nicorette_spicemint250

Har du försökt sluta utan att lyckas är det kanske dags att ta till något av de hjälpmedel som finns. Mental träning, gruppdynamik, nikotinersättning eller läkemedel som minskar både sug och abstinens.

Vad passar dig?

Fler slutar röka om de får hjälp med beroendedämpande läkemedel visar ny studie. Med hjälp av Champix som verkar dämpande på själva beroendet slutade hälften att röka,  eller var fjärde efter ett år, mot bara drygt var tionde i gruppen med nikotinplåster.

- Detta är en mycket betydelsefull studie. Vi vet hur oerhört viktigt det är att hjälpa hjärt- och kärlsjuka patienter att sluta röka. Nu ser vi i en vetenskaplig och omfattande undersökning att Champix är ett säkert och effektivt läkemedel för denna utsatta patientgrupp. Det är viktigt att vi får in rökavvänjning som en självklar del i hjärtsjukvården, säger Kerstin Tolagen, kardiolog vid Centralsjukhuset i Karlstad, i ett pressmeddelande från Pfizer.

I studien, som genomfördes på 24 olika platser i Europa och USA, deltog 746 rökare. De delades vid första besöket upp slumpvis för att få den rekommenderade behandlingskuren med antingen Champix 1 mg två gånger dagligen under 12 veckor eller nikotinplåster (GSK:s NicoDerm CQ Clear i USA och NiQuitin CQ Clear i Europa) under 10 veckor. Efter behandlingen fick rökarna fortsatt rådgivning.


 Efter ett år var fortfarande ungefär 26 procent av de som tog beroendedämande läkemedel rökfria, jämfört med ungefär 20 % av de som använde nikotinplåster. Champix verkar genom att det minskar abstinensbesvären samtidigt som det tar bort en del av nöjet med cigaretten. Belöningssystemet i hjärnan svarar sämre. 

Av redaktionen
24 januari, 2012