentar

Ta bort åderbrock med skum

Bild

Före och efter behandling med sklerosering. Åderbråck på en man som var flera millimeter brett, han fick tre behandlingar och har idag inga besvär.

Fakta om Aethoxysklerol

Används på kliniker och sjukhus för att behandla patienter med bland annat åderbråck och hemorrojder.

Varning för: Gravida, ammande eller människor med blodpropp eller vissa...

3
Ditt betyg: Inget Medel: 3 (6 röster)

I femton år har läkaren och kärlspecialisten Brigitte Galland Perhard behandlat utbuktande åderbråck med sklerosering vid sin klinik i Stockholm. När hon kom hit från Frankrike var det inte en vanlig metod.

- Svensk sjukvård är helt inriktad på att rädda liv, inte hjälpa människor som vill kunna visa benen, säger hon och slår ut armarna och låter väldigt fransk trots att hon talar perfekt grammatiskt.

Brigitte Galland Perhard arbetar med ultraljud både för att diagnostisera och som en del av behandlingen. Metoden går ut på att injicera ett skum som orsakar en liten inflammation som gör att kärlet drar ihop sig. Det kan svida lite och efteråt blir det rött och därefter bildas blåmärken som går bort efter ett par dagar eller någon vecka.

- Jag behandlar bara patienter där jag vet att det blir 100-procentigt resultat. Om jag bedömer att åderbråcket är för omfattande kan det
krävas kirurgi och då vidareremitterar jag patienten.

Åderbråck är i första hand ett utseendeproblem. Tjocka, utbuktande vener precis under huden ser farligt ut även om det oftast inte är det. De kan i sällsynta fall leda till bensår eller eksem och då kan de gå att få operation betald inom de flesta landsting, men är de bara fula får man leva med dem. Eller gå till en privat klinik.

Metoder som erbjuds privat är bland andra kirurgi, laser eller radiovågor. Olika åderbråck ska behandlas med olika metoder. Sklerosering med skum passar vanligen de bråck som är små eller medelstora. Hos Brigitte Galland Perhard behandlas även större åderbråck eftersom hon också är ultraljudsspecialist och kan se var läckan ligger och få behandlingen på djupet.

Åderbråck är ärftligt, men faktorer som övervikt och graviditet ökar risken. Det är vanligare hos kvinnor.

- Hit kommer både män och kvinnor, även männen vill kunna gå omkring i shorts och känna sig fina de med, säger hon.

 

Sklerosering går till så här:

1. Diagnos. Patienten tar av skor, strumpor och skor. Läkaren undersöker med ultraljud. Först tittar hon efter var åderbråcket börjar, det är ofta längre upp inne i benet.

2. Läkemedel. Sedan blandas läkemedlet Aethoxysklerol och skakas för att bilda ett skum. Det har visat sig stanna kvar bättre i venerna, än när det tidigare sprutades in som klar vätska.

3. Behandling. Läkaren sprutar sedan in medlet vid den översta punkten. Samtidigt övervakar läkaren med ultraljudet och ser att skummet kommer överallt och på rätt ställe. Behandlingen tar 20 minuter. Det krävs ingen narkos eller bedövning. Ibland räcker det med ett behandlingstillfälle och sällan behövs fler än tre tillfällen.

4.Ytterligare behandling.  Behövs en till behandling görs den från andra ändan i venen längst ned. Det går att göra behandlingen under ett par dagar eller längre tid i mellan, det spelar ingen roll för slutresultatet enligt doktor Galland Perhard.

En form av sklerosering med ultraljud utförs idag på Venous Center och utan ultraljud på flera privata kliniker och plastikkirurgmottagningar bland annat Ellipse klinikken, Akademikliniken och Svenska Hudvårdskliniken.

Kostnad: Från cirka 2000 kronor per behandlingstillfälle.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2012-10-02
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Jonna

Skrivet 1/3

Hej jag undrar en sak. Jag

Jonnas bild

Hej jag undrar en sak. Jag har mindre åderbråck och när jag letade information om olika behandlingar, bland annat här, finns det även behandling med radiovågor. Vilken är effektivast?”

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons