Thacapzol innehåller ett ämne som finns i sköldkörteln och kraftigt hämmar sköldkörtelns bildning av hormon. Överproduktion av sköldkörtelhormon förekommer vid hypertyreos och vissa former av struma.

Det finns två sorters tyreostatika, Thacapzol med propyltiouracil ger en något snabbare effekt eftersom det hämmar omvandlingen av tyroxin till trijodtyronin, som är det ämne som orsakar mest besvär vid hypertyreos.

Bra för kvinnor som väntar barn. Propyltiouracil brukar vara det läkemedel som läkaren väljer i första hand till en kvinna som väntar barn. Propyltiouracil ökar inte risken för fosterskador och passerar inte lika lätt till fostret som Tiamazol.

Källa: 1177

 

Verksam substans

Tiamazol

Möjliga biverkningar

Det är inte många som får biverkningar, men några av de möjliga biverkningar som kan uppstå är överkänslighetsreaktioner, smakförlust, hud- och slemhinneinflammation och kärlinflammation. Blodet och levern kan påverkas.

Varning för

Vid kraftiga förkylningssymptom under användningstiden ska läkare kontaktas.

4 kommentarer

 • Av anonym 10 september, 2017

  Har fungerat utan problem för
  Har fungerat utan problem för mig. Är så tacksam.

 • Av anonym 2 oktober, 2016

  Fungerat bra för mig
  Fungerat bra för mig

 • Av anonym 12 april, 2016

  Blev inte bättre som man sa.
  Blev inte bättre som man sa. Ökade dosen vilket också blev fel. Var förkyld under hela behandlings tiden.

 • Av anonym 3 januari, 2016

  När jag starta behandlingen
  När jag starta behandlingen sa man att jag skulle bli bättre på 14 dagar. Detta stämmer inte. Har fått byta dos flertalet gånger och mår fortfarande inte bra.

Comments are closed.