kinesiska_kramer450
Läkemedelsverket har granskat kinesiska krämer mot eksem och svampinfektioner och hittat substanser som lyder under läkemedelslagen. Nu förbjuds de på den svenska marknaden.

Två olika sortera krämer som säljs öppet i hälsokost- och i andra asiatiska butiker har nu förbjudits efter granskning av experter på Läkemedelsverket. Den ena visade sig innehålla läkemedlet kortinson, och den andra innehöll bland annat svampdödande läkemedel.

Kosttillskott eller krämer som innehåller någon av de substanser som klassificerats som läkemedel måste genomgå samma kontroll som de läkemedel som läkaren skriver ut. De får heller inte säljas utan innehållsförteckning och ordentlig bipacksedel där användning tydligt ska framgå.

De två krämer som nu förbjuds:

  • Namnet är 999 och säljs som en hudvårdande produkt. Den visade sig innehålla det mycket starka och verksamma ämnet   glukokortikoiden dexametasonacetat, enligt den engelska innehållsdeklarationen. Det är ett kortisonliknande preparat som kan ge omfattande biverkningar både på huden och inne i kroppen.
  • Bai Fu Kang Unguent, traditionell Chinese Oils, och ska enligt förpackningen "eliminera hetta i huden, svalka och lindra klåda. Indikerad för eksem, svamp, insektsbett". Att den kanske ger lindring är inte så konstigt eftersom den innehåller både triamcinolonacetonid-21-acetat som är en sorts kortison och de svampdödande ämnena terbinafin och mykonazo, men fel använt kan den ge svåra skador.

 

Försäljare av produkterna har kontaktats och ombetts upphöra med försäljningen. Läkemedelsverket vill också varna för användning av dessa och andra salvor med okänt innehåll.

 

Av Dina mediciner
9 mars, 2011