Antibiotika till människor som brukar vara överkänsliga mot annan antibiotika. Ery-max ges mot kikhosta, klamydia, difteri, och när ovanliga bakterier orsakat lunginflammation. Men även vid öroninflammation, halsfluss  och hud- och mjukdelsinfektioner vid överkänslighet för penicillin.

Ery-Max verkar genom att störa sjukdomsbakteriernas produktion av ämnen som de behöver för att kunna föröka sig.


Avbryt inte behandlingen i förtid  för att du känner dig bättre. Då kan bakterierna återhämta sig och bli resistenta mot penicillin.

 

Verksam substans

Erytromycin

Möjliga biverkningar

Illamående, dålig mage, klåda i underlivet och hudutslag är de vanligaste biverkningarna.

Ta medicinen tillsammans måltid så minskar ofta besvären. Gärna något med för magen nyttiga lactobacillus eller bifidus-bakterier lyder magläkarens tips.

 

Varning för

Ery-Max ska inte användas vid graviditet eller då graviditet planeras annat än på bestämd ordination av läkare, enligt Läkemedelsverket. Det verksamma ämnet har visat på ökad risk för tidigt missfall, eller embryodöd, som tillverkaren skriver. Det finns också risk för fosterskadande effekter.

Ska inte användas tillsammans med en lång rad andra läkemedel, bland annat vissa typer av migrän, allergi- och hjärtmediciner som Waran. Läs mer på Fass-länken nedan.

3 kommentarer

 • Av anonym 28 juli, 2015

  Jag behöver ha ery-max
  Jag behöver ha ery-max

 • Av Snart mamma 14 oktober, 2010

  Fass varnar för embryodöd,
  Fass varnar för embryodöd, det låter inte heller så trevligt.
  Jag har tagit Erymax men det var ett ta sedan nu, skulle bara kolla om det var lämpligt nu eftersom jag är allergisk mot pencilin. Verkar inte som det.
  Infektioner är ju väldans farliga så vad göra om man är i välsignat tillstånd eller hoppas på att vara det? Jag försöker bli gravid och min doktor säger att man ska försöka låta bli de flesta medciner, helst kaffe och alkohol också. Det är inte så svårt som jag trodde tycker jag men jag är orolig för sjukdomar och virus.
  Jag har varit gravid tidigare i livet, en gång abort och en gång missfall. Nu längtar jag så att jag håller på att gå sönder och kan inte tänka på något annat. Surfar tyvärr omkring en hel del och läser om missfallsorsaker…

 • Av anonym 14 oktober, 2010

  Missbildningar om man tar
  Missbildningar om man tar läkemedlet i första trimestren kan i sällsynta fall förekomma, men missfall? Skrämmande att en sånhär seriös sida skrämmer upp folk på detta vis.

Comments are closed.