catrine
Tänk dig att ha ständig värk. Bara en lätt beröring eller en promenad kan göra ont, och du måste ta smärtstillande för att orka dagen. Så är det att leva med fibromyalgi. Men Catrine vet att det går att bli bättre - och nästan helt medicinfri.

För nio år sedan gick Catrine, 39, in i väggen. Det tog bara stopp. Hon hade klarat sig levande ur en jobbig skilsmässa, men orkade sedan inget mer. Hon gick upp i vikt och började också få värk i kroppen. Hon gick inte till läkare, för "lite ont kan man ju ha", tänkte hon. Alvedon blev istället hennes trogne följeslagare, men det slutade snart att hjälpa. Smärtan fanns där mer eller mindre hela tiden.
– Tänk dig en konstant mensvärk, fast den sitter i armar, ben, rygg och nacke - och är mycket starkare, säger Catrine till Dina mediciner i november.

Till slut klarade hon inte av smärtan längre, utan uppsökte läkare. Efter många om och men fick hon diagnosen fibromyalgi - en kronisk sjukdom som förenklat innebär att hjärnans smärtcenter ofta blir överbelastat. En person med fibromyalgi kan till exempel känna stark smärta av ett lätt tryck på armen. Catrine kände sig lättad efter att hon fått sin diagnos, det var ett kvitto på att hon var sjuk, även om det innebär att hon aldrig kan bli riktigt frisk från värken.

För bara några år sedan kallade läkare fibromyalgi för inbillningssjuka, att smärtan inte var fysisk utan bara psykisk. Men i dag styrker en mängd vetenskapliga tester att värken både är psykisk - och fysisk. Catrine upplever att smärtan hugger till och kommer plötsligt, även att värken förflyttar sig. Hon kan ha ont i armen en kvart, sedan kan smärtan sätta sig i benet.
– Jag ser mig själv som relativt smärttålig, men jag skulle vilja testa att ge smärtan till en frisk person för att se hur ont den skulle ha. Jag är ju så van vid smärtan.

Läkare vill, enligt Catrine, helst inte skriva ut tabletter mot smärtan. Men efter en resa till Spanien, som Catrine gjorde för några år sedan, fick en bekant henne att testa läkemedlet, Tradolan mot sin värk. Catrine hade några år tidigare använt Lyrica, men upplevde inte att det hjälpte. Hemma i Sverige fick hon sin läkare att skriva ut Tradolan, som både hjälpte mot värken, dämpade ångesten och dövade stressen, som många med fibromyalgi upplever.
– Stressen är jobbig. De flesta med fibromyalgi är väldigt stressmottagliga och kan inte riktigt hantera stressen, säger Catrine.

Catrine har egentligen aldrig gillat tabletter, utan vill hitta felet istället för att döva. Men hon menar samtidigt att det inte är bra att gå omkring med ständig värk:
– Man blir ett nervvrak av smärtan, så för att fungera tycker jag att man ska äta tabletter.

En dag läste Catrine i tidningen om en kvinna som hade förbättrat sin fibromyalgi genom ett sunt leverne.

– Jag blev nästan förbannad när jag läste det, jag var helt övertygad om att man inte kunde må bättre, säger hon.

En tid senare ställde sig Catrine på vågen. Hon vägde 93 kilo och bestämde sig då för att hon måste börja ta hand om sig själv bättre. Både för utseendet och hälsans skull.

Det fick bli promenader och nyttig kost. På nio månader hade hon gått ned 27 kilo. Efter ett tag började hon gå med stavar och vikter, sedan började hon att springa. Motionen fick henne även att må bättre. Värken blev mindre och i dag kan hon inte leva utan sin träning. Hon menar att det ibland kan bli lite av ett moment 22; hon kan ha så ont att hon inte kan gå ut, men gör hon det inte får hon ännu ondare. Catrine försöker då att tänka bort smärtan, "inställningen är allt".

– Jag har börjat tänka oj, oj, oj istället för aj, aj, aj och det fungerar faktiskt, säger hon.

Genom resans gång började Catrine känna att hon mådde så pass bra att hon ville försöka sluta med Tradolan. Hon trappade stegvis ned under ett halvår och fick under tiden hjälp av sin läkare. Catrine tror att många finner en trygghet i tabletterna och att det kan vara svårt att sluta. Hon säger att hon var beroende av dem och hon hade alltid läkemedlet i kroppen, några biverkningar märkte hon inte av. Under tiden hon höll på att sluta upplevde hon en fruktansvärd abstinens. Bland annat hallucinationer och illamående.

– Jag borde nog egentigen ha lagts in för avgiftning, säger hon.

I dag har Catrine helt slutat med Tradolan och har istället gått över till Lyrica, som är mildare och mer skonsamt. Men hennes mål är att i framtiden bli helt medicinfri. Med rätt kost, motion och mental träning är Catrine en ny människa. Hennes löparrundor betyder mycket för henne och hon har bland annat både sprungit Midnattsloppet och Tjejmilen.

Något annat som har hjälpt henne är också kognitivbeteendeterapi, besök hos en naprapat och sjukgymnast. Catrine mår inte helt bra, då smärtan kommer och går, men det är en väsentlig skillnad.

– Jag identiferar mig inte längre med sjukdomen, säger hon.

Fotnot: Catrine valde att bara förekomma med förnamn.

Av Jenny Östlund
24 november, 2009

14 kommentarer

  • Av Johanna E 3 maj, 2015

    fibromyalgi
    Hej kvinna 60 +

    Äter du någon medicin mot din fibromyalgi? Inte alltid det hjälper alla men för vissa så kan mediciner underlätta vardagen lite. Mediciner såsom Tramadol/Tradolan, Lyrica, Gabapentin, Cymbalta, skadar ju inte att testa. Kan både lindra värken samt ge bättre sömn.

    Med vänliga hälsningar

    Johanna E

  • Av anonym 30 april, 2015

    fibromyalgi
    kvinna 60+ har haft tjocktarmscancer så jag trodde värken berodde på detta, men nej utan året efter fick jag diagnos fibromyalgi också, och äter även levaxin för sköldkörteln.Har så ont o värk i hela kroppen,så när jag varit ute promenerat länge, måste jag lägga mig och sov mitt på dagen…är helt utmattad…då..

  • Av Andy 16 april, 2015

    ”I dag har Catrine helt
    ”I dag har Catrine helt slutat med Tradolan och har istället gått över till Lyrica, som är mildare och mer skonsamt. ”

    Lyrica mildare? Mer skonsamt? Hahaha fy fan, finns inget värre än att sluta med Lyrica efter långvarig användning. Och Lyrica har utan tvekan mer biverkningar i helhet än vad Tramadol/Tradolan har. Att sluta med Lyrica är som att gå igenom en opiat-abstinens samt en benzo-abstinens, samtidigt!

  • Av anonym 27 mars, 2015

    Cymbalta
    Prova få utskrivet Cymbalta. Hjälpte mig. Ett annat problem var vikten, för lite och för mycket rörelse, att finna sin egen balans. Gick upp i vikt av för lite rörelse pga av värken och för mycket mat och värken blev bara värre med en större kroppshydda. Blev insatt på Cymbalta 90 mg och kunde röra mig friare. Idag nårra kilo lättare och rör på mig mer, trotsar värken. Klart att värken för mig blir starkare i kyla, så värme är inte fel. Hoppas kunna hjälpa någon:-)

  • Av anonym 6 februari, 2015

    Glad för alla som hittar någon hjälp!!!
    Vill börja med att likna fibrovärken vid Tandvärk. Hoppas med detta på att också männen kan få en förståelse av värken. Du som kan ut och springa tjejmilen! Det är bara att gratulera!
    Efter 25 år med fibromyalgi så vet jag att ibland måste man bita i skiten först för att senare få en lättnad!!! Jag mår bra av värmen och då får jag ta resan kosta vad det vill både ekonomiskt och i smärta!!!!!

  • Av anonym 6 augusti, 2014

    Lyrica
    En otroligt beroendeframkallande medicin som måste ständigt ökas pga ökad tollerans. Abstinens liknande de som slutar med heroin.
    Så, akta akta!

  • T3 – fibro
    Grattis! Glädjande att läsa.

    Jag dumpar några referenskällor som fanns sparade på datorn sedan tidigare, och som kanske kan intressera. Jag har inte själv läst studierna dock, kan sägas.

    T3 – fibro:

    Lowe JC, Garrison RL, Reichman AJ, et al. Effectiveness and safety of T3 (triiodothyronine) therapy for euthyroid fibromyalgia: a double-blind placebo-controlled response-driven crossover study. Clinical Bulletin of Myofascial Therapy 1997;2(2/3):31-58.

    Lowe JC, Reichman AJ, Yellin J. The process of change during T3 treatment for euthyroid fibromyalgia: a double-blind placebo-controlled crossover study. Clinical Bulletin of Myofascial Therapy 1997;2(2/3):91-124.

    Lowe JC, Garrison RL, Reichman AJ, et al. Triiodothyronine (T3) treatment of euthyroid fibromyalgia: a small-n replication of a double-blind placebo-controlled crossover study. Clinical Bulletin of Myofascial Therapy 1997;2(4):71-88.

    Yellin BA, Reichman AJ, Lowe JC. The process of Change During T3 Treatment for Euthyroid Fibromyalgia: A Double-Blind Placebo-Controlled Crossover Study. The Metabolic Treatment of Fibromyalgia. McDowell Publishing 2000.

  • Av LIO is the shit! 24 oktober, 2012

    Liothyronin is the shit!
    Fick diagnosen fibro efter många år med ont och enorm trötthet. Via långa krokiga vägar har jag kommit att hamna på medicinering med bara T3. Det hjälper, jag är i stort sett helt frisk. Det finns en studie gjord på T3-behandling av fibro, av de med normala sköldkörtelprover blev 75 procent hjälpta eller helt bra med T3. Varför just de blev bättre eller varför vet man inte. En ny studie är på gång att påbörjas i USA slutet 2012.

  • Av Botad 15 augusti, 2012

    Levaxin…hjälpte mig
    Fick diagnosen fibromyalgi i mars. Hade bra värden på sköldkörtelproverna som läkaren på vårdcentralen tog, men jag var så trött så jag fick prova Levaxin ändå. Det var som att vända på allt. Anser mig idag, några månader senare i stort sett frisk från fibromyalgin. Har ingen förklaring och läkaren har det inte heller, men kanske kan det hjälpa någon annan.

  • Av anonym 22 mars, 2012

    ont och trött
    Jag uppfyller kraven för fibromyalgi och det är jobbigt. Har en nackskada sen ungdommen och lärde mej leva med det. Sen blev att utbränd och efter det har det varit ett enda lidande med trötthet och elände. Tradolan fungerar. Men ilängden var det förödande. Jag Lever ensam med en son som nu i vinter äntligen fått sin diagnos aspberger och detta har varit en källa till oro för mej och runt jul orkade jag inte längre utan bad läkaren om sömntabletter. Har nu ätit dem regelbundet i snart 3 månader och känner mej som en ny människa. Geggan i skallen är nästan borta och helt otroligt har värken lugnat ner sej. Den första månaden var jag dagligen bakis av sömntabletterna men nu märker jag inget och det är så skönt att sova och att värken liksom klingar bort och är inte så störande längre. Jag vet inte om detta kan vara till hjälp för någon. Men man får prova sej fram och varje kväll tänka igenom allt som man faktist har klarat av och gjort.” Idag var jag duktig som läste hela 10 kapittel och struntade i disken.” ont och trött är värre än bara ont. Man ska orka bära smärtan och jag tror att det är ibland det som är värst. lycka till alla som finns och kämpa en dag finner ni nog något som lindrar.

  • Av anonym 28 november, 2010

    Kan värken vara en biverkan?
    Flera olika läkemedel kan, som biverkan, ge värk.

    Eftersom nästan 800.000 människor i Sverige står på kolesterolsänkande mediciner, s.k. statiner, vill jag även att man funderar i de banorna.

    Kan värken, ibland, bero på en medicin som man kanske inte behöver?

    För den som vill läsa hur dessa ”patienter” har det finns mängder av patientberättelser på askapatient.com, medications.com, peoplespharmacy.com och spacedoc.net (Forum).

    Skriv in Simvastatin(=Zocor), Lipitor etc. i sökrutan.

    Uffe Ravnskovs bok – Hur kolesterolmyten hålls vid liv – innehåller även ett bra kapitel om statin-biverkningar.

  • Av anonym 28 november, 2010

    Läs på !
    Citerar några rader ur Catrines berättelse:

    ”… idag har Catrine helt slutat med Tradolan och har istället gått över till Lyrica, som är mildare och mer skonsamt…”

    Gå gärna till Rfhl:s hemsida, skriv in Lyrica i sökrutan så hoppas jag att Du hittar den artikel som fanns i deras tidskrift Oberoende för många månader sedan. Den handlade bl.a. om beroenderisken med Lyrica.

    Sedan har även Stockholms Läns Landstings hemsida för vårdpersonal haft en artikel om risken för beroende.

    Här några rader ur den artikeln:

    ”…En databas vid Uppsala Monitoring Centre, WHO: s biverkningscenter i Uppsala, kunde troligen ha avslöjat beroendepotentialen hos pregabalin (Lyrica) redan 2005, tre år tidigare än svenska myndigheter blev varse sambandet. Det skriver forskare vid centret i ett brev till tidskriften European Journal of Clinical Pharmacology…. Slut citat

    Det bästa man kan göra för sig själv och andra runt omkring är att söka information på många olika ställen och försöka att bilda sig en egen uppfattning.

    Det finns också många intressanta böcker – fast de flesta är på engelska. Här några exempel:

    Piller & Profiter (John Virapen)
    The Truth About The Drug Companies (Marcia Angell)
    Hur läkare tänker (J. Groopman)
    Our Daily Meds (Melody Petersen)
    Anatomy of an Epidemic (Robert Whitaker) om psykiatrin, psykofarmaka etc.
    The Antidepressant Fact Book (Peter R. Breggin)

    För ett tag sedan läste jag Fass-texten för något antidepressivt läkemedel och det var slående hur mycket längre biverkningslistan har blivit på några år!

  • Av moon 6 april, 2010

    Hur orkar man resa så långt
    Hur orkar man resa så långt som till Spannien med den smärta som fibrimyalgi har. Kan förstå att du kunde bli bättre men det finns ju olika stadier i FM du kan inte haft så mycket … en alvedon hjälper inte ej heller tradolan båda är som ett sockerpiller. Är glad för din skull att du fick bli bättre. Jag har prövat allt möjligt men inget hjälper är snart sängliggande eftersom jag knappt tar mig nerför en trapp ännu mindre en promenad …. få en olidlig värk efter en prtomenad. Så du har tur att du kan gå iaf…

  • Av Claes Roth 27 november, 2009

    Min mans syster har också
    Min mans syster har också fibromyalgi. Riktigt hemsk sjukdom. Ska be henne att gå in och läsa här. Kanske finner hon också inspiration, precis som kämpen Catrine.

Comments are closed.