Uppdaterad: 2012-03-09

1 kommentar

Tablettbehandling mot viss farlig hudcancer på väg

Fakta om Zelboraf

Hämmar spridningen av aggressiv hudcancer.

Varning för: Undvik direkt solljus på huden under hela behandlingen med kläder...

2.57143
Ditt betyg: Inget Medel: 2.6 (7 röster)

Fakta om Dakarbazin / Dacarbazine

Cellgift mot cancer.

Varning för: Undvik solen under behandlingen med Dacarbazine. Behandlingen...

0
Ditt betyg: Inget

Medicinen Zelboraf hjälper bara varannan patient med spridd hudcancer, men nu kan ett enkelt test visa vilka som blir hjälpta. Risken att dö i förtid minskade med 63 procent och av etiska skäl fick alla i studien till slut den verksamma substansen.

För första gången, enligt tillverkaren Roche, kommer patienter med spridd hudcancer, av en sort som drabbar ungefär hälften av patienterna, att kunna behandlas med en tablett som förlänger överlevnaden.

- Resultaten kommer också väldigt snabbt. Redan efter ett par veckor hade tumören krympt i den grupp som fick tabletten, säger Johan Hansson, överläkare på Radiumhemmet, Karolinska universitetssjukhuset samt huvudprövare för den svenska delen av studien i ett pressmeddelande från Roche.

Den verksamma substansen i Zelboraf heter vemurafenib och fungerar genom att den blockerar signalvägarna i cancercellerna så att den okontrollerade celldelningen hämmas och därigenom bromsar tumörtillväxten.
Den här cancerformen beror på en genmutation som kallas Braf och kan nu lätt identifieras med ett test.

I studien ingick 675 patienter från bland annat Sverige, USA, England, Frankrike, Tyskland, Australien, Nya Zealand, Italien och Spanien. De testades alla för Braf-mutationen och lottades därefter till två olika grupper, där den ena gruppen fick traditionell behandling med cytostatika medan den andra fick den nya tabletten dagligen.

Risken att dö minskade med 63 procent vid analystillfället hos de patienter som fick tablettbehandling jämfört med de som fick cytostatika. Dessutom minskade risken att sjukdomen försämrades med 74 procent i tablettgruppen. I denna grupp kunde man också se en tumörkrympning hos 48,4 procent av patienterna jämfört med 5,5 procent i cytostatikagruppen. Av etiska skäl ändrades därför studien så att även patienterna i cytostatikagruppen erbjöds tablettbehandling.

Sjukdomen botas inte, men förloppet skjuts upp.

- Det här är ett unikt genombrott som innebär att vi nu har möjlighet att erbjuda en effektiv behandling till en stor grupp patienter med aggressiv och svårbehandlad hudcancer där vi hittills inte har haft bra behandlingar, säger Johan Hansson.

Tidigare har patienter med spridd malignt melanom bara kunnat erbjudas standardbehandling, vilket i ett tidigt skede av sjukdomen innebär kirurgi. Vid spridd malignt melanom ges även cytostatika som Dakarbazin och i vissa fall cytokiner vilka är signalämnen som bland annat aktiverar immunförsvaret. Men sedan några år inriktar sig cancerforskningen allt mer på att individualisera behandlingen. Det innebär att läkemedlen skräddarsys för en viss patient, dennes gener och tumörform.

Till skillnad från cytostatika som slår mot kroppens alla celler angriper de skräddarsydda läkemedlen, till vilka tabletten hör, cancercellerna specifikt.

Studien presenterades i helgen på cancerkongressen ASCO i Chicago och publicerades samtidigt i den medicinska tidskriften New England Journal of Medicine, NEJM. De svenska sjukhus som deltagit i studien är Karolinska universitetssjukhuset, Skånes universitetssjukhus, Lund, Linköpings universitetssjukhus samt Norrlands universitetssjukhus i Umeå och Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Vemurafenib är inte godkänt ännu av myndigheterna och tidigast i början av nästa år, 2012, kan medicinen finnas att köpa på svenska apotek.

Artikel skriven av Dina mediciner 2011-06-07
redaktionens bild

Kategorier:

Cancer hudcancer

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 13/6

Spännande cancerbehandling

anonyms bild

hur ska man kunna vänta, hemskt att läsa om sådant här när man är sjuk på sätt och vis. gäller att inte ge upp.

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.
Uppdaterad: 2016-03-24

5 kommentarer

D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.
Uppdaterad: 2016-03-24

2 kommentarer

Akademiska sjukhuset i Uppsala erbjuder nu en ny metod för att behandla kvinnor med myom i livmodern.En riktad ultraljudsvåg ger ingen smärta och ett obetydligt ingrepp.Men vssa kriterier måste vara uppfyllda.
Uppdaterad: 2016-03-24

12 kommentarer

Trots att det finns flera moderna alternativ av blodförtunnande medicin som halverar risken för hjärnblödning jämfört med Waran så håller Socialstyrelsen fast vid den äldre behandlingen. Något som nu kritiseras av hjärtspecialister i en debattartikel.
Uppdaterad: 2016-03-24

3 kommentarer

Saffran, kanel, kardemumma och kryddnejlika. För de flesta är julkryddor nyttiga och kan komplettera konventionell medicinering, men de kan också orsaka missfall och akut allergichock. Här kommer en favoritartikel i repris!

Annons