Peterbennocallage250Ny

Dålig andedräkt är förstås ett gissel för den drabbade, men var rädd om dina munbakterier.

Sockerfritt tuggummi  och munsköljmedlet SB12 är inte magens bästa vänner. Läkaren Peter Benno förklarar hur.

 

Läkaren och forskaren Peter Benno är inte rädd för bakterier. Patienter som kommer till honom har ofta magproblem som beror på obalans i tarmfloran.

 - Redan för många miljoner år sedan grävde vi ner maten i marken för att förvara den och sedan tog vi upp den och åt, säger Peter Benno från Endoskopienheten på Läkarhuset Hötorgscity på seminariet arrangerat av Svensk Egenvård på Apoteksmässan i Stockholm. Ett gram jord innehåller 4000 olika arter av bakterier och vår urmage känner inte igen den sterila och sönderlagade mat vi äter i dag.

Vi behöver bakterier. Bristen på bakterier ökar risken att utveckla allergier och kan påverka immunförsvaret, visade bland annat Florastudien vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tester på råttor har visat att  munsköljvätska innehållande klorhexidin (ex SB12)  tar död på bakterier på tungan och dessa bakterier bidrar till att bilda viktiga substanser som skyddar magsäcken. Efter sådan sköljning utvecklade råttorna lättare magsår.

- Vi fungerar inte som råttor och vi ska komma ihåg att dessa tester inte har gjorts på människor, men det är viktigt att söka vidare efter andra orsaker till magsår än de mest kända, nämligen Helicobacter pylori och värktabletter (anti-inflammatoriska värktabletter). Kanske är munsköljvätskor innehållande klorhexidin en bidragande orsak till magsår som vi idag inte kan förklara.

När det gäller folksjukdomen IBS, även kallad ballongmage, kan symptomen förvärras av mat som slinker förbi tunntarmen och hamnar i tjocktarmen. Sådan föda är framför allt kostfibrer, som grovt bröd, frukt och grönsaker, men även sötningsmedel som xylitol och sorbitol, som finns i godis och sockerfria tuggummin. Närnär de hamnar i tjocktarmen blir till festmåltid för våra normala tarmbakterier. När bakterierna partajar bildas gaser som kan ge ballongmage med både obehag och smärtor.

- Vår mag-tarmkanal är byggd för en allsidig kost, men många människor som vill leva hälsosamt har övergått till en kost som liknar idisslarens, säger Peter Benno. Massor med fullkorn är bra mat för kor, men  passar inte alla människor. Vi brukar prata om att medelhavskosten är så bra, men har du ätit fiberbröd nere vid Medelhavet? Eller salladsbuffé? Frukt och grönt äts ofta inlagda i Medelhavsländerna och blir då lättare att smälta och då också mindre gasbildande. Har man känslig tarm och reagerar på kostfibrer är vitt bröd att föredra, förklarar Benno.

Läs mer: Muntorrhet kan ge tandlossning

Även en kur med antibiotika kan röra till det i tarmfloran.

- Det är väldigt lätt att bakteriebalansen i tarmen sätts ur spel, och det kan vara svårt att ställa den till rätta igen, förklarar Benno på föreläsningen och fortsätter med en glimt i ögat men ändå allvarlig underton. Vid mycket svåra diarreer efter antibiotikabehnadling kan livräddande behandling vara lite bajs från en vän, bajset rörs ner i mjölk och sedan "transplanteras" i form av ett lavemang till den sjuke. På så sätt återställs ordningen bland tarmbakterierna.

Bör man äta tillskott av bakterier?

- Jag ställer mig skeptisk till pro-biotiska produkterna med nuvarande kunskapsläge. Här krävs absolut mer forskning. Jag brukar rekommendera ett betydligt trevligare och naturligare sätt att fylla på sina tarmbakterier genom att äta mer fermenterad mat. Man kan antingen själv syra grönsaker eller fisk, se recept, eller köpa färdigt. Gravlax är syrad, salami, oliver och surkål finns i de flesta mataffärer.

Livsmedelsverket har testat surströmmingen för att se om den var säker att äta. De tillsatte alla möjliga sorters bakterier för att se om de skulle frodas, men tvärtom. Inga farliga överlevde. Det är detsamma som händer när maten kommer ner i magen, det blir en otrevlig miljö för sjukdomsbakterierna.  Läs om testet här.

Äter du själv syrad mat?
- Ja, mest sådan som går att köpa fermenterad, som exempelvis gravlax och surkål, men det skulle vara bra om det fanns mer av sådan mat i affärerna.

Mer positiv till de probiotiska produkterna på seminariet var mikrobiologen Siv Ahrné, professor i livsmedelshygien vid Lunds universitet. Bäst och mest uthållig bakterie, tycker hon, är Lactobacillus Plantarum som hon själv varit med och tagit fram.

- Det var ett ganska sofistikerat sätt vi hittade den på och det tog lång tid, men den överlevde allt och har visat fantastiska resultat i senare studier, säger hon.  

Plantarum, menar Ahrné, har i tidiga tester visat sig minska risken för inflammation i kärlen, som kan leda hjärtinfarkt och för tidig död, med 40 procent, den förbättrar levern, skyddar mot cancer, sänker kolesterolet och förbättrar immunförsvaret.
- Det här är förstås otroligt, men vi såg en grej till, som kanske kan vara den bakomliggande orsaken till flera av de nämnda resultaten, nämligen att sänkan sjönk, det vill säga inflammationsstatusen i kroppen, säger Siv Ahrné.
_____________________________________________________
Exempel på syrad kost som kan köpas färdig:
Surkål
Gravad lax
Vin
Yoghurt
Salami
Oliver
Kakao
Soja
Surströmming och inlagd sill
Inlagd gurka

Ett annat gott recept med nyttiga bakterier från Allt om mat: Syrade grönsaker med jordärtskockspuré och halstrade pilgrimsmusslor

 

 Bakterierna finns också att köpa på burk. Här är några av tillverkarna: Mutaflor, Probi mage, Probifrisk, Profriskus och Holistic Lactovital. Lactiplus, Probiomax och Bifiform

_______________________________________________________


Läs mer: Läkaren och forskaren Peter Benno har medverkat i boken Bakterier, buller och brak.

 

Av Hanna Brodda
20 september, 2010

2 kommentarer

  • LIte fibrer i italiensk kost
    Efter att ha bott här i Italien ett halvår har jag funderat på varför de inte har fibrer. Man blir ju förstoppad. Tills man dricker espresso. Så detta är min mini-forskning. De dricker starkt kaffe för att över huvud taget kunna tömma tarmen.

  • Av Johan Wahlström Lärare i Hawaiiansk tarmrening 12 mars, 2011

    Probiotika så himla bra för magen
    Idag äter vi uppvärmd mat och över 70 grader är alla bakterier döda. Vi har genom upphettning dödat liv, man kallar detta pastörisering. Att vi klarar äta steril mat beror på att vi har miljarder av bakterier i tarmen. Bakterierna är våra arbetare för att spjälka vår mat så att den blir så liten så liten att den kan passera tarmslemhinnan. Vår mat skall bli liten som delar av ett hårstrå för att vi skall få näring i kroppen. Om vi jämför oss med stenåldersmänniskans kost så får vi 150.000 gånger mindre bakterier på en naturlig väg. Det naturliga sättet att få dessa är kosten. En matsked mjölksyrade grönsaker vid måltiden ger oss 150.000 gånger mer bakterier. Denna gör också att födan stannar kortare tid i tarmen och minskar risken för eventuell förruttnelse med toxiska (giftiga) följder. Tarmtömningen blir mjukare och större så inga nya hemorrojder bildas. I en tarmreningskur på Getbergets kur och kursgård ingår det en kurs i hur man gör sin egen probiotika (mjölksyrade grönsaker) utan extra kostnad. Läs mer på http://www.tarmrening.se Mvh Johan

Comments are closed.