Plåster som ger lokal smärtlindring. Det verksamma ämnet kommer från röd chilifrukt. Vårdpersonal eller läkare sätter på plåstren som ska sitta i högst en halvtimme på fötter och högst en timme på andra smärtande områden. Högst fyra får sättas på samtidigt. De ska sättas där det smärtar, inte nära ögon eller slemhinnor och hår i närheten ska klippas, inte rakas. Ytan ska förbehandlas med annan lokalbedövning. Effekten sitter i ett par månader och behandlingen kan upprepas var tredje månad med 90 dagars mellanrum.

Verksam substans

Capsaicin

Möjliga biverkningar

De vanligaste rapporterade biverkningarna är övergående brännande känsla, smärta, rodnad och klåda där plåstret suttit. Biverkningarna var övergående. Högt blodtryck kan göra att det eventuellt är olämpligt att använda Qutenza.

Varning för

Vårdpersonal ska bära nitrilhandskar vid hantering av plåstren, latexhandskar ger inte tillräckligt skydd. Inga studier har gjorts på behandling av smärtan som diabetiker kan få av neuropati i fötterna, så det är inte att rekommendera, enligt tillverkaren.

4 kommentarer

 • Av Eva H 26 mars, 2014

  Har en nervsmärta i
  Har en nervsmärta i underbenet efter korsbandsoperation. Qutenza fungerar! Tar alltid Versatis plåster (Lidocain 5%) ca 12 timmar innan på de hudområde som ska behandlas. Helt ok! Go for it!

 • Fick du smärtlindring under
  Fick du smärtlindring under tiden? Och har det hjälpt?

 • Jag ska förmodligen bli
  Jag ska förmodligen bli behandlad med Qutenza och undrar lite om det. Gör det mycket ont för majoriteten som får plåstret applicerat? Hjälper det som smärtlindring? Vad fick ni för smärtlindring under tiden som ni hade akut smärta som uppkom under appliceringen?

 • Av anonym 16 januari, 2012

  Herrejävlar vilken smärta.Jag
  Herrejävlar vilken smärta.Jag fick ett plåster för 12 timmar sedan och aldrig mer.Jag vill bara DÖ.Jag fick min skada över 20 år sedan och har provat på det mesta inom smärtvården.Inget har varit ens i närheten av detta hemska smärta efteråt.

Comments are closed.