”Finnarna är inget litet problem för mig. Jag valde kläder efter
finnarna, jag anpassade mitt liv och jag kunde inte le för att de gjorde
så ont.”

Här berättar Edvin om hur han blev bra.

Jag fick ganska sent i livet finnar. När vännerna började finnar på näsan vid 14 årsåldern var jag finnfri. Men när deras små plitor sakteliga började försvinna började problemen för mig.

Jag var 17 år och gick på gymnasiet. Det kom inte finnar i hela ansiktet eller över hela ryggen som vissa andra. Nej, jag fick finnar runt munnen och på hakan och lite senare på bröstet.

Dessa finnar har allt sedan första dagen varit ett problem för mig, ett problem som gjorde att jag valde kläder efter finnarna och hade ibland så ont att jag inte kunde le.

Mina finnar var ofta inåtvända och varfyllda bölder som gjorde ont. Det gick alltså inte att spräcka dem så lätt och tömma dom på var och de finnar jag hade på bröstet kunde ibland bli så stora som 1-2 centimeter i diametern. Dessa finnar försvann inte i första taget, utan kunde stanna kvar i månader.

När det gäller på vilka sätt jag har kämpat för att få bort dem så kan jag säga att jag nog har provat på det mesta. Men det var inte förrän jag började äta Roaccutan som problemet försvann helt.

När jag började få problem vet jag att mamma köpte receptfri kräm mot finnar på apoteket. Men det var något ämne i krämen som jag inte tålde vilket gav mig utslag likt eksem. Jag gick långa tider utan att behandla mina finnar överhuvudtaget, utan tvättade huden med rengöringsmedel som bara torkade ut huden, och sedan använde jag täckstift.

Mer smink på huden gick inte, likt foundation. Då kom bara mer finnar.

Min syster hade liknande problem som mig och gick på en receptbelagd medicin med antibiotika. Jag var 21 år och ville inget annat än att bli av med mina finnar så jag gick till läkaren för att själv få denna medicin utskriven.

Jag fick bara äta denna medicin i 6 månader åt gången. Under denna tid var min hud ganska bra. Jag fick emellanåt inga finnar alls och om jag fick det under medicineringen var finnarna betydligt mindre än innan.

En tid efter avslutad behandling återkom problemen. Och jag märkte en markant försämring när jag var stressad men även när jag tränade allt för mycket. Båda dessa saker höll jag på mycket med under den här tiden vilket gjorde att jag fick väldigt dålig hud, framförallt på bröstet. Det gjorde att jag klädde mig efter finnarna, tog exempelvis aldrig på mig tröjor som visade för mycket av bröstet.

Så här höll jag på i något år tills jag fick höra om en naturläkare som sades kunna behandla acne på ett annat sätt än med mediciner.

Han menade att något organ i kroppen inte mår bra yttrar det sig på olika delar av huden. Han menade även att mitt sätt att leva och den kost jag sätter i mig påverkar acnen.

Enligt hans test var det min lever som inte fungerade som den skulle. Jag skulle därför stärka upp den med bland annat b-vitamin. Och för att bli kvitt finnarna var jag tvungen att ändra min kost radikalt:

Naturläkarens råd:

 • Jag fick inte äta mejeriprodukter.
 • Inget socker (varken godis eller frukt).
 • Inte dricka alkohol, inte nöt- och fläskkött.
 • Det jag däremot fick äta var bland annat bröd, ägg, sojaprodukter, bär, nötter och rotfrukter.

Efter 3 månader hade jag ett återbesök för att se hur allt hade gått. Jag mådde visserligen bättre i kroppen, men min hud var fortfarande full av finnar.

Jag började känna mig ganska likgiltig. Jag fick fortfarande finnar men hade samtidigt ärr från de tidigare.

Jag började leva mitt liv lite mer i tron om att jag kommer se ut så här hela livet, alternativt att någon gång kommer de avta. Jag började se finnarna som en del av mig.

En dag kom mamma hem och sa att det fanns en hudläkare i närheten av hennes jobb. För att komma dit var jag tvungen att ha en remiss. En remiss som min läkare vid min lokala vårdcentral kunde skriva ut. Min husläkare tyckte inte att mina finnar var så farliga och ville istället skriva ut medicin likt min första medicin med antibiotika. Men jag stod på mig och fick jag min remiss och jag kunde boka tid hos hudläkaren.

Allt föll på plats när jag fick komma till hudläkaren. Han undrade varför jag hade väntat med att gå till en hudläkare med min acne. Han menade att den medicinen som han ville skriva ut till mig skulle ha sparat mig mycket leda och värk.

Han var tydlig med att det var en stark medicin och jag skulle bli tvungen att regelbundet lämna blodprov för att se att alla värdena var okej.

Medicinen jag fick hette Roaccutan, och jag var tvungen att äta den i sex månader. I början av medicineringen var jag tvungen att äta kortison då Roaccutan till en början kunde ge ökad mängd finnar men skulle sedan avta.

Nu har det gått ett år sedan jag började äta Roaccutan och jag min hud i ansiktet är så perfekt den kan bli. Jag har inte heller några ärr kvar.

Däremot så finns några ärr från mina finnar jag hade bröstet, och ibland kan små finnar träda fram även här. Men det är väldigt sällan.

De biverkningar jag fick av medicinen var känslig och torr hud. Väldigt torra läppar men även lite nedstämd i mellan åt. Det var ingentingmot hur jag hade känt mig när huden var fylld av varbölder.

Av redaktionen
24 augusti, 2010

11 kommentarer

 • Av anonym 9 februari, 2014

  Information är guld
  Jag lästa jättemycket om roaccutan innan jag började min kur. Här är en bra sida där det står en del.. http://www.allt-om-acne.se/roaccutan/

 • Av anonym 10 november, 2013

  Hjälp din son
  Min läkare ville inte skriva en remiss till mig iheller utan jag fick antibiotika och olika hudkrämer och la själv tusentals kronor på olika hudbehandling och natur hokus pokus. Ett år senare ringde jag honom och var svin förbannad och sa nu har jag provat allt nu får du förfan skriva en remiss och det gjorde han hellre än att ta en konflikt. Om det inte funkar att säga till ordentligt så får ni gå till en annan läkare. Min läkare skrev ut anti depressiva till mig eftersom jag blev deppig istället för att skriva en remiss till hudkliniken.

 • Av anonym 10 november, 2013

  Min läkare ville inte skriva
  Min läkare ville inte skriva en remiss till mig iheller utan jag fick antibiotika och olika hudkrämer och la själv tusentals kronor på olika hudbehandling och natur hokus pokus. Ett år senare ringde jag honom och var svin förbannad och sa nu har jag provat allt nu får du förfan skriva en remiss och det gjorde han hellre än att ta en konflikt. Om det inte funkar att säga till ordentligt så får ni gå till en annan läkare. Min läkare skrev ut anti depressiva till mig eftersom jag blev deppig istället för att skriva en remiss till hudkliniken.

 • Av anonym 27 juli, 2013

  hjärtsvikt
  en 14-åring tjej fick hjärtsvikt av Roaccutan, väntar på hjärtbyte. Ingen trevlig biverkan. Medicinen är ej ofarlig.

 • Av anonym 2 juli, 2013

  Guds underverk
  Jag är nu inne på min 3e låda, har alltså tagit Roaccutanet i snart 3 månader. Jag har kämpat med detta problem länge, finnar och bölder var min vardag. När den ena finnen höll på försvinna så kom 1 ny. Mitt problem är lite på axlarna och i ansiktet runt kinderna. I pannan har jag ”vita pormaskar”. De är hudfärgade och stör mig inte mer än att de syns då det inte är jämnt med huden. Jag bokstavligen krigade med min läkare för att få börja med Roaccutanet, och lycklig blev jag när hon gick med på det. Min hud är torr, flagnar lite i ansiktet och är röd? Men en bra fet dagkräm och mandelolja på kvällen efter rengöring funkar alldeles utmärkt. Det jobbiga är kanske att när Foundation ska på, så är det ju torrt på vissa stället. Men äsch, ja slipper ju detta snart.
  Mina läppar är torra och gör nästan ont(?!). Jag har alltså blivit bästa vän med läppbalsamet. Använd inget med vatten eller mineraloljer. Resultatet är hemskt.

  Jag får fortfarande lite finnar då och då, men det är ju sånt som har legat och väntat på att få komma upp på ytan. Roaccutanet gör ju så att allt kommer ut på en gång. Håll modet uppe, du är fin och kommer bli finare, du kommer känna dig som alla andra ”finn-fri” människor. Humöret svänger ju upp och ner, men mådde ju betydligt sämre innan jag började med medicinen. Roaccutanet har gett mig hopp och förväntan. Längtar tills jag är klar med kuren så man kan börja leva.. På riktigt!

 • Av En som tagit Roaccutan 25 juli, 2012

  Jag har avslutat min
  Jag har avslutat min Roaccutankur. Jag hade väldigt djup, ärrbildande acne i flera år. Nu är ALLT borta. För mig känns det nästan för bra för att vara sant, jag som lidit i flera år och provat alla acnemedel under solen. Det enda som hjälpt är Roaccutan och det håller i sig.

  Jag har upplevt lite biverkningar. Huden är snustorr och tunn och känslig för solljus, men vad är det? Acnen är ju borta. Att bära linser och makeup var inga problem under kuren.

  Jag väntade i flera år med att gå till hudläkare och provade allt möjligt från apoteket och vårdcentralen. Jag lade om kosten och började med antibiotika i tablett- och krämform, peroxider… jag höll på alldeles för länge. Hade jag sökt hjälp tidigare hade kanske ärrbildningen kunnat förhindras. Jag vill också varna för vitamin b5 som inte alls är vad reklamsajterna hävdar. Det står mycket lögner om Roaccutan på de sajterna, och vitamin b5 har, mot vad de påstår, ingen bevisad effekt. En icke verifierad inkomplett studie är inte bevis, jag ångrar att jag gick på det för jag förlorade massor med pengar. Gå till LÄKARE omgående och sluta självmedicinera! Det är mitt råd!

 • Av Emik 13 maj, 2012

  STÅ PÅ ER!
  Hej, jag har nyss börjat käka Roaccutan, är inne på min tredje dag nu, och jag säger bara till alla er där ute, STÅ PÅ ER när läkaren säger att ni inte behöver, och skaffa er mycket information om läkemedlet och acne innan ni går till läkaren för då vet du vad som stämmer och du kan säga emot det läkaren säger. Min läkare blev imponerad itav mig pågrund av att jag kunde så mycket om Acne, och alla möjliga mediciner och så mycket om Roaccutanet och derad biverkningar, och det verkade som att det hjälpte mig lite extra att få Roaccutan, för hon visste att jag skulle sköta mig, sen handlar det självklart också om hur din hud ser ut och vilka sorts problem du har.
  Jag själv är kille, och har haft acne och finnar sedan jag var 12 år, nu är jag 20 och om ett halvår hoppas jag att jag äntligen kan slippa acnen och min dåliga hud.
  Lycka till och glöm inte att stå på er när läkaren säger nej!
  Mvh

 • Av anonym 14 november, 2011

  skindoc
  googla skindoc. Det är en klinik som ligger i danderyd, rekommenderas starkt.

 • Av Anonym, 19 år. 31 oktober, 2011

  Roaccutan!
  Jag äter Roaccutan just nu. Det har gått tre veckor sedan jag började och för fem dagar sedan fick jag en rejäl uppblossning, som väntat. Men aknen är inte som förut. Något har hänt! Normalt yttrar den sig som enorma ”osynliga” varbölder under huden men nu kom det svidande kvisslor i hela ansiktet, säkert 70st. Nu har de börjat torka och blekna och resultat börjar synas. Några värkande knölar har jag inte längre!

  Biverkningar? Lite torra läppar och torr hud (torr hud känns bara trevligt, tidigare var mitt ansikte som en spegel). Mina p-piller, som jag måste ta pga. risk för fosterskador, har långt fler biverkningar än Roaccutan! Visst är det lite besvärligt med blodproverna för mig som är nålrädd, men varför varnar alla hemsidor för den här medicinen? Reklam för andra preparat kanske? Jag förstår inte…

  Jag tror verkligen på Roaccutan, den är den enda som har påverkat min hud på något sätt hittills (om än med uppblossning). Vitamin b5 (en enda stor och dyr bluff), tetracyklin och alla krämer (Dalacin, stioxyl, differin) har varit värdelösa, min akne har varit lika svårrubbad som en betongvägg. Men nu händer något! Jag är så lycklig att jag fått den här möjligheten.

 • Av anonym 26 december, 2010

  Vi får ingen hjälp heller.
  Vi får ingen hjälp heller. Både jag och min bror har samma problem och skulle kanske bli hjälpta av roccutan. Ska man vända sig till en privat klinik i stockholm tror ni? Några tips på vilken?

 • Min son har finnar
  Min son har samma problem med finnar som Ellinor, hur ska man få remiss till hudläkare? Vi bor på landet i Västergötland ska jag tillägga.
  Läkaren på vårdcentralen säger bara att vi ska vänta och att det går över.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att visas.