Uppdaterad: 2009-11-03

Kommentera

Vatten hjälper inte mot muntorrhet

Bild

Maryam Rasti Nosrani är farmcevt och jobbar på Apotek i Göteborg. Hon har tidigare jobbat med information för Apoteket AB

Fakta om Buspar

Ångestdämpande medicin som används vid längre tids behandling.

Varning för: Bör inte användas av personer som tidigare har haft...

3
Ditt betyg: Inget Medel: 3 (2 röster)

Fakta om Ludiomil

Antidepressiv medicin som påverkar kemin i hjärnan.

Varning för: Innan läkemedlet börjar verka (effekt efter cirka 2 veckor), kan...

0
Ditt betyg: Inget

"Ibland kan jag tycka att jag blir så torr i munnen, känns som sandpapper. Försöker dricka mycket vatten, men jag tycker inte att det hjälper. Sedan ett par år tillbaka tar jag Sertralin i perioder, muntorrhet kan visst vara en sidoeffekt av det. Vad är bäst mot den torra känslan?" Irina, 31

Svar: Hej Irina, vad bra att du tar upp muntorrhet eftersom det är viktigt att behandla den. Det är många läkemedel som ger muntorrhet, bland annat antidepressiva mediciner som Buspar och Ludiomil.

Många vänjer sig vid den torra känslan och det är inte bra och det blir svampinfektioner och andra infektioner efter ett tag.

Vatten hjälper egentligen inte mot muntorrhet. Vatten är vatten och det är inte som saliv, som innehåller viktiga enzymer för tänderna och slemhinnor.

För att stimulera salivutsöndringen föreslår jag en gelé som styrks på tungan, Zendium, den fungerar ofta bra. Tuggummi eller sugtabletter med fluor är också ett bra komplement, som Xerodent.

 

För människor som inte har några fungerande salivkörtlar, till exempel efter strålning, behöver förstås saliversättningsmedel, men det är något annat.

 

 

 

Hör gärna av er för fler frågor!
Mejla på fragafarmacevten@dinamediciner.se

Artikel skriven av Maryam Rasti Nosrani 2009-11-03
Jenny Östlunds bild

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.

Annons