Innehåller det kvinnliga könshormonet estradiol, som är identiskt med det östrogen som produceras i kvinnans egen kropp. Används för att lindra eller eliminera besvär i vaginan såsom torrhet, irritation och smärta vid samlag, som orsakas av sjunkande östrogennivåer i kroppen, vilket inträffar vid klimakteriet. Minskar också risken för benbrott Oftast till kvinnor under 65 år. Finns idag bara kvar i den minsta dosen, 25 mg. Ur Janusinfo: "Sju av tio kvinnor i övergångsåldern har vasomotoriska besvär i form av svettningar och värmevallningar som kan ge upphov till sömnproblem. Ungefär tre av dessa sju kvinnor har så svåra besvär att de önskar behandling. Besvären förekommer under några år före och efter den sista menstruationen, menopausen. Risken för bröstcancer med medelpotenta östrogenpreparat ökar med behandlingstidens längd och blir märkbar efter fem års behandling. Risken är större vid kombinationsbehandling jämfört med enbart östrogensubstitution. Behandlingen bör inte pågå längre än nödvändigt, det vill säga den bör utvärderas och omprövas årligen."

Verksam substans

Estradiol

Möjliga biverkningar

Ökar risken för flera olika cancersorter, men minskar också risken för kolorektal cancer. Ökad risk för hjärnblödning.

Varning för

Undvik om du har eller misstänker att du har bröstcancer eller annan tumör. Likaså om du har ökad risk för blodpropp i benen eller i lunga. Tala med din läkare om du har annan hormonbehandling, problem med hjärta, lever eller njure.

3 kommentarer

 • Av positiv 25 februari, 2014

  Jag tycker Vagifem är en
  Jag tycker Vagifem är en utmärkt hjälp för mig mot mina torra slemhinnor

 • Av sevgus 30 juni, 2013

  Hej!
  Har börjat med Vagifem

  Hej!
  Har börjat med Vagifem sedan ett år.Jag har fått högtblodtryck,gått upp i vikt och allmänt mår inte så bra just nu.Min doktor från vårdcent.rekomenderat att sluta med vagifem!!

 • Av Mia63 8 mars, 2013

  Hej. Jag har börjat med
  Hej. Jag har börjat med Vagifem sedan två veckor. Jag har fått huvudvärk och lite illamående . Kan det bero på att jag tar Vagifem??

Comments are closed.