aderbrack_fore_och_efter

I femton år har läkaren och kärlspecialisten Brigitte Galland Perhard behandlat utbuktande åderbråck med sklerosering vid sin klinik i Stockholm. När hon kom hit från Frankrike var det inte en vanlig metod.

- Svensk sjukvård är helt inriktad på att rädda liv, inte hjälpa människor som vill kunna visa benen, säger hon och slår ut armarna och låter väldigt fransk trots att hon talar perfekt grammatiskt.

Brigitte Galland Perhard arbetar med ultraljud både för att diagnostisera och som en del av behandlingen. Metoden går ut på att injicera ett skum som orsakar en liten inflammation som gör att kärlet drar ihop sig. Det kan svida lite och efteråt blir det rött och därefter bildas blåmärken som går bort efter ett par dagar eller någon vecka.

- Jag behandlar bara patienter där jag vet att det blir 100-procentigt resultat. Om jag bedömer att åderbråcket är för omfattande kan det krävas kirurgi och då vidareremitterar jag patienten.

Åderbråck är i första hand ett utseendeproblem. Tjocka, utbuktande vener precis under huden ser farligt ut även om det oftast inte är det. De kan i sällsynta fall leda till bensår eller eksem och då kan de gå att få operation betald inom de flesta landsting, men är de bara fula får man leva med dem. Eller gå till en privat klinik.

Metoder som erbjuds privat är bland andra kirurgi, laser eller radiovågor. Olika åderbråck ska behandlas med olika metoder. Sklerosering med skum passar vanligen de bråck som är små eller medelstora. Hos Brigitte Galland Perhard behandlas även större åderbråck eftersom hon också är ultraljudsspecialist och kan se var läckan ligger och få behandlingen på djupet.

Åderbråck är ärftligt, men faktorer som övervikt och graviditet ökar risken. Det är vanligare hos kvinnor.

- Hit kommer både män och kvinnor, även männen vill kunna gå omkring i shorts och känna sig fina de med, säger hon.

 

Sklerosering går till så här:

1. Diagnos. Patienten tar av skor, strumpor och skor. Läkaren undersöker med ultraljud. Först tittar hon efter var åderbråcket börjar, det är ofta längre upp inne i benet.

2. Läkemedel. Sedan blandas läkemedlet Aethoxysklerol och skakas för att bilda ett skum. Det har visat sig stanna kvar bättre i venerna, än när det tidigare sprutades in som klar vätska.

3. Behandling. Läkaren sprutar sedan in medlet vid den översta punkten. Samtidigt övervakar läkaren med ultraljudet och ser att skummet kommer överallt och på rätt ställe. Behandlingen tar 20 minuter. Det krävs ingen narkos eller bedövning. Ibland räcker det med ett behandlingstillfälle och sällan behövs fler än tre tillfällen.

4.Ytterligare behandling.  Behövs en till behandling görs den från andra ändan i venen längst ned. Det går att göra behandlingen under ett par dagar eller längre tid i mellan, det spelar ingen roll för slutresultatet enligt doktor Galland Perhard.

En form av sklerosering med ultraljud utförs idag på Venous Center och utan ultraljud på flera privata kliniker och plastikkirurgmottagningar bland annat Ellipse klinikken, Akademikliniken och Svenska Hudvårdskliniken.

Kostnad: Från cirka 2000 kronor per behandlingstillfälle.

Av Hanna Brodda
2 oktober, 2012

1 kommentarer

  • Av Jonna 1 mars, 2017

    Hej jag undrar en sak. Jag
    Hej jag undrar en sak. Jag har mindre åderbråck och när jag letade information om olika behandlingar, bland annat här, finns det även behandling med radiovågor. Vilken är effektivast?”

Comments are closed.