bladerunner250
Höftledsproteser som används direkt läker lika bra och patienterna mår bättre än de som får vila i ett antal månader efter operationen.

En ny forskningsstudie på Akademiska sjukhuset i Uppsala visar att det är bra att använda sin nya höftled direkt.

– Våra resultat
visar att protesens stabilitet, ledskålens rörlighet och
patientens bentäthet inte påverkas negativt av belastning direkt efter
operation. Patienter som snabbt blir rörliga mår dessutom bättre. Det är så mycket enklare att kunna använda båda benen direkt, säger ortoped Olof Wolf som är ansvarig för studien, i ett pressmeddelande från Akademiska sjukhuset.

I Sverige görs närmare 15 000 höftledsprotesoperationer varje år. I Uppsalalän gjordes 561 sådana operationer 2010, varav 258 på Akademiska. Oftast har då leden blivit otjänlig efter år av artros eller ledgångsreumatism. Om patienten är under 65 år, har god benkvalitet och inte röker får de oftast en så kallad ocementerad höftledsprotes som slås in i benet och sedan får växa fast.

Att snabbt komma upp på benen eller att belasta mer och mer under ett par månaders försiktig upptrappning, har varit de olika råden som patienterna fått, men nu visar alltså även forskningen att leden ska användas. Inte vilas i form.

- I exempelvis USA har man varit mer försiktig med belastning för nyopererade. Förhoppningsvis kan studien leda till att denna praxis sprider sig, fortsätter Olof Wolf.

I studien ingick yngre patienter i 50-60 årsåldern som fått en höftled
utbytt mot implantat. Den ena gruppen fick belasta protesen fullt direkt med sjukgymnastik, bassäng- och cykelträning. Den andra gruppen fick
öka belastningen successivt under en tid från 15-20 kg. Höfterna från båda grupperna röntgades under en period av fem år efter operationen.

 

Av Dina mediciner
25 juli, 2011

1 kommentarer

  • VAD VÄGER EN OCEMENTERAD HÖFTLESDPROTES?
    Hej
    Har gjort en Höftledsplastik och undrar hur mycket hela implantatet väger, har fått en sk. ocementerad höftledsprotes.
    Mvh

Comments are closed.