lang
Att banta i grupp har varit inne sedan 1970-talet, då Viktväktarna startades. Nu finns det en mängd olika bantningssajter, där medlemmarna kan hjälpa varandra till ett sundare liv. Tidningen Råd och rön hart gjort en genomgång av de fem största.

Många bantningssajter på nätet har en sak gemensamt; man kan föra dagbok, där man fyller i allt vad man har ätit och druckit per dag och om man har motionerat. Att dokumentera allt vad man har stoppat i sig under en dag, kan ta tid och de olika bantningssajterna har hittat olika bra lösningar för att underlätta det här momentet. Tanken med dessa dagböcker är att man ska bli medveten om vad man stoppar i sig, säger kostvetaren, Theresa Larsson till Råd och rön i artikeln om bantarsajterna.


Theresa Larsson tycker att de bästa sajterna är dem som fokuserar på motion och träning och där medlemmarna har möjlighet att peppa varandra till mer fysisk aktivitet. De flesta bantningssajter har också ett slags forum där medlemmarna kan kommunicera med varandra.

Här är ett uttdrag av Råd och röns genomgång av bantarsajterna:

Matdagboken (matdagboken.se)
Matdagboken är gratis och inriktar sig på kaloriräkning och recept mat med lite kolhydrater. Råd & Rön-testarna uppfattar sajten som lättnavigerad. Inga recept medföljer och för att räkna ut kalori-intag måste man registrera alla ingredienser för sig. På sajten kan du också välja mellan bland annat vegetarisk kost och olika dieter. På Matdagboken får varje medlem en egen sida och de har också möjlighet att blogga och skriva i forum. Medlemmarnas viktinformation är helt öppen och man kan även se vilka som har varit inne på ens sida.


GI-viktkoll (gi-viktkoll.se)
GI-viktkoll kostar 297 kronor för tre månader och inriktar sig på GI-metoden (mat med lågt glykemiskt index). Råd & Rön-testarna tycker att sajten är krånlig och att det tar lång tid att registrera en måltid för att kunna räkna ut kalorimängden. På sajten kan det vara svårt att hitta mat som är anpassad för allergiker och vegetarianer. På GI-viktkoll får varje medlem en egen sida och de har också möjlighet att blogga och skriva i forum. Denna sajt är den enda som förespråkar en särskild diet.


Tappa.se (tappa.se)
Tappa.se erbjuder först en gratis testmånad. Därefter kostar det 349 kronor (i priset får man också en stegräknare). Sajten inriktar sig på viktnedgång genom att räkna steg. Råd & Rön-testarna tycker att sajten är enkel att använda, men ett minus är att inga recept medföljer, därför måste man lägga in alla ingredienser för sig när man ska räkna ut kalorimängden. Man kan också se hur mycket man kan äta i relation till hur många steg man tar. På sajten kan du också välja vegetarisk kost. På Tappa.se kan medlemmarna diskutera i sajtens forum. Sajten har enkla knep för viktnedgång, då de förespråkar mer vardagsmotion.


Lättviktarna (mabra.com)
Lättviktarna kostar 99 kronor för tre månader (i priset får man också tidningen, Må bra) och inriktar sig på att räkna poäng - som Viktväktarna, fast detta är mer GI-anpassat. Råd & Rön-testarna tycker att Lättviktarna är något krånglig eftersom det finns så mycket artiklar på sajten och ibland är det oklart om man befinner sig på Må bra's sajt istället. Det tog också relativt lång tid att registrera ingredienserna till en måltid i kalorikollen. På sajten kan du också välja mellan vegetarisk, glutenfri, låglaktos och mjölkfri mat. På Lättviktarna får varje medlem en egen sida och de har också möjlighet att blogga och skriva i forum. Som medlem kan får man också ta del av tidningen, Må bra's sajt och dess medlemsfunktioner.


Viktklubb.se (viktklubb.se)
Viktklubb.se kostar 298 kronor för tre månader och inriktar sig på tallriksmodellen och räknande av kalorier. Råd & Rön-testarna upplever att det var lätt att lägga in egna recept på sajten. Man får även med menyer och recept samt att det finns möjlighet att göra ett träningsprogram. På sajten kan du också välja mellan vegetarisk, låglaktos och glutenfri mat. på Viktklubb.se får inte medlemmarna någon egen sajt, så utrymme för privata konversationer finns inte. Däremot kan man skriva i forumet och blogga.

Av Jenny Östlund
7 december, 2009

1 kommentarer

  • Av Tjockisen 11 januari, 2010

    Det bästa är att hitta en
    Det bästa är att hitta en kompis som man verkligen kan chatta med varje dag, om man inte har någon i bekantskapskretsen är det lätt att hitta en kompis på nån blogg eller nån av de här sajterna som nämns här. Jag har gått ner 7 kilo och är så glad!!!

Comments are closed.