Uppdaterad: 2012-03-27

14 kommentarer

Tradolan mot fibromyalgi - svårt att bli av med

Bild

Det går att förbättra fibromyalgi och skära ned på medicinerna. Catrine har gjort det genom nyttig kost, motion och beteendeförändrande terapi, KBT. Foto: Jenny Östlund

Fakta om Alvedon

Mot värk och feber. Kan användas av människor med magsår.

Varning för: Använd inte om du dricker mycket alkohol eller har dålig...

3.05
Ditt betyg: Inget Medel: 3.1 (20 röster)

Fakta om Tradolan

Tradolan är ett morfinliknande läkemedel som bland annat används mot smärta. Det påverkar direkt på celler i hjärnan och ryggmärgen, det centrala nervsystemet.

Varning för: Kan vara beroendeframkallande....

3.70968
Ditt betyg: Inget Medel: 3.7 (31 röster)

Fakta om Lyrica

Lyrica är ett läkemedel som används vid epilepsi, långvarig smärta och ångest.

Varning för: Ändra inte dosen eller sluta med Lyrica själv utan att tala med...

3.761365
Ditt betyg: Inget Medel: 3.8 (88 röster)

Tänk dig att ha ständig värk. Bara en lätt beröring eller en promenad kan göra ont, och du måste ta smärtstillande för att orka dagen. Så är det att leva med fibromyalgi. Men Catrine vet att det går att bli bättre - och nästan helt medicinfri.

För nio år sedan gick Catrine, 39, in i väggen. Det tog bara stopp. Hon hade klarat sig levande ur en jobbig skilsmässa, men orkade sedan inget mer. Hon gick upp i vikt och började också få värk i kroppen. Hon gick inte till läkare, för "lite ont kan man ju ha", tänkte hon. Alvedon blev istället hennes trogne följeslagare, men det slutade snart att hjälpa. Smärtan fanns där mer eller mindre hela tiden.

– Tänk dig en konstant mensvärk, fast den sitter i armar, ben, rygg och nacke - och är mycket starkare, säger Catrine till Dina mediciner i november.

Till slut klarade hon inte av smärtan längre, utan uppsökte läkare. Efter många om och men fick hon diagnosen fibromyalgi - en kronisk sjukdom som förenklat innebär att hjärnans smärtcenter ofta blir överbelastat. En person med fibromyalgi kan till exempel känna stark smärta av ett lätt tryck på armen. Catrine kände sig lättad efter att hon fått sin diagnos, det var ett kvitto på att hon var sjuk, även om det innebär att hon aldrig kan bli riktigt frisk från värken.

För bara några år sedan kallade läkare fibromyalgi för inbillningssjuka, att smärtan inte var fysisk utan bara psykisk. Men i dag styrker en mängd vetenskapliga tester att värken både är psykisk - och fysisk. Catrine upplever att smärtan hugger till och kommer plötsligt, även att värken förflyttar sig. Hon kan ha ont i armen en kvart, sedan kan smärtan sätta sig i benet.

– Jag ser mig själv som relativt smärttålig, men jag skulle vilja testa att ge smärtan till en frisk person för att se hur ont den skulle ha. Jag är ju så van vid smärtan.

Läkare vill, enligt Catrine, helst inte skriva ut tabletter mot smärtan. Men efter en resa till Spanien, som Catrine gjorde för några år sedan, fick en bekant henne att testa läkemedlet, Tradolan mot sin värk. Catrine hade några år tidigare använt Lyrica, men upplevde inte att det hjälpte. Hemma i Sverige fick hon sin läkare att skriva ut Tradolan, som både hjälpte mot värken, dämpade ångesten och dövade stressen, som många med fibromyalgi upplever.

– Stressen är jobbig. De flesta med fibromyalgi är väldigt stressmottagliga och kan inte riktigt hantera stressen, säger Catrine.

Catrine har egentligen aldrig gillat tabletter, utan vill hitta felet istället för att döva. Men hon menar samtidigt att det inte är bra att gå omkring med ständig värk:

– Man blir ett nervvrak av smärtan, så för att fungera tycker jag att man ska äta tabletter.

En dag läste Catrine i tidningen om en kvinna som hade förbättrat sin fibromyalgi genom ett sunt leverne.

– Jag blev nästan förbannad när jag läste det, jag var helt övertygad om att man inte kunde må bättre, säger hon.

En tid senare ställde sig Catrine på vågen. Hon vägde 93 kilo och bestämde sig då för att hon måste börja ta hand om sig själv bättre. Både för utseendet och hälsans skull.

Det fick bli promenader och nyttig kost. På nio månader hade hon gått ned 27 kilo. Efter ett tag började hon gå med stavar och vikter, sedan började hon att springa. Motionen fick henne även att må bättre. Värken blev mindre och i dag kan hon inte leva utan sin träning. Hon menar att det ibland kan bli lite av ett moment 22; hon kan ha så ont att hon inte kan gå ut, men gör hon det inte får hon ännu ondare. Catrine försöker då att tänka bort smärtan, "inställningen är allt".

– Jag har börjat tänka oj, oj, oj istället för aj, aj, aj och det fungerar faktiskt, säger hon.

Genom resans gång började Catrine känna att hon mådde så pass bra att hon ville försöka sluta med Tradolan. Hon trappade stegvis ned under ett halvår och fick under tiden hjälp av sin läkare. Catrine tror att många finner en trygghet i tabletterna och att det kan vara svårt att sluta. Hon säger att hon var beroende av dem och hon hade alltid läkemedlet i kroppen, några biverkningar märkte hon inte av. Under tiden hon höll på att sluta upplevde hon en fruktansvärd abstinens. Bland annat hallucinationer och illamående.

– Jag borde nog egentigen ha lagts in för avgiftning, säger hon.

I dag har Catrine helt slutat med Tradolan och har istället gått över till Lyrica, som är mildare och mer skonsamt. Men hennes mål är att i framtiden bli helt medicinfri. Med rätt kost, motion och mental träning är Catrine en ny människa. Hennes löparrundor betyder mycket för henne och hon har bland annat både sprungit Midnattsloppet och Tjejmilen.

Något annat som har hjälpt henne är också kognitivbeteendeterapi, besök hos en naprapat och sjukgymnast. Catrine mår inte helt bra, då smärtan kommer och går, men det är en väsentlig skillnad.

– Jag identiferar mig inte längre med sjukdomen, säger hon.

Fotnot: Catrine valde att bara förekomma med förnamn.

Artikel skriven av Jenny Östlund 2009-11-24
Jenny Östlunds bild

Kategorier:

Smärta Fibromyalgi värk

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 30/4

fibromyalgi

anonyms bild

kvinna 60+ har haft tjocktarmscancer så jag trodde värken berodde på detta, men nej utan året efter fick jag diagnos fibromyalgi också, och äter även levaxin för sköldkörteln.Har så ont o värk i hela kroppen,så när jag varit ute promenerat länge, måste jag lägga mig och sov mitt på dagen...är helt utmattad...då..

Kommentar av Johanna E

Skrivet 3/5

fibromyalgi

Johanna Es bild

Hej kvinna 60 +

Äter du någon medicin mot din fibromyalgi? Inte alltid det hjälper alla men för vissa så kan mediciner underlätta vardagen lite. Mediciner såsom Tramadol/Tradolan, Lyrica, Gabapentin, Cymbalta, skadar ju inte att testa. Kan både lindra värken samt ge bättre sömn.

Med vänliga hälsningar

Johanna E

Kommentar av Andy

Skrivet 16/4

"I dag har Catrine helt

Andys bild

"I dag har Catrine helt slutat med Tradolan och har istället gått över till Lyrica, som är mildare och mer skonsamt. "

Lyrica mildare? Mer skonsamt? Hahaha fy fan, finns inget värre än att sluta med Lyrica efter långvarig användning. Och Lyrica har utan tvekan mer biverkningar i helhet än vad Tramadol/Tradolan har. Att sluta med Lyrica är som att gå igenom en opiat-abstinens samt en benzo-abstinens, samtidigt!

Kommentar av anonym

Skrivet 27/3

Cymbalta

anonyms bild

Prova få utskrivet Cymbalta. Hjälpte mig. Ett annat problem var vikten, för lite och för mycket rörelse, att finna sin egen balans. Gick upp i vikt av för lite rörelse pga av värken och för mycket mat och värken blev bara värre med en större kroppshydda. Blev insatt på Cymbalta 90 mg och kunde röra mig friare. Idag nårra kilo lättare och rör på mig mer, trotsar värken. Klart att värken för mig blir starkare i kyla, så värme är inte fel. Hoppas kunna hjälpa någon:-)

Kommentar av anonym

Skrivet 6/2

Glad för alla som hittar någon hjälp!!!

anonyms bild

Vill börja med att likna fibrovärken vid Tandvärk. Hoppas med detta på att också männen kan få en förståelse av värken. Du som kan ut och springa tjejmilen! Det är bara att gratulera!
Efter 25 år med fibromyalgi så vet jag att ibland måste man bita i skiten först för att senare få en lättnad!!! Jag mår bra av värmen och då får jag ta resan kosta vad det vill både ekonomiskt och i smärta!!!!!

Kommentar av anonym

Skrivet 6/8

Lyrica

anonyms bild

En otroligt beroendeframkallande medicin som måste ständigt ökas pga ökad tollerans. Abstinens liknande de som slutar med heroin.
Så, akta akta!

Kommentar av Botad

Skrivet 15/8

Levaxin...hjälpte mig

Botads bild

Fick diagnosen fibromyalgi i mars. Hade bra värden på sköldkörtelproverna som läkaren på vårdcentralen tog, men jag var så trött så jag fick prova Levaxin ändå. Det var som att vända på allt. Anser mig idag, några månader senare i stort sett frisk från fibromyalgin. Har ingen förklaring och läkaren har det inte heller, men kanske kan det hjälpa någon annan.

Kommentar av anonym

Skrivet 22/3

ont och trött

anonyms bild

Jag uppfyller kraven för fibromyalgi och det är jobbigt. Har en nackskada sen ungdommen och lärde mej leva med det. Sen blev att utbränd och efter det har det varit ett enda lidande med trötthet och elände. Tradolan fungerar. Men ilängden var det förödande. Jag Lever ensam med en son som nu i vinter äntligen fått sin diagnos aspberger och detta har varit en källa till oro för mej och runt jul orkade jag inte längre utan bad läkaren om sömntabletter. Har nu ätit dem regelbundet i snart 3 månader och känner mej som en ny människa. Geggan i skallen är nästan borta och helt otroligt har värken lugnat ner sej. Den första månaden var jag dagligen bakis av sömntabletterna men nu märker jag inget och det är så skönt att sova och att värken liksom klingar bort och är inte så störande längre. Jag vet inte om detta kan vara till hjälp för någon. Men man får prova sej fram och varje kväll tänka igenom allt som man faktist har klarat av och gjort." Idag var jag duktig som läste hela 10 kapittel och struntade i disken." ont och trött är värre än bara ont. Man ska orka bära smärtan och jag tror att det är ibland det som är värst. lycka till alla som finns och kämpa en dag finner ni nog något som lindrar.

Kommentar av anonym

Skrivet 28/11

Kan värken vara en biverkan?

anonyms bild

Flera olika läkemedel kan, som biverkan, ge värk.

Eftersom nästan 800.000 människor i Sverige står på kolesterolsänkande mediciner, s.k. statiner, vill jag även att man funderar i de banorna.

Kan värken, ibland, bero på en medicin som man kanske inte behöver?

För den som vill läsa hur dessa "patienter" har det finns mängder av patientberättelser på askapatient.com, medications.com, peoplespharmacy.com och spacedoc.net (Forum).

Skriv in Simvastatin(=Zocor), Lipitor etc. i sökrutan.

Uffe Ravnskovs bok - Hur kolesterolmyten hålls vid liv - innehåller även ett bra kapitel om statin-biverkningar.

Kommentar av anonym

Skrivet 28/11

Läs på !

anonyms bild

Citerar några rader ur Catrines berättelse:

"... idag har Catrine helt slutat med Tradolan och har istället gått över till Lyrica, som är mildare och mer skonsamt..."

Gå gärna till Rfhl:s hemsida, skriv in Lyrica i sökrutan så hoppas jag att Du hittar den artikel som fanns i deras tidskrift Oberoende för många månader sedan. Den handlade bl.a. om beroenderisken med Lyrica.

Sedan har även Stockholms Läns Landstings hemsida för vårdpersonal haft en artikel om risken för beroende.

Här några rader ur den artikeln:

"...En databas vid Uppsala Monitoring Centre, WHO: s biverkningscenter i Uppsala, kunde troligen ha avslöjat beroendepotentialen hos pregabalin (Lyrica) redan 2005, tre år tidigare än svenska myndigheter blev varse sambandet. Det skriver forskare vid centret i ett brev till tidskriften European Journal of Clinical Pharmacology.... Slut citat

Det bästa man kan göra för sig själv och andra runt omkring är att söka information på många olika ställen och försöka att bilda sig en egen uppfattning.

Det finns också många intressanta böcker - fast de flesta är på engelska. Här några exempel:

Piller & Profiter (John Virapen)
The Truth About The Drug Companies (Marcia Angell)
Hur läkare tänker (J. Groopman)
Our Daily Meds (Melody Petersen)
Anatomy of an Epidemic (Robert Whitaker) om psykiatrin, psykofarmaka etc.
The Antidepressant Fact Book (Peter R. Breggin)

För ett tag sedan läste jag Fass-texten för något antidepressivt läkemedel och det var slående hur mycket längre biverkningslistan har blivit på några år!

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons