kattmedaktivitetsboll
Gillar du inte djur hjälper ingen katt i hela världen, men om du skulle fastna för ett husdjur har den en positiv inverkan på din hälsa, visar en sammanställning. Djuren hjälper dig att slippa många mediciner.

De är inte bara söta, de är nyttiga också, de små rackarna. Här är åtta områden husdjuret kan ersätta eller kombineras med medicin, enligt amerikanska Medicinenet.

1. Djur som stressprevention. Bara att titta på djur sänker kortisolnivåerna i blodet inom tio minuter, kortisol är det hormon som ökar vid stress. Man har sett att även barn som fått diagnosen hyperaktiva blir lugnare och får lägre puls och tryck i venerna av att gosa med djur. 240 gifta par ingick i studien och ungefär hälften hade djur. Bland dem var blodtrycket och pulsen betydligt lägre vid vila, än i den andra halvan av gruppen.


2. Hund för kolesterolnivåerna.
Efter motion, medicin och diet är djur det bästa receptet för den som har högt kolesterol i blodet. Djurägare har i snitt mindre av de dåliga fetterna i blodet, om det beror på samvaron med djuren, eller på de goda vanor som följer av att ha djur, är inte vetenskapligt klarlagt i just den här studien.


3. Katt för hjärtat.
I en studie som pågick i över 20 år, visade sig att kattägare har 40 procent lägre risk att dö av hjärtattack, mot de som aldrig hade haft en katt. En annan studie visar att hundägare har större chans att överleva en hjärtattack, än de som inte skaffar hund. 

4. Ångestdämpare. Det tar mellan en kvart upp till en halvtimme att bli på bättre humör, kemiskt i hjärnan, av att umgås eller leka med sitt husdjur, eller titta på fiskar som simmar i akvariet. Halten av Serotonin ökar mätbart och fungerar på ett liknande sätt som många antidepressiva läkemedel. Att ta hand om ett djur ökar också känslan av mening, av att känna sig behövd och få dela känslor, på ett kravlöst sätt tros också vara en del av djurens terapeutiska effekt. Alzhemierpatienter, autister och människor med dödliga sjukdomar som ha djur är i mindre behov av ångestdämpande mediciner.

5. Hunden istället för gym. En hund som behöver går ut, som får en promenad en kvart på morgonen och en kvart på kvällen och några längre varje vecka, gör underverk för sin ägare. Det är precis det som behövs för att behålla benmassan, vikten och blodet lättflytande. Varför inte pröva det senaste inom fitness, doga, det är att yoga med sin hund. Går bra att göra hemma på mattan. Det ser ut att vara roligare, än vad det verkar avslappnande, men att skratta är också nyttigt.


6. Katt stoppar hjärnblödningen. Av någon orsak, varför ger inte den här undersökningen något svar på, men färre kattägare får hjärnblödning och propp än andra. Precis som många hjärtmediciner har katten en positiv inverkan på blodomloppet.


7. Djur minskar behovet av allergimediciner.
Barn som växer upp med djur, även barn på bondgård, utvecklar mer sällan allergier och har ofta ett bättre immunförsvar generellt, än andra barn, visar många studier. Även i hem där föräldrarna har astma, minskar risken för att barnet utvecklar astma om det får ha ett husdjur. Undantaget är om mamman är allergisk mot katter och har astma, då kan risken att barnet får astma öka.


8. Djur istället för adhd-medicin. Amerikanska studier har visat att barn med adhd som får ett husdjur utvecklar inte bara en mer ansvarsfull karaktär, de får också lättare att sova och koncentrerar sig, efter lek med sitt husdjur.


Källa: Medicinenet.com

Av Hanna Brodda
2 oktober, 2009

3 kommentarer

 • Av anonym 31 oktober, 2017

  All
  Hej allihopa,

  Jag applåderar den hjälp som gjordes till min pappa av Rick Simpson Foundation. Omkring två år sedan blev min pappa diagnosen lungcancer. Han slog det en gång och kom senare tillbaka i sin hjärna. Helt sedan vi har gjort allt medicinskt för att hjälpa honom. Det verkade att cancer var immun mot Chemo och strålning eftersom min pappa talar om detta var hans förra år och jag kände att han förlorade hoppet. Vi köper slutligen medicinen från en säker källa med hjälp av min friend.we fick botemedel från en kommande stiftelse som fortfarande strävar efter att utöka sitt utbudsnät. ändå gav jag dem nytta av tvivel och de gjorde inte besviken i slutet. Min pappa startade denna behandling med Cannabis Oil, inom kort tid var det en enorm förbättring. Min pappa har sparats av RSO (Rick Simpson Cannabis Olja). Jag kan se min pappa blomstrande och full av liv igen. Gud välsigne Mr Rick Simpson och hans Foundations som hjälper människor att nå denna stora Cure. Om du råkar vara i behov av denna stora Rick Simpson Foundation kan nås via deras email>

  ricksimpsonfoundation@outlook.com
  ricksimpsonblogfoundation@gmail.com
  Telefon: +17372107440

 • Av Arvid 21 januari, 2010

  Som så ofta med statistik!
  Som så ofta med statistik! Men det är tänkvärt ändå.

 • Av Gustaf 16 januari, 2010

  Denna artikel blandar på ett
  Denna artikel blandar på ett felaktigt sätt korrelation och kausation. Det förra föranleder inte det senare. Tänk på det!

Comments are closed.