Uppdaterad: 2012-03-09

1 kommentar

Tablettbehandling mot viss farlig hudcancer på väg

Fakta om Zelboraf

Hämmar spridningen av aggressiv hudcancer.

Varning för: Undvik direkt solljus på huden under hela behandlingen med kläder...

2.57143
Ditt betyg: Inget Medel: 2.6 (7 röster)

Fakta om Dakarbazin / Dacarbazine

Cellgift mot cancer.

Varning för: Undvik solen under behandlingen med Dacarbazine. Behandlingen...

0
Ditt betyg: Inget

Medicinen Zelboraf hjälper bara varannan patient med spridd hudcancer, men nu kan ett enkelt test visa vilka som blir hjälpta. Risken att dö i förtid minskade med 63 procent och av etiska skäl fick alla i studien till slut den verksamma substansen.

För första gången, enligt tillverkaren Roche, kommer patienter med spridd hudcancer, av en sort som drabbar ungefär hälften av patienterna, att kunna behandlas med en tablett som förlänger överlevnaden.

- Resultaten kommer också väldigt snabbt. Redan efter ett par veckor hade tumören krympt i den grupp som fick tabletten, säger Johan Hansson, överläkare på Radiumhemmet, Karolinska universitetssjukhuset samt huvudprövare för den svenska delen av studien i ett pressmeddelande från Roche.

Den verksamma substansen i Zelboraf heter vemurafenib och fungerar genom att den blockerar signalvägarna i cancercellerna så att den okontrollerade celldelningen hämmas och därigenom bromsar tumörtillväxten.
Den här cancerformen beror på en genmutation som kallas Braf och kan nu lätt identifieras med ett test.

I studien ingick 675 patienter från bland annat Sverige, USA, England, Frankrike, Tyskland, Australien, Nya Zealand, Italien och Spanien. De testades alla för Braf-mutationen och lottades därefter till två olika grupper, där den ena gruppen fick traditionell behandling med cytostatika medan den andra fick den nya tabletten dagligen.

Risken att dö minskade med 63 procent vid analystillfället hos de patienter som fick tablettbehandling jämfört med de som fick cytostatika. Dessutom minskade risken att sjukdomen försämrades med 74 procent i tablettgruppen. I denna grupp kunde man också se en tumörkrympning hos 48,4 procent av patienterna jämfört med 5,5 procent i cytostatikagruppen. Av etiska skäl ändrades därför studien så att även patienterna i cytostatikagruppen erbjöds tablettbehandling.

Sjukdomen botas inte, men förloppet skjuts upp.

- Det här är ett unikt genombrott som innebär att vi nu har möjlighet att erbjuda en effektiv behandling till en stor grupp patienter med aggressiv och svårbehandlad hudcancer där vi hittills inte har haft bra behandlingar, säger Johan Hansson.

Tidigare har patienter med spridd malignt melanom bara kunnat erbjudas standardbehandling, vilket i ett tidigt skede av sjukdomen innebär kirurgi. Vid spridd malignt melanom ges även cytostatika som Dakarbazin och i vissa fall cytokiner vilka är signalämnen som bland annat aktiverar immunförsvaret. Men sedan några år inriktar sig cancerforskningen allt mer på att individualisera behandlingen. Det innebär att läkemedlen skräddarsys för en viss patient, dennes gener och tumörform.

Till skillnad från cytostatika som slår mot kroppens alla celler angriper de skräddarsydda läkemedlen, till vilka tabletten hör, cancercellerna specifikt.

Studien presenterades i helgen på cancerkongressen ASCO i Chicago och publicerades samtidigt i den medicinska tidskriften New England Journal of Medicine, NEJM. De svenska sjukhus som deltagit i studien är Karolinska universitetssjukhuset, Skånes universitetssjukhus, Lund, Linköpings universitetssjukhus samt Norrlands universitetssjukhus i Umeå och Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Vemurafenib är inte godkänt ännu av myndigheterna och tidigast i början av nästa år, 2012, kan medicinen finnas att köpa på svenska apotek.

Artikel skriven av Dina mediciner 2011-06-07
redaktionens bild

Kategorier:

Cancer hudcancer

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 13/6

Spännande cancerbehandling

anonyms bild

hur ska man kunna vänta, hemskt att läsa om sådant här när man är sjuk på sätt och vis. gäller att inte ge upp.

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

1 kommentar

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.

Annons