helenaFrifrandep220
Depression kan behandlas på flera sätt, men ett billigt och enligt studier möjligt sätt är att göra det över internet. Nu blir det ännu lättare. För 75 kronor kan du ladda hem en app med hela depressions-programmet  till din iphone.

Programmet innehåller beteendepåverkande övningar, uppgifter som ska lösas och en dagbok där användaren ska kunna skriva in händelser, framsteg och bakslag.

Med terapeuten på fickan är man aldrig ensam.

- Vi vill att behandlingen ska vara enkel, tillgängligheten är oerhört viktig, det vet man sedan tidigare, säger Peter Boye, kognitiv beteendeterapeut och en av utvecklarna bakom appen.

Iphone-applikationen heter Fri från depression och innehåller ett beteendeterapeutiskt program som syftar till att förändra beteendet hos den som är deprimerad.

En depression yttrar sig bland annat i nedstämdhet, men också initiativlöshet, sömnproblem och en övertygande känsla av att depressionen inte kommer att går över. Statistiskt sett går depression över, men hopplösheten är ett vanligt symptom. Med en enkel app kan det i bästa fall å över snabbare.

- Vi tror inte att det här fungerar istället för all annan typ av vård, men den är ett komplement, förklarar Peter Boye.

Interaktiva program som görs över internet eller som ett “spel” med uppgifter har gett goda resultat för flera psykiatriska tillstånd. Sömnproblem, sociala besvär och depression är några av dem.Enligt SBU, som gått igenom flera vetenskapliga artiklar, har internetterapi på flera områden lika bra, eller bättre, effekt som annan behandling.

I dag erbjuder flera landsting möjligheten att få internetbehandling eller att ingå i studier för nya typer av internetbehandlingar. Läs gärna mer här på Internetpsykiatri

Peter Boye och Helena Kubicek, psykolog, som driver företaget Boye och Kubicek AB, kom i januari ut med en app för ett depressionstest. Det gled upp och blev den andra mest nedladdade appen under medicin-avdelningen. Nu finns Fri från depression-appen att ladda ner från App store om du har en Iphone och snart kommer depp-appen till android-telefonerna.

Källor: SBU-utredningen

Av Dina mediciner
18 januari, 2011

2 kommentarer

Comments are closed.