Höga blodfettvärden är farligt och ska enligt myndigheterna behandlas.
Här hittar du gänsvärdena för när det bör sättas in läkemedel.

Sambandet mellan höga blodfetter och allvarliga sjukdomar i hjärta eller kärl är konstaterat sedan tidigare. Det har lett till en allmänt genomförd rekommendation att höga kolesterolhalter ska medicineras.

Målvärdena för de farliga halterna har Läkemedelsverket satt upp.

– Dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar har sjunkit stadigt de senaste tjugo åren. En viktig ­anledning till detta är att svenskarna har sänkt ­sina kolesterolvärden, säger Mats Eriksson, docent och överläkare vid endokrinkliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset i ett pressmeddelande från Pfizer.

__________________________

Läkemedelsverkets riktlinjer för kolesterolnivåer.

Gränsvärdet för kolesterolnivån:

Mindre än 5,0 mmol/l för normalbefolkningen
Mindre än 4,5 mmol/l för riskgrupper

Nivån för LDL-kolesterol, det "onda" fettet:
Mindre än 3,0 mmol/l normalbefolkningen
Mindre än 2,5 mmol/l för riskgrupper

Nivån för HDL-kolesterol, det "goda" som till viss del väger upp det "onda":
Mer än 1,0 mmol/l för män
Mer än 1,3 mmol/l för kvinnor som ännu inte nått klimakteriet

_________________________________________________

Personer som tillhör en riskgrupp, exempelvis de som redan har en hjärt-kärlsjukdom, stroke eller diabetes bör dessutom sträva mot att ha ännu lägre blodfettnivåer än befolkningen i stort för att minska risken av att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom.

– Det är viktigt att känna till sina kolesterolvärden för att minska risken för hjärt- och kärlsjukdom. Det gäller särskilt personer som tillhör en riskgrupp och redan har en underliggande sjukdom. För denna grupp kan det vara avgörande för hjärthälsan att nå sina uppsatta målvärden, säger Mats Eriksson.

Mer motion, mindre rökning, lägre vikt ger effekt på fler parametrar än läkemedel, men att förändra sitt liv är inte lätt. Och det kan ta tid innan allt faller på plats och förändringen är genomförd. Under tiden har blodfettsänkande läkemedel en livsförlängande effekt. 

– För de personer som har höga kolesterolvärden, ärftliga anlag eller tillhör en riskgrupp har läkemedel i form av statiner visat sig vara ett effektivt sätt att få ner kolesterolvärdena till rekommenderade nivåer och därmed minska risken för att få hjärt- och kärlsjukdom, säger Mats Eriksson i pressmeddelandet.

_____________________________________________________

Varför är kolesterol farligt?

Höga nivåer av det onda kolesterolet LDL kan bland annat orsaka:

 • Åderförfettning.
 • Förhårdning av blodkärl och aortaaneurysm.
 • Blodpropp.
 • Hjärtinfarkt.
 • Stroke och TIA-attacker.
 • Kärlkramp i hjärtat
 • Fönstertittarsjukan eller kärlkramp
 • Ökad risk för Alzheimer.
Av redaktionen
15 februari, 2012

9 kommentarer

 • Av Martin 13 mars, 2017

  Stackars lättledda människa
  Känns ordet hjärntvättad igen hehe?

  Du uttalar dig som Maranata eller Livets Ord och gör bara bort dig ha ha. Ignoranta mupp!

 • Av Martin 13 mars, 2017

  Idiotikommentarer
  Ågren (som du verkar ha) sluta gnäll som en mopedunge och kom fram med källa till ditt äckliga gnäll. Att gny och böla hjälper inte oss att komma framåt. Du är det mest omogna jag sett på länge. Upp till bevis eller sluta lipa!

 • Av Ågren 2 februari, 2016

  håller med!
  Alltså nu skriver jag igen. Jag fattar inte att läsa en sån smörja sponsrad av Big Pharma.
  Vart skriver ni om P-Apo B/Apo A1 kvoten som är relevant att förutspå risk och är ett samlingsvärde att lita på? Ingenstans vad jag kan se. Håller med ovanstående. Ni är a bunch of dresserade cirkusjyckar som copy/paste Big Pharmas agenda.Förhoppningsvis är många tillräckligt smarta för att lära sig hur en kropp fungerar. Läs Mickes kommentar längst upp!

 • Av Ågren 2 februari, 2016

  Osanning
  Alltså nu skriver jag igen. Jag fattar inte att läsa en sån smörja sponsrad av Big Pharma.
  Vart skriver ni om P-Apo B/Apo A1 kvoten som är relevant att förutspå risk och är ett samlingsvärde att lita på? Ingenstans vad jag kan se. Håller med ovanstående. Ni är a bunch of dresserade cirkusjyckar som copy/paste Big Pharmas agenda.Förhoppningsvis är många tillräckligt smarta för att lära sig hur en kropp fungerar. Läs Mickes kommentar längst upp!

 • Av Ågren 2 februari, 2016

  Fruktansvärt!
  Jamen visst känns det bra att sprida läkemedelspropaganda på idiotiska siffror. Alla skall få plats i dessa siffror annars spring till apotek och ta ut flera kartonger med Simvastatin. Ni är ju för fan inte kloka era hjärntvättade undersåtar till BIG Pharma. Å VART skriver ni om P-Apo B/ Apo A1 kvoten som är DEN som är den relevanta era töntar! Skäms!

 • Kolesterol en av de viktigaste byggstenarna i vår kropp
  Alla våra celler och hjärnan har kolesterol i sig. De används för att bygga celler och föra att framställa vitamin-D. Idag vet vi att det är fruktos och omega-6 som orsakar alla dessa Åderförfettning.
  Förhårdning av blodkärl och aortaaneurysm.
  Blodpropp.
  Hjärtinfarkt.
  Stroke och TIA-attacker.
  Kärlkramp i hjärtat
  Fönstertittarsjukan eller kärlkramp
  Ökad risk för Alzheimer

  Vad som skapar alla dessa sjukdomar är när sockret skapar inflammationer och med omega-6 hjälp tar bort skydd som finns i blodkärlen. LDL är itne ett kolesterol, utan ett protein. Det finns för att transportera kolesterol till de ställen där kolesterol behövs då celler skapas. Idag ser vi hur blodkärl återskapas efter dessa sockergödda inflammationer förhindras med lågkolhydratskost och då kolesterol får åter arbeta som de är anpassade att göra, som byggstenar för våra celler. Kolesterol används för andra vikitga homonella funktioner och dessa avstannar då statiner tas. Ett högt kolesterolvärde har inen betydelse då det inte visar vad som sker. De ldl som kryper in i blodkärlen och medverkar till åderförkalkning är APOSB ldl som endast skapas av levern då kolhydratintaget är allt för högt, mer än 50 gram socker per dag. De APOSB partiklar som skapas blir mindre än 25nm i storlek. Så intag av statiner är direkt dödligt och skapar flera andra sjukdomar bland annat diabetes.

 • Av Magnus Kylander 4 maj, 2013

  h øgt kolesterol. .
  Hei. Jeg har nå sjekka opp mitt og det ligger på7, 3 🙁
  Fikk av legen min en liste over de mest vanlige maten mm.
  Mosjon er bra. Men det är så att jag går minst 6 km om dagen.
  Holder me om legemidler er en gull gruve og det er ingen som har skjedd då en følge med diet og mosjon. Poff da raser nivået som en stein.
  Alt dette er bare en kapitalisme sykdom av aksjeselskap som tjener milliarder dollar per år.
  Google p å nettet og skrive ut hva man ska göra. Og følge det i 2-4 uker som jeg. Nere på 4, 1 nå UTEN medisin.
  Jeg er ikke overvektig og veger 78 kg 1, 85 lang . Det er med glede jeg deler dette med er.
  Lykke til 🙂
  Mvh Magnus Kylander

 • Hurra för aktieägarna!
  Milda makter så gammaldax och fåniga ni är. Men ni är snälla väldresserade vovvar
  Går lydigt ” fot i läkemedelsindustrins strama koppel ”
  Kolesterolnivåer, vem har bestämt dom? Jo de Amerikanske medicindrakarna
  Och de Svenska följer lydigt efter, där finns ju enorma vinster att göra. Det finns mängder av ”forskare” anställda med HÖG LÖN där arbetsgivaren förväntar sig att de presenterar ”bevis” (skräddarsydda) Som sen världen rättar sig efter. (Bit inte handen som föder dig!)
  Alla över 5.0 (total) bör medicineras, Människan är evolutionärt felkonstruerad
  Eftersom de flesta överstiger denna av de Amerikanske drakarna bestämda nivå Bör alla medicineras. Hurra hör aktieägarna!

 • Av anonym 28 februari, 2012

  Kolla kolesterolvärdena
  Från när ska man kolla sina kolesterolvärden? Jag är 37 och är ganska rund.

Comments are closed.