Hemmatest av blodfetter ger bättre effekt
En ny studie visar att patienter som fått med sig en kolesterolmätare att ha i hemmet följer doktorns ordination bättre än de som bara testar på vårdcentralen. Ett år efter ordinationen uppgav 93 procent av patienterna att de fortfarande tog sin medicin.
- Resultatet visar att om patienten genom självtest får större ansvar för sin behandling ökar både förståelsen för sjukdomen och motivationen att medicinera enligt läkarens ordination, säger professor Anders G Olsson, specialist i kardiologi och internmedicin på Stockholm Heart Center, och prövare i Coll-studien. i ett pressmeddelande.
I coll-studien ingick 257 patienter från vårdcentraler runt om i landet. Istället för att bara få ett recept, fick den här gruppen med sig ett kit med mätare för att själva testa nivåerna av LDL i blodet.
Höga kolesterolvärden av fettet LDL känns ingenting i kroppen. Men det är farligt. Värden över 3 mmol/L ger ökad risk för hjärtinfarkt. För den som har andra riskfaktorer som övervikt och diabetes ska nivåerna under 2,5 mmol/L.
Det finns flera sorters mediciner, statiner är de vanligaste, som behandlar höga blodfetter. Det ger för de flesta få biverkningar och statistiskt räddar det liv, ändå följer inte patienterna läkarens rekommendationer. Tre månader efter utskrivet recept är det bara 6 av 10 patienter som fortfarande följer doktorns ordination. Ett halvår efteråt är det inte ens hälften. Bland de som struntade i sin medicin ökade risken för hjärtinfarkt med 30 procent.
- Att majoriteten av patienter når sina målvärden för kolesterol och därmed minskar risken att drabbas av hjärtsjukdom är inte bara positivt för patienten utan även i ett vidare hälsoperspektiv, fortsätter Anders G Olsson.
Den ökade motivationen hos patienterna att ta sin medicin gav också effekt på behandlingsresultatet. Vid studiestart hade en tredjedel av patienterna ett LDL-kolesterolvärde som understeg målvärdet 2,5 mmol/L. Efter 12 månader hade mer än hälften, 60 procent av patienterna, ett LDL-kolesterolvärdeundersteg riktvärdena.
Läs mer om riktlinjerna för kolesterolvärdet18 april, 2012
2 kommentarer
Comments are closed.
Statins Toxic Side Effects
Det har gått flera år sedan artikeln och den enda kommentaren, men det här tipset är lika aktuellt idag.
Hösten 2015 kom det ut en intressant bok om statinernas ”baksidor”. Den är skriven av David Evans och har titeln – Statin Toxic Side Effects.
Det är en sammanfattning av 500 kritiska, vetenskapskapliga statin-rapporter/studier. Finns på svensk nätbokhandel.
Glöm självtester !
Det är sorgligt hur man hela tiden ”skrämmer upp” befolkningen med riskfaktorer hit och dit och sedan vill man att de skall hålla på och ta prover hemma.
Det är ungefär samma strategi som med blodtrycket.
Läkemedelsbolag vill sälja mediciner och det är därför det är så viktigt att själv läsa på och försöka att bilda sig en egen uppfattning – inte enbart lita på vårdpersonal.
Flera närstående har stått på statiner.
Det var början på mitt läkemedelsintresse.
Tack och lov slutade min mamma innan hennes ben helt förtvinat. Hon hade dessutom kramper och sömnsvårigheter.
Det har gått många år sedan dess – hon fyller snart 92 och är fortfarande ute och går med sin rollator varje dag.
Det viktiga är inte hur kolesterolvärdet ser ut – utan hur man mår och hur man kan leva sitt liv.
Den här gruppen av läkemedel, statiner, är läkemedelsbolagens stora kassako.
Läs gärna David Healys bok – Pharmageddon (2012).
Statinerna kan ha många besvärliga biverkningar och det är bara någon månad sedan FDA (=amerikanska läkemedelsverket) till slut blev tvungen att gå ut och varna för bl.a. ökad diabetes- och demens-risk.
Själv läste jag boken – Lipitor – thief of memory för många år sedan.
Den vanligaste statinen heter simvastatin (produktnamn= Zocord) och hundratusentals människor i Sverige använder sig av den eller annan statin. De flesta har aldrig fått någon ordentlig genomgång av risker, biverkningar, långtidsbiverkningar och läkemedelsutlösta sjukdomar. De förväntas bara lydigt ta sin statin ovasett hur de mår.
Jag förstår att läkemedelsbolagen gör allt de kan för att få dem att stå kvar på sina mediciner.
Besök: askapatient.com (sök på simvastatin, Lipitor, Crestor, Pravachol, Mevacor etc.). Många av dem liknar min mammas historia.
Besök också spacedoc.net (Forum) för ytterligare berättelser m.m. Läs också Duane Gravelines egen statin-historia.
Dessutom finns läkare/forskare som ifrågasätter den s.k. ”Kolesterolhypotesen”.
Läs gärna Uffe Ravnskovs bok – Hur kolesterolmyten hålls vid liv och Ralf Sundbergs bok Forskningsfusket.
Det finns betydlifler intressanta böcker på engelska.