diabetiker
Sluta prata om kost och motion, operera fler överviktiga och ge medicin direkt. Så ska Socialstyrelsen förbättra överlevnaden och samtidigt få ner kostnaden för diabetsvården.

Allt fler och allt yngre får diagnosen vuxendiabetes och Socialstyrelsen håller just nu på att slå fast de nya riktlinjerna för att hejda epidemin och kostnaderna. En tidig vuxendiabetes med lätt förhöjda sockerhalter i blodet stoppas med viktnedgång, total kostomläggning och daglig motion. Men praktiken är något annat.

Att ändra sina vanor är dokumenterat svårt. De flesta gör det helt enkelt inte, då är råden verkningslösa. Den nya forskningen visar därför att om följdsjukdomarna av diabetes ska undvikas för det stora flertalet diabetiker och livet bli så långt som möjligt, måste medicin in direkt. Billig sådan, om man ska följa Socialstyrelsens rekommendationer.

- Att enbart gå på kostbehandling gynnar inte överlevnaden statistiskt, har vi sett i studier, bäst resultat är att snabbt få ner glukosnivån under 6 - 7 med mediciner, säger Tony Holm, ansvarig för utformningen av de nya riktlinjerna på Socialstyrelsen. Individuella kost- och motionsråd från läkaren kan lika bra slopas, är förslaget, däremot stöd i grupp ger bra resultat. - Vi har sett att en bra läkemedelsstrategi och gruppinformation ger fantastiska resultat, men det saknas pedagogisk kompetens landet. När Marianne Whass, 53 år, i maj fick veta att hon har diabetes typ 2, fick hon behandling direkt. - De gav mig medicin och jag har ätit Metformin sedan dess, det fungerar bra för mig, säger hon.

Fick du några kostråd hos läkaren?

- Ja, det fick jag faktiskt, hon sa att jag kunde slippa medicinen om jag tränade och åt bra, men hon sa samtidigt att den ändå skulle komma tillbaka. Det fick mig att ändå välja medicinen, det kändes tröstlöst på något vis. Nu har den allmänna GI-debatten ändrat hennes matvanor.

- Jag har slutat med socker och bröd, ätit mer bacon och har ändå gått ner tre kilo, säger Marianne Whass och ler nöjd.

Tränar du?

- Nej, jag vet att jag borde, men det blir liksom inte av.

Hur upptäckte du att du har diabetes?

- Jag kände mig konstig, det hade varit påtagligt stressigt runt om mig och jag blev inte bra, kände jag, berättar hon. Det var ingen kraftig övervikt som gav Marianne Whass hennes diabetes. Hon har gillat fikabröd och bröd och inte varit särskilt vaksam på sockret.

När är det rätt att be om dyrare diabetsmediciner?

- Om det visar sig att Metformin inte ger önskat resultat, då går det att prova några av de dyrare preparaten, men någon riktigt potent medicin mot typ 2 diabetes finns inte. Jag vill se ett intelligent läkemedel som både håller nere glukosnivåerna och samtidigt det reglerar att nivåerna inte blir för låga, säger Tony Holm.

Socialstyrelsens sätt att hejda diabetesepidemin och minska kostnaderna:

 •  Sluta prata om kost och motion.
 • Upptäcka tidigare.
 • Ge billigare och äldre mediciner, även om det medför ökat krångel för patienten.
 • Påbörja medicinering snabbare och samtidigt medicinera mot höga blodfetter och högt blodtryck.
 • Operera fler diabetikers magar vid övervikt på över 40 i BMI. till exempel i Stockholms län förra året gjorde 135 magsäcksoperationer i Stockholms län, i år skulle 2400 personer kunna opereras. De nya riktlinjerna för diabetesbehandling för vuxna offentliggörs i sin helhet den 15 december.
Av Dina mediciner
15 september, 2009

12 kommentarer

 • Av Åter frisk 3 oktober, 2010

  Åter frisk efter två år med LCHF
  Tack vare ett under kunde jag krångla mig loss från myndigheternas misshandel av mig.
  Efter två år LCHF vet jag hur kriminella deras råd är!

 • Av Cicero 3 oktober, 2010

  Just det: SLUTA PRATA
  PRATAR ÄR JU JUST VAD MYNDIGHETERNA GÖR.
  Riktningsfritt svammel utan innehåll:

  ”Omläggning av kosten” (VARTHÄN?)
  ”Bra mat” (VAD ÄR BRA MAT?)
  ”Nyttig mat” (VAD ÄR NYTTIGT?)
  ”Balanserad kost” (VAD ÄR BALANSERAD?)
  ”Tallriksmodellen” (55 eller 80% kolhydrater)
  ”Fiberrik mat” (HJÄLPER DET MOT DIABETES TYP2?)

  Det är självklart att kostråd inte fungerar när de är så diffusa och vilseledande som de faktiskt är.
  Tala om förvillande råd!!

  LCHF fungerar om man förklarar vad kolhydrater är och vad man ska äta istället.

  En har egna bevis.

 • Kosten betyder mest.
  Vore det inte bättre att mota Olle/Ulla i grind genom att leta efter begynnande glukosintolerans i stället för debuterade med sockersjuka typ2.

  Man borde väl även mäta insulinnivåer i stället för endast blodsockernivåer, då skulle man förmodligen snabbt finna huvudorsaken till begynnande fetma med utvecklad överkänslighet för kolhydrater.

  Det finns ett insulinindex på samma sätt som det finns ett glykemiskt index för olika födoämnen. Önskvärt vore att det var insulinindex som gällde men av slapphet får Gi duga eftersom det är lättare att mäta.

  Glykemiskt index är för övrigt ett värdelöst rättesnöre för människor med begynnande metabola sjukdomar, Gi förmår inte balansera skenande insulinnivåer fullt ut.

 • Eh ?
  Nu var det ju just amerikanska kongressförhör som gav upphov till nuvarande fettsnåla kostråd….

 • Hearing enligt amerikansk modell!
  Hur fantastiskt hade det inte varit om Livsmedelsverket o Socialstyrelsen hade ställts inför en motsvarighet till de amerikanska kongressförhören!
  Att få den absolut största folhälsoskandalen genom tiderna avslöjas i direktsänd TV.

  Men i vår demokrati har de ekonomiska intressena ett alldeles för stort inflytande för att något sådan ska tillåtas. Från dietister, över tillverkare av teflonpannor till producenter av högprocessade matvaror och läkemedelsföretag.

  Enbart det faktum att Livsmedelsverket sorterar under Jordbruksverket visar att verket företräder producenterna. Inte konsumenterna.
  Vad SoS´s ursäkt är kan man bara spekulera i.

 • Av Thomas H 27 september, 2010

  Är detta verkligen SoS lösning på diabetesjukdomen?
  SBU:s tvåårsutredning kom fram till att det vetenskapliga stödet och evidensen för nuvarande kostråd för diabetessjuka är ytterst svagt!

  Blir då SoS lösning enbart medicinering samt inväntande av senkomplikationer/naturalförlopp?
  Kostnadseffektivt? Etiskt rätt?

  SoS har vid en tidigare tvåårskontroll
  (Professor Berne)och även vid senaste två-åriga SBU-studien om diabeteskost, kommit fram till att LCHF-kost är enligt vetenskap och beprövad erfarenhet för sockersjuka.
  Varför inte använda denna effektiva kost för dom sockerssjuka?

  Arbeta om råden SoS.
  Som det är nu arbetar SoS för läkemedelsbolagens vinster och inte för folkhälsan! Helt absurt att gastric-by pass operera, för att få kontroll på blodsockret.

 • Idioti
  Två år med LCHF utan medicinering. Alla värden OK. Mår som en kung.
  Vad fan håller Socilstyrelsen med?

 • Av Nästan diabetiker 27 september, 2010

  Nej till Bröd, Pasta, Ris, Potatis…
  …Det är en bra början att inte äta Bröd, Pasta, Ris, Potatis. Ta sedan del av dr Annika Dahlqvists kostråd. Riktiga råvaror, generöst med naturligt fett som smör o grädde. Att lära sig mer är bra, gå på hennes föreläsningar, läs hennes böcker och blogg.

 • LCHF kostråd fungerar utmärk
  Anser som Helena Hesselmark att LCHF kostråd fungerar utmärk att hålla sig till, inte speciellt svårt.
  Själv är jag medicinfri med ”vuxendiabetes” alltså typ 2, kan väl kalla mig typ noll med ett utmärkt Hba1C, detta har jag kört i ca 5 år.
  Motionen består av promenader några gånger i veckan, ingen speciell motion i övrigt.
  Klart det gäller att undvika sockret synligt som osynligt.
  Veta vad som är stärkelse, behandla frukt som godis, glömma mackorna, äta sovlet i stället.
  ”Livet är en fest” skaldade Nationalteatern på sin tid.
  Jag tycker LCHF/Paleokost är en fest för oss diabetiker.

  Sluta snacka om att diabetiker skall kunna äta som friska och i stället kompensera med medicin.
  Detta leder bara rakt in i väggen, eller ”naturalförlopp” för tidig död för diabetiker.

 • Av Anders S 27 september, 2010

  Orsak och verkan
  Verkar vara ett bra råd att dietister och vårdpersonal slutar att prata om kost och motion liksom att Livsmedelsverkets råd inte heller är avsedda för sjuka. Jordbrukspolitiskt grundad propaganda från livsmedelsindustrin leder inte till en friskare befolkning.

  Sedan är det beklagligt att vare sig redaktören eller Tony Holm inte kan hålla isär orsak och verkan när det gäller övervikt och diabetes.

  Stoppa viktoperationerna! De är livsfarliga, meningslösa och onödiga. De resurserna behövs för cancerpatienter och nedprioriterade grupper som får vänta alldeles för länge på operationer, t.ex. äldre kvinnor.

 • Av Helena Hesselmark 27 september, 2010

  LCHF kostråd fungerar
  http://www.kostdoktorn.se/vetenskap/anekdoter/kitabu
  Läs hur jag gick ner från 101 till 65 kg på ett år och sedan ner ytterligare till 59 kg.
  Slutade med 70 IE insulin och mår bättre än jag gjort på många, många år. Jag promenerar och simmar det räcker som motion för välmåendets skull.
  Det borde väl vara helt självklart att diabetiker inte skall äta kolhydrater som omvandlas till glukos, det som man mäter som ”blodsocker”.
  Alla mina blodprover är förträffliga. HbA1c är 4,7%, eller 38 mmol/mol.
  Jag var 66 år när jag lade om kosten. Nu är jag 70. Det är aldrig för sent.

 • Diabetes
  Överviktiga och diabetiker borde läsa Sten Skaldemans bok. Han som gick ner 80 kg genom att slopa kolhydrater. Eller alla andra som inte är lika drastiga men gått ner massvis och alla diabetiker som skriver och berättar om hur de har kunnat minska eller sluta helt med insulin, bara genom att minska på kolhydrater, slopa light-produkter och margarin, och äta god mat gjord på riktigt smör och grädde. Det är kul bara att sitta och läsa alla solskenshistorier på http://www.kostdoktorn.se Kostar inget och har inga biverkningar.

Comments are closed.