Uppdaterad: 2012-03-09

1 kommentar

Tablettbehandling mot viss farlig hudcancer på väg

Fakta om Zelboraf

Hämmar spridningen av aggressiv hudcancer.

Varning för: Undvik direkt solljus på huden under hela behandlingen med kläder...

2.57143
Ditt betyg: Inget Medel: 2.6 (7 röster)

Fakta om Dakarbazin / Dacarbazine

Cellgift mot cancer.

Varning för: Undvik solen under behandlingen med Dacarbazine. Behandlingen...

0
Ditt betyg: Inget

Medicinen Zelboraf hjälper bara varannan patient med spridd hudcancer, men nu kan ett enkelt test visa vilka som blir hjälpta. Risken att dö i förtid minskade med 63 procent och av etiska skäl fick alla i studien till slut den verksamma substansen.

För första gången, enligt tillverkaren Roche, kommer patienter med spridd hudcancer, av en sort som drabbar ungefär hälften av patienterna, att kunna behandlas med en tablett som förlänger överlevnaden.

- Resultaten kommer också väldigt snabbt. Redan efter ett par veckor hade tumören krympt i den grupp som fick tabletten, säger Johan Hansson, överläkare på Radiumhemmet, Karolinska universitetssjukhuset samt huvudprövare för den svenska delen av studien i ett pressmeddelande från Roche.

Den verksamma substansen i Zelboraf heter vemurafenib och fungerar genom att den blockerar signalvägarna i cancercellerna så att den okontrollerade celldelningen hämmas och därigenom bromsar tumörtillväxten.
Den här cancerformen beror på en genmutation som kallas Braf och kan nu lätt identifieras med ett test.

I studien ingick 675 patienter från bland annat Sverige, USA, England, Frankrike, Tyskland, Australien, Nya Zealand, Italien och Spanien. De testades alla för Braf-mutationen och lottades därefter till två olika grupper, där den ena gruppen fick traditionell behandling med cytostatika medan den andra fick den nya tabletten dagligen.

Risken att dö minskade med 63 procent vid analystillfället hos de patienter som fick tablettbehandling jämfört med de som fick cytostatika. Dessutom minskade risken att sjukdomen försämrades med 74 procent i tablettgruppen. I denna grupp kunde man också se en tumörkrympning hos 48,4 procent av patienterna jämfört med 5,5 procent i cytostatikagruppen. Av etiska skäl ändrades därför studien så att även patienterna i cytostatikagruppen erbjöds tablettbehandling.

Sjukdomen botas inte, men förloppet skjuts upp.

- Det här är ett unikt genombrott som innebär att vi nu har möjlighet att erbjuda en effektiv behandling till en stor grupp patienter med aggressiv och svårbehandlad hudcancer där vi hittills inte har haft bra behandlingar, säger Johan Hansson.

Tidigare har patienter med spridd malignt melanom bara kunnat erbjudas standardbehandling, vilket i ett tidigt skede av sjukdomen innebär kirurgi. Vid spridd malignt melanom ges även cytostatika som Dakarbazin och i vissa fall cytokiner vilka är signalämnen som bland annat aktiverar immunförsvaret. Men sedan några år inriktar sig cancerforskningen allt mer på att individualisera behandlingen. Det innebär att läkemedlen skräddarsys för en viss patient, dennes gener och tumörform.

Till skillnad från cytostatika som slår mot kroppens alla celler angriper de skräddarsydda läkemedlen, till vilka tabletten hör, cancercellerna specifikt.

Studien presenterades i helgen på cancerkongressen ASCO i Chicago och publicerades samtidigt i den medicinska tidskriften New England Journal of Medicine, NEJM. De svenska sjukhus som deltagit i studien är Karolinska universitetssjukhuset, Skånes universitetssjukhus, Lund, Linköpings universitetssjukhus samt Norrlands universitetssjukhus i Umeå och Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Vemurafenib är inte godkänt ännu av myndigheterna och tidigast i början av nästa år, 2012, kan medicinen finnas att köpa på svenska apotek.

Artikel skriven av Dina mediciner 2011-06-07
redaktionens bild

Kategorier:

Cancer hudcancer

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 13/6

Spännande cancerbehandling

anonyms bild

hur ska man kunna vänta, hemskt att läsa om sådant här när man är sjuk på sätt och vis. gäller att inte ge upp.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons