En diagnos är viktig för de som inte blir hjälpta av receptfria läkemedel. Den nya undersökningen ”Leva med migrän i Sverige”, visar att knappt hälften med migrän har en diagnos. "Migränvården är inte jämlik", säger Johan Loock, ordförande, Huvudvärksförbundet.

I Sverige beräknas cirka 1 miljon människor 18-74 år, nästan 14 procent, ha den neurologiska sjukdomen migrän. I Dalarna beräknas 26 000 vuxna leva med migrän2. Ett migränanfall kan komma plötsligt och pågå under några timmar, upp till sju dygn3. Migrän medför stort lidande för den som drabbas och kan påverka arbetsförmågan, sociala relationer och familjelivet.

I Region Dalarna är de sämst på att ge diagnos. Nästan hälften, 49 procent av med migrän, har inte fått någon diagnos av läkaren.

– Det här stämmer tyvärr överens med det vi får höra från våra medlemmar. Migränvården fungerar väldigt olika över landet. Det kan spela stor roll var man bor och vilken läkare man träffar, säger Johan Loock, ordförande i Huvudvärksförbundet.

I undersökningen ”Leva med migrän i Sverige”, som genomförts av Verian på uppdrag av Pfizer, ingick cirka 3 000 personer, som upplever att de har migrän eller är anhöriga till personer som upplever att de har migrän. De har fått svara på frågor om hur de upplever vården, men också hur migrän påverkar arbets- och privatlivet. I undersökningen ställdes bland annat frågan om de eller deras anhöriga har fått diagnos från hälso- och sjukvården.

Sett i hela landet uppger 39 procent att de inte fått diagnos. De som fått diagnos, fick i snitt vänta i 5,6 år, men det varierar stort i landet. Bäst verkar de vara i Skåne, där knappt var tredje har uppgett att de saknar diagnos.

Diagnos är avgörande för att få hjälp och behandling vid  svårare form av diagnos. Efter diagnos kan eventuell behandling prövas ut tillsammans med behandlingsansvarig läkare.

– Det är viktigt att diagnostisering sker tidigt, eftersom migrän kan förvärras om den inte är rätt behandlad. Det ökar möjlighet för den drabbade till adekvat behandling utifrån sin individuella situation och i förlängningen ett bättre mående och ökad livskvalitet, säger
Johan Holm, senior medicinsk rådgivare på Pfizer Sverige.

Migrän är en neurologisk sjukdom med en stor ärftlig komponent som kan vara både episodisk och kronisk till sin natur. Sjukdomen är underdiagnostiserad och underbehandlad. Karaktäristiskt för migrän är att den kommer anfallsvis och yttrar sig som en intensiv, ofta halvsidig bultande smärta i huvudet. Andra typiska symtom är illamående, kräkningar, lukt-, ljus- och ljudkänslighet. 

En dryg tiondel av Sveriges migränpatienter har den svårare formen av migrän som vanligen hanteras i specialistvården. Övriga patienter, upp till 90 procent, ska skötas inom primärvården. Här utreds patienten för diagnos. Efter diagnos kan eventuell behandling prövas ut tillsammans med behandlingsansvarig läkare. Behandling sker enligt en trappa där patient och läkare prövar och utvärderar alternativen med syfte att rätt insats ska ges på rätt nivå.

Av Gunnel Lindström
20 mars, 2025
Annons

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas.