blue_gene
Läkemedelsverket har stoppat försäljningen av flera kända kosttillskott för att de innehöll läkemedel.

Läkemedelsverket har granskat det deklarerade innehållet i träningsprodukter från de största återförsäljarna i Sverige. I 17 av produkterna upptäcktes ämnen som är klassade som läkemedel.

 – Även om insatsen är begränsad till granskning av innehållsförteckningar och inte laborativa analyser, så är resultatet ganska positivt, säger Tomas Nilsson, utredare på Läkemedelsverket i ett pressmeddelande. Vi ser att de stora aktörerna i branschen försöker följa regelverket.

Återförsäljarna har nu tagit bort produkterna från marknaden eller gjort om receptet  och lyft ur det läkemedelsklassade ämnet.

De ämnen som hittats är stora doser av medicinalväxter som ginkgo biloba, sågpalmetto och valeriana. Många innehöll också N-acetylcystein som finns i slemlösande läkemedel eller glukosamin i höga doser som finns i läkemedel mot ledbesvär, till exempel Glucomed.

– Det är viktigt att konsumenten vet vad den köper, säger Tomas Nilsson i samma pressmeddelande. Köper man ett kosttillskott förväntar man sig inte medicinska effekter och upplever man biverkningar kan dessa då vara svåra att spåra. För att konsumenten ska vara säker är det därför viktigt att företagen har bra rutiner när de tar in nya produkter.

Hela listan på de förbjudna kosttillskotten

 

Av redaktionen
6 november, 2012