Patrik140polaroid
Fråga: "Jag äter både Stilnoct 2x 10 mg (tidig morgon och sen kväll samt har 75 mg Fentanylplåster mots vår smärta (ickemalign). Väntar på att få komma till en av Sveriges två specialister på mitt problem (bäckeninstabilitet + fibromyalgi).

Sover gör jag i tvåtimmarspaass oberoende av ev sömnmedicin och så var det redan innan jag började med Fentanyl.

Jag har även möjlighet att ta 5 mg Stesolid och eller 10 mg Morfin extra om det ksulle behövas. Sedan jag fick fentanylen har jag reducerat mitt behov både av extra doser och givetvis sattes tidigare min 40 mg Dolcontin ut. Jag upplever inga speciella biverknaingar förutom magen. Jag känner heller inte av någon slags "kick" eller linande utan enda effekten är smärtlindring, dock långt ifrån fullt ut.

Nu undar jag hur länge kan jag använda denna medicinering utan att ta allvarlig skada av den. Att jag en dag ska trappa ut är jag helt klar över."

Hälsningar Mia

Svar: Hej Mia!  Smärtproblematik är alltid svår att försöka hantera. Ingen vill väl egentligen ta smärtstillande, men man vill inte plågas heller. I princip är adekvat smärtmedicinering inte farlig vare sig på kort eller lång sikt. Prata med din Läkare om du är orolig.

 

Vänliga hälsningar

Av Hanna Brodda
11 maj, 2010

6 kommentarer

  • Av Erfaren 12 mars, 2013

    hjälper väloljad käft?
    Jaa det tror jag. Alla läkare har olika erfarenheter, bakgrund, utbildning och intresse för yrket. Viktigt tänka efter innan man går till läkare, exakt vad man ska säga. Läkare har dåligt med tid. Värk är ett stort ämne, och botemedlen många. Vi många vet, att man kan förvärra smärtor om man äter för mycket värktabletter. Det kanske inte GÅR att ta bort din smärta. Läkaren borde undersöka vad som orsakar den. Varsågod

  • Av Rolf Westerberg 10 mars, 2013

    Måste man vara väloljad i
    Måste man vara väloljad i käften och ha bra utbildning för att få ordentlig smärtlindring? Verkligheten ser tyvärr ut så. Läkare känner mer samhörighet med den välutbildade än med den mer vanliga människan. Därav är det olika behandling och smärtlindring för dessa.

  • Av Karin Sörbring 22 november, 2010

    Problem med värkmediciner?
    Är du kvinna och har fått biverkningar av mediciner (gärna receptfria, typ Alvedon eller Treo)? Kontakta gärna Expressens reporter Karin Sörbring på e-postadressen karin.sorbring@expressen.se. Ange telefonnummer så ringer jag upp och berättar mer. Tack på förhand!

  • Av Pisal 28 juli, 2010

    Diagnos
    Jag har nu fått min slutgiltiga diagnos när det gäller bäckeninstabilititeten. Det var hypermobilitetssyndrom och artrit i samtliga bäckenleder samt att bindväven tappat sin elasticitet i hela kroppen. Fibron har jag kvar.

    Diagnosen sattes i mitt fall av dr Sturesson i Ängelholm som är en av Sveriges få specialister just på bäckeninstabilitet. Orsaken till instabiliteten och artriten är sviter av foglossning under graviditet. Jag hade hoppas på att det gick att steloperera, men jag tillhörde inte den grupp som kunde bli hjälp av en sådan operation. (Förra inlägget skrev jag under sign pilas då jag inte kunde logga in)

    Så mitt tips är att försöka få en specialistvårdsremiss till dr Sturesson i Ängelholm om man har stora problem med sin bäckeninstabilitet. Det var först när jag träffat honom jag fick klarhet i hur allt hängde ihop! Jag fick dessutom en bekräftelse på att den behandling som var insatt var korrekt, vilket kändes bra.

    Personligen har jag inte behövt höja dosen sedan jag väl hittat rätt dos för mig. Jag har nu haft samma dos i mer än åtta månader och vb-medicineringen varierar och inte heller där syns någon dosökning. Jag för för min egen skull en journal över vad jag tar och när jag tar det för att veta. Annars klarar jag inte av att komma ihåg hur ånga tabl jag tagit den eller den dagen. Nu kan jag bara gå tillbaka och se efter!

  • Av Flow 23 maj, 2010

    När den smärtstillande effekten uteblir….
    Nästan alla som tar läkemedel som omvandlas till morfin i kroppen utvecklar förr eller senare ett kemiskt beroende av de smärtstillande medicinerna. Vad som händer är ett kroppen blir tolerant, den smärtstillande effekten uteblir och den drabbade måste hela tiden höja dosen för att få smärtlindrande effekt. Tyvärr är kännedomen om detta dålig, även i läkarkåren. De som tar sådana här smärtstillande läkemedel bör därför vara uppmärksamma på om de behöver öka dosen allt eftersom. Här lite mer fakta hämtad från
    Folkhälsoinstitutets rapport 2006:

    – Minst 250 000 svenskar beräknas vara kemiskt beroende av smärtstillande, sömn- och lugnande medel.

    – Ett kemiskt beroende innebär att den drabbade utvecklat tolerans så att dosen hela tiden måste höjas för att ursprunglig effekt ska uppnås. Även då effekten helt uteblir kan den drabbade tvingas fortsätta att ta sitt läkemedel, eftersom allvarliga biverkningar är vanliga när man vill eller bör sluta med sitt läkemedel.

    – Läkemedelsberoende kostar samhället över 50 miljarder kronor per år i kostnader för vård, sjukersättning, förtidspensioneringar och uteblivet arbete.

  • Av Pilas 13 maj, 2010

    Inte ensam
    Läser din artikel med stor förvåning och lättnad. Jag är inte ensam. även jag har fibro + bäckeninstabilitet. skillnaden i vår medicinering är att jag har stesolid upp till 30mg att fördela över dygnet varav 15 ord och 15 vb, men ingen sömnmedicin, då jag inte blir hjälpt av den. jag har därutöver Alvedon i fulldos och 40mg Tryptizol till kvällen.
    Men jag har knappt hört talas om någon annan som haft samma kmbination av bäckninstabilitet och fibro förut. Det var först när jag fick Fentanylen som jag fick ner smärtnivån något. Även jag ska till en av dessa specialister. har fått tid redan Pingstveckan efter tre månaders väntan, men haft mina besvär i flera år och har prövat det mesta för att få smärtlindring – utan resultat!.

    Jag beklagar att du har så ont – men du är inte ensam…Jag trodde jag var det!

Comments are closed.