stelara_12_v_psoriasis250

Stelara är ett biologiskt läkemedel som minskar inflammationen och symtomen vid psoriasis.

Hudutslagen minskar och många människor mår också bättre efter behandling med Stelara. Stelara kan ibland fungera för människor som inte blivit hjälpta av de andra biologiska läkemedlen.

Stelara sprutas in under huden och det räcker med en dos ges var tredje månad. Total fem injektioner ska ges det första året och därefter fyra sprutor per år.

Medicinen kommer i en förfylld spruta som efter ett tag kan tas av patienten själv.

Dosen ges i relation till vikten. För patienter som väger över 100 kg kan ordinationen bli 90 mg istället för 45 mg. Efteråt kastas sprutan.

Psoriasis och plackpsoriasis är sjukdomar som är orsakade av ett för aktivt immunförsvar, när immunförsvaret ger sig på den egna kroppen och läkemedel som Stelara kan då lugna immunförsvaret.

Tillverkas av Janssen-Cilag.

Verksam substans

Ustekinumab

Möjliga biverkningar

Bivekningar går ofta över och alla drabbas inte av biverkningar. Stelara kan ge ett minskat immunförsvar som underlätta för infektioner. En känsla av depression, yrsel, huvudvärk, halsont, nästäppa och allmän sjukdomskänsla är några av de rapporterade biverkningarna. Läs mer på Fass-länken nedan.

Varning för

Du ska ibland göra uppehåll med Stelara om du har en infektion i kroppen. Tala med din doktor som skrivit ut medicinen om du blir sjuk. Många sjukdomstillstånd och vissa behandlingar är olämpliga att ta samtidigt som Stelara, fråga din doktor om du behandlas för något annat tillstånd.

Vaccin som innehåller levande bakterier kan ges efter ett 15 veckor långt uppehåll från Stelara. Sedan kan första sprutan med Stelara tas två veckor efter vaccinationstillfället.

5 kommentarer

 • Av anonym 9 februari, 2015

  kört på humira sedan början
  kört på humira sedan början av 2014 och har fått följande: blodtryck som ligger över vad jag haft tidigare, kraftiga svettningar om nätterna men även problem att sova, naglar som bryts av som knäckebröd, okontrollerade skakningar i höger hand och ett blodsocker som inte vill ner trots insulin som trappas upp hela tiden men blodsockckret sjunker lik f__at inte ner. något stretar emot och inte minst Impotens.

 • Av Camilla66 14 november, 2014

  Har tagit Enbrel som hjälpte
  Har tagit Enbrel som hjälpte första gången någorlunda och andra gången helt ok, men när sen solen kom så kom även pso tillbaka och ville inte ge med sig. Skall nu få prova Stelara och har stora förhoppningar till den. Hoppas på superresultat. All lycka till dig.

 • Av anonym 30 mars, 2014

  Fick först Remicade,Dunder
  Fick först Remicade,Dunder medecinet som tog bort 95% på 3mån,helt otroligt, Efter 1.5 år så försvann verkan, All psoriasis kom tillbaks,värre än förr.Fick då Humira som inte hjälpts alls:Nu har jag Stelara och 90% av psoriasis är borta,Vi får se hur länge det håller.

 • Av anonym 30 mars, 2014

  Provat tidigare
  Provat tidigare Remicade,Fungera kanon i 1,5 år, sedan försvann verkan o psoriasis kom tillbaks som aldrig förr.Fick då Humira, som inte hjälpte alls, Har nu Stelara o allt e okey,psoriasis 90% borta, Vi får se hur länge det håller.

 • Av anonym 3 mars, 2014

  jag har tagit sprutan ett par
  jag har tagit sprutan ett par år. Detta har varit mina bästa år sedan ca fem år tillbaka och min läkare som skrev ut det har jag satt på piedestal.Nu är jag orolig för att jag har blivit kallad för ett läkarbesök sex månader innan tid och något nytt recept har jag inte fått. Det brukar annars vara på ett år. Jag kommer att bli desperat, deprimerad och håglös om något ändras.
  74-åring.

Comments are closed.