Uppdaterad: 2012-11-09

2 kommentarer

"Tuggummi och munsköljare kan störa magen"

Bild

Tuggummi med sötningsmedel och munsköljningsmedel som innehåller klorhexidin kan eventuellt störa magen på olika sätt, säger magläkaren Peter Benno: "Men syrade grönsaker är bra."

Fakta om Kåvepenin

Antibiotika som verkar mot bland annat halsfluss, öroninflammation och bihåleinflammation.

Varning för: Kan påverka effekten av p-piller.

3.384615
Ditt betyg: Inget Medel: 3.4 (13 röster)

Dålig andedräkt är förstås ett gissel för den drabbade, men var rädd om dina munbakterier. Sockerfritt tuggummi  och munsköljmedlet SB12 är inte magens bästa vänner. Läkaren Peter Benno förklarar hur.

 

Läkaren och forskaren Peter Benno är inte rädd för bakterier. Patienter som kommer till honom har ofta magproblem som beror på obalans i tarmfloran.

 - Redan för många miljoner år sedan grävde vi ner maten
i marken för att förvara den och sedan tog vi upp den och åt, säger
Peter Benno från Endoskopienheten på Läkarhuset Hötorgscity på
seminariet arrangerat av Svensk Egenvård på Apoteksmässan i Stockholm.
Ett gram jord innehåller 4000 olika arter av bakterier och vår urmage
känner inte igen den sterila och sönderlagade mat vi äter i dag.

Vi behöver bakterier. Bristen på bakterier ökar risken att utveckla
allergier och kan påverka immunförsvaret, visade bland annat
Florastudien vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tester på råttor har visat att  munsköljvätska
innehållande klorhexidin (ex SB12)  tar död på bakterier på tungan och
dessa bakterier bidrar till att bilda viktiga substanser som skyddar
magsäcken. Efter sådan sköljning utvecklade råttorna lättare
magsår.

- Vi fungerar inte som råttor och vi ska komma ihåg att
dessa tester inte har gjorts på människor, men det är viktigt att söka
vidare efter andra orsaker till magsår än de mest kända, nämligen
Helicobacter pylori och värktabletter (anti-inflammatoriska
värktabletter). Kanske är munsköljvätskor innehållande klorhexidin en
bidragande orsak till magsår som vi idag inte kan förklara.

När det gäller folksjukdomen IBS, även kallad ballongmage, kan symptomen förvärras av mat som slinker förbi tunntarmen och hamnar i tjocktarmen. Sådan föda är framför allt kostfibrer, som grovt bröd, frukt och grönsaker, men även sötningsmedel som xylitol och sorbitol, som finns i godis och sockerfria tuggummin. Närnär de hamnar i tjocktarmen blir till festmåltid för våra normala tarmbakterier. När bakterierna partajar bildas gaser som kan ge ballongmage med både obehag och smärtor.

- Vår mag-tarmkanal är byggd för en allsidig kost, men många människor som vill leva hälsosamt har övergått till en kost som liknar idisslarens, säger Peter Benno. Massor med fullkorn är bra mat för kor, men  passar inte alla människor. Vi brukar prata om att medelhavskosten är så bra, men har du ätit fiberbröd nere vid Medelhavet? Eller salladsbuffé? Frukt och grönt äts ofta inlagda i Medelhavsländerna och blir då lättare att smälta och då också mindre gasbildande. Har man känslig tarm och reagerar på kostfibrer är vitt
bröd att föredra, förklarar Benno.

Läs mer: Muntorrhet kan ge tandlossning

Även en kur med antibiotika kan röra till det i tarmfloran.

- Det är väldigt lätt att bakteriebalansen i tarmen sätts ur spel, och det kan vara svårt att ställa den till rätta igen, förklarar Benno på föreläsningen och fortsätter med en glimt i ögat men ändå allvarlig underton. Vid mycket svåra diarreer efter antibiotikabehnadling kan livräddande behandling vara lite bajs från en vän, bajset rörs ner i mjölk och sedan "transplanteras" i form av ett
lavemang till den sjuke. På så sätt återställs ordningen bland tarmbakterierna.

Bör man äta tillskott av bakterier?

- Jag ställer mig skeptisk till pro-biotiska produkterna med nuvarande kunskapsläge. Här krävs absolut mer forskning. Jag brukar rekommendera ett betydligt trevligare och
naturligare sätt att fylla på sina tarmbakterier genom att äta mer fermenterad mat. Man kan antingen själv syra grönsaker eller fisk, se recept, eller köpa färdigt. Gravlax är syrad, salami,
oliver och surkål finns i de flesta mataffärer.

Livsmedelsverket har testat surströmmingen för att se om den var säker att äta. De tillsatte alla möjliga sorters bakterier för att se om de skulle frodas, men tvärtom. Inga farliga överlevde. Det är detsamma som händer när maten kommer ner i magen, det blir en otrevlig miljö för sjukdomsbakterierna.  Läs om testet här.

Äter du själv syrad mat?

- Ja, mest sådan som går att köpa fermenterad, som exempelvis gravlax och surkål, men det skulle vara bra om det fanns mer av sådan mat i affärerna.

Mer positiv till de probiotiska produkterna på seminariet var mikrobiologen Siv Ahrné, professor i livsmedelshygien vid Lunds universitet. Bäst och mest uthållig bakterie, tycker hon, är Lactobacillus Plantarum som
hon själv varit med och tagit fram.

- Det var ett ganska sofistikerat sätt vi hittade den på och det tog lång tid, men den överlevde allt och har visat fantastiska resultat i senare studier, säger hon.

 
Plantarum, menar Ahrné, har i tidiga tester visat sig
minska risken för inflammation i kärlen, som kan leda hjärtinfarkt och för tidig död, med 40 procent, den förbättrar levern, skyddar mot cancer, sänker kolesterolet och förbättrar immunförsvaret. - Det här är förstås otroligt, men vi såg en grej till, som kanske kan vara den bakomliggande orsaken till flera av de nämnda resultaten, nämligen att sänkan sjönk, det vill säga inflammationsstatusen i
kroppen, säger Siv Ahrné. _____________________________________________________
Exempel på syrad kost som kan köpas färdig: Surkål Gravad lax Vin Yoghurt Salami Oliver Kakao Soja Surströmming och inlagd sill Inlagd gurka Källa: Livsmedelsverket  Här hittar du ett gott recept på syrade morötter.

Ett annat gott recept med nyttiga bakterier från Allt om mat: Syrade grönsaker med jordärtskockspuré och halstrade pilgrimsmusslor

 

 Bakterierna finns också att köpa på burk. Här är några av tillverkarna:

Mutaflor, Probi mage, Probifrisk, Profriskus och Holistic Lactovital. Lactiplus, Probiomax och Bifiform

_______________________________________________________

Läs mer: Läkaren och forskaren Peter Benno har medverkat i boken Bakterier, buller och brak.

 

Artikel skriven av Hanna Brodda 2010-09-20
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Ann

Skrivet 26/1

LIte fibrer i italiensk kost

Anns bild

Efter att ha bott här i Italien ett halvår har jag funderat på varför de inte har fibrer. Man blir ju förstoppad. Tills man dricker espresso. Så detta är min mini-forskning. De dricker starkt kaffe för att över huvud taget kunna tömma tarmen.

Kommentar av Johan Wahlström Lärare i Hawaiiansk tarmrening

Skrivet 12/3

Probiotika så himla bra för magen

Johan Wahlström Lärare i Hawaiiansk tarmrenings bild

Idag äter vi uppvärmd mat och över 70 grader är alla bakterier döda. Vi har genom upphettning dödat liv, man kallar detta pastörisering. Att vi klarar äta steril mat beror på att vi har miljarder av bakterier i tarmen. Bakterierna är våra arbetare för att spjälka vår mat så att den blir så liten så liten att den kan passera tarmslemhinnan. Vår mat skall bli liten som delar av ett hårstrå för att vi skall få näring i kroppen. Om vi jämför oss med stenåldersmänniskans kost så får vi 150.000 gånger mindre bakterier på en naturlig väg. Det naturliga sättet att få dessa är kosten. En matsked mjölksyrade grönsaker vid måltiden ger oss 150.000 gånger mer bakterier. Denna gör också att födan stannar kortare tid i tarmen och minskar risken för eventuell förruttnelse med toxiska (giftiga) följder. Tarmtömningen blir mjukare och större så inga nya hemorrojder bildas. I en tarmreningskur på Getbergets kur och kursgård ingår det en kurs i hur man gör sin egen probiotika (mjölksyrade grönsaker) utan extra kostnad. Läs mer på www.tarmrening.se Mvh Johan

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons