fotsvamp1
Nagelsvamp ska behandlas i ett tidigt skede, med alla medel, annars kan det vara svårt att bli av med. Men bara varannan blir botad. Men bara varannan blir botad. Björn, 42, har hittills inte vågat prova någon behandling.
Det var efter ett långpass, det vill säga löpning under minst två timmar, för cirka sju år sedan som Björn upptäckte sin blåa tå. Det var början till fotsvampen. Inte direkt, men när nageln är skadad kan svampinfektionen få fäste och för Björns del var det precis vad som hände.

Det tog ett par veckor sedan började nageln bli tjockare. Ingen klåda eller några andra symptom kände han av, vilket är ganska vanligt.

- Jag tycker inte att det gör så ont än, men det ser rätt fult ut om man går barfota eller har sandaler, berättar Björn.

Vanligtvis är nagelsvamp mest en utseendefråga, det ser helt enkelt inte snyggt ut, men i övrigt är det helt ofarligt.

Nagelsvamp är en sorts trådsvamp som tillhör släktet Trichophyton. Den kan smitta både händer och fötter. Nakna fötter på golv och duschar i offentliga utrymmen som gym är det vanligaste stället där svampen sprids. Ibland börjar den som en fotsvamp som får fäste under nageln.

För Björn fortsätter besvären. Även nästa nagel blev skadad under ett Maraton och nu har även den fått en rejäl svampinfektion.


Vad har du försökt göra hittills?

- Jag försöker klippa, men det är inte så lätt. Svampen trycker ut nageln som snarare väser på höjden än rakt fram men försöker jag klippa gör det ont. Det verkar som om blod och nervbanor följt med upp och det är inte bara död svamp som går att klippa bort.


Någon medicinsk behandling?


 - Nej, jag vågar nog inte ta några av pillren, jag har hört mest dåligt om dem tycker jag, de värsta är väl att de flesta inte blir hjälpta utan får bara massa biverkningar, men jag vet inte. På Apoteket säger de att man ska prata med en läkare först, men jag har inte tyckt att det varit så allvarligt, men jag funderar varje sommar på om jag borde göra något, säger Björn.

 • Tips! Nu ska Björn prova Nalox. Vi återkommer om resultat här på Dina mediciner. Hör gärna av dig till redaktionen om du skulle vilja prova någon ny produkt på marknaden, mejla redaktionen@dinamediciner.  Skriv namn, adress och vilket område du är intresserad av.
Har du någon annan behandling du vill rekommendera? Kommentera gärna nedan!
Av Hanna Brodda
12 augusti, 2010

26 kommentarer

 • Av anonym 27 januari, 2016

  Hej
  Jag har haft nagelsvamp i tre år nu. Har behandlat med tab. som jag fick på recept och andra dyra receptfria mediciner men tyvärr utan resultat.

 • Av Ockå drabbad 9 november, 2015

  Blev av med svampen efter tre medicinkurer på rad
  Jag lyckades faktiskt bli av med min nagelsvamp efter tre kurer terbinafin på rad. FIck tigga mig till den tredje. Men en tidigare behandling avslutades efter två tremånadersperioder. Läkare påstod att svampen var död och att naglarna bara behövde växa ut, men det visade sig att det inte lyckades den gången. Men nu har jag varit helt symtomfri i ett par år. Tyvärr börjar jag misstänka att det är på väg tillbaka. Men är inte helt säker. Samlar mod och energi till att be om ny behandling.

 • Av anonymtrubbtån 31 december, 2014

  Ja det sticker vid tårna . när svamparna växt till sig.
  J ättesvårt att få bukt med svamp på nånaglar . Prövat Loceryl i flera år . Dåligt resultat . Hört att äppelcidervinäger kan hjälpa .

 • Ytterligare tips
  Har haft nagelsvamp ett par gånger. Har använt huskurer som ättika och testat medicinska nagellack(nalox). Det som hjälpte mig var att använda nalox och klippa ner naglarna. P.S en bra sida jag hittade med massa tips Nagelsvamp.org

 • Av anonym 12 augusti, 2013

  Grapefruktskärnsextrakt
  Jag har konstaterad nagelsvamp. Fick lämna prov för analys, så det går att kolla av läkare. I stort sett alla tår är infekterade. Sista stortånageln som jag var så glad att den var fri börjar också bli naggad i kanten nu. Jag klipper och filar ner det skadade på naglarna, vilket innebär att jag inte har några naglar alls i stort sett på de små tårna.
  Testade lacken förra året, den är dyr tycker jag, räckte väl ett halvår, tyckte inte det hjälpte någonting. Fick medicin mot en väldigt envis underlivssamp. Tänkte att det kanske ger sig på nagelsvampen också. En tablett skulle man ta bara, fick väldigt jobbiga biverkningar, så nej inte känns det värt att ta det för naglarna, och om det ändå inte hjälper.
  Huskurer är intressant. Testar grapefruktskärnsextrakt nu. Både invärtes och utvärtes, 1-ett antal droppar, man trappar upp varje dag, i ett glas vatten/jos. Och stryker det koncentrerat på naglarna när jag filat ner dom.
  Det är nog bra att gå barfota ute på somrarna. Annars borde väl samma råd som för candida gälla för nagelsvamp också, undvika socker en tid och sen äta B-vitamin.
  Jag försöker inte tänka för mycket på det, man får hitta sätt att leva med det.

 • Av anonym 2 juli, 2013

  vill gärna ha din fråga besvarad
  Jag skulle gärna vilja veta detta också…lättare lösning ju

 • Av anonym 2 juli, 2013

  operation
  🙂 går d inte att operera bort naglarna tillsammans med nagelsvampen?

 • Av anonym 2 juli, 2013

  vill gärna ha din fråga besvarad
  Jag skulle gärna vilja veta detta också…lättare lösning ju

 • Av anonym man 64 1 november, 2012

  Provat invärtes och lack, ska försöka med Nalox
  Jag har tidigare av läkare fått något (mins ej namnet) invärtes medicin mot nagelsvamp. Noll effekt trots ett helt års medicinering. Sedan köpte jag medicinsk nagellack, efter ett par månader var svampen borta, men när sedan lacken var slut kom svampen strax tillbaka. Man ska medicinera då och då, förstör jag nu, för svampen smittar från gymmet och sådant. Ska prova Nalox om jag hittar något apotek som säljer det (har frågat på ett par apotek som inte ens kände till namnet).

 • Av Nagelsvampen 9 augusti, 2012

  Huskur mot nagelsvamp
  Jag testar huskuren ättika mot nagelsvamp innan jag ev. köper dyra läkemedel som verkar fungera sisådär… hittills har jag märkt en viss skillnad, men har bara testa ett par månadera… Är ni intresserade kan ni kika in bloggen http://nagelsvamp.blogspot.com/ där ni kan se om huskuren fungerar eller inte.. jag tycker det blir lite mer intressant att se det i bilder än att bara höra vad folk säger utan att se några konkreta bevis!

 • Av från Linköping 30 december, 2011

  Biverkningar
  Har ätit Terbinafin i 3 månader och har många biverkningar, bl a helt kass mage, sömnproblem och håravfall. Skulle nog inte rekommendera någon annan att ta denna medicin i dagsläget. Om någon vet hur länge biverkningarna kvarstår efter avslutad kur vore det bra information att ha!

 • Av anonym 26 november, 2011

  Massa svamp
  Jag var med i en studie som skulle ta fram medicin mot nagelsvamp. Efter den behandlingen ballade allt ur. Nu har jag massa svamp på alla naglar. Har fått medicin men jag vågar inte äta den… vill inte ha biverkningarna. Kanske får testa ändå för det är inte roligt alls att ha detta. Det suger…

 • upptäckte nyligen
  hej,
  Jag upptäckte att jag hade nagelsvamp igår, eftersom jag hela tiden trott att jag hade sparkat till möbler och dyll, har haft 2 lilltå som har lossnat 2 år o rad och sen i januari började mina lång-,stortå se mysko ut, som snart sprider sig till de andra tårna. Är lika med;- snart kommer jag att ha svamp på alla tårna.
  Vad jag skulle vilja fråga är:- eftersom ni säger det inte är lönt att uppsöka läkare och vissa skriver på nätet att det går ej att bota. Kan man bota nagelsvamp? Nu är jag orolig till max!! Vill bli av med det.
  Jag har alltid gått med skor i badhus och förstår inte varför jag har fått svamp. Kanske för att jag har gått med trånga skor under och efter min graviditet. Är svamp smittsamt?
  Skall prova terbinafin, som linköpingsbon skriver om.
  Och en annan fråga;- känner ni av att tårna sticks? För det gör jag.

 • i sent skede
  hej,
  Jag upptäckte att jag hade nagelsvamp igår, eftersom jag hela tiden trott att jag hade sparkat till möbler och dyll, har haft 2 lilltå som har lossnat 2 år o rad och sen i januari började mina lång-,stortå se mysko ut, som snart sprider sig till de andra tårna. Är lika med;- snart kommer jag att ha svamp på alla tårna.
  Vad jag skulle vilja fråga är:- eftersom ni säger det inte är lönt att uppsöka läkare och vissa skriver på nätet att det går ej att bota. Kan man bota nagelsvamp? Nu är jag orolig till max!! Vill bli av med det.
  Jag har alltid gått med skor i badhus och förstår inte varför jag har fått svamp. Kanske för att jag har gått med trånga skor under och efter min graviditet. Är svamp smittsamt?
  Skall prova terbinafin, som linköpingsbon skriver om.
  Och en annan fråga;- känner ni av att tårna sticks? För det gör jag.

 • Av anonym 24 augusti, 2011

  Ne
  Jag är en tjej på 13 år och har haft nagelsvamp sen 4 år tillbaka och ända sen jag fick det har jag använt allt möjligta krämer och salvor och allt men INGET hjälper!! Seriöst vet jag inte vad aj gska göra längre det är pinsamt och visa det i badhuset och BLÄ! Snälla hjälp!

 • Av anonym 1 juli, 2011

  Problem i åratal och start tips
  Fick nagelsvamp i Singapore när jag jobbade där och motionerade mycket. Trodde först att det bara var klämskador eller överkänsliga naglar. Har sedan loopat runt med fina naglar som återigen blivit infekterade. Antar att jag måste forsätta ett tag efter att dom ”verkar och ser friska ut”.

  Ett litet tips innan behandling. Passa på på sommaren, det tycks som svampen hatar sandstränder och salta bad. Dom skadade naglarna faller ofta av under sommarens sol och bad och lek på stranden. Då kan det vara bra att passa på att påbörja behandlingen med att stryka på nytillskotten då infektionen kan ”gömma sig” under nagelbanden i tillväxtområdet.

 • Av anonym 11 februari, 2011

  Nalox borta
  Lustigt nog så hittar jag inga studier på nätet som presenterat några faktiska resultat. Det finns några som säger att de testat det på x antal personer men utan att ange resultaten… är det bara jag eller är Nalox en bluffmedicin som inte alls fungerar på nagelsvamp?

  Jag har nagelsvamp på 6 tånaglar och har testat allt. Jag försökte köpa Nalox men alla apotek påstår att medicinen inte kan köpas längre… Vad beror detta på?

  Första gången jag gick för att ta prov på nagelsvampen så pratade jag med läkaren om eventuell behandling. Nästa gång jag kom förbi så vägrade han att ge mig medicin och sedan ljög han mig rätt i ansiktet och sa att jag inte har nagelsvamp utan bara lite fult växande naglar… ja visst, varenda kotte kan se att det är nagelsvamp. Jag ville se resultatet men han vägrade visa det för mig och sa att jag inte kan förstå medicintermer i vilket fall som helst och att han inte får visa resultatet till patienten…

 • Av Agneta 8 februari, 2011

  Nagelsvamp
  Hej
  Jag hade nagelsvamp på stortånageln, fick svindyra receptbelagda tabletter och annat jag skulle smörja på nageln. Hjälpte inte. Sen fick jag tipset att prova Tee Tre Oil. Filade nageln och penslade på det. Höll på med det i några månader och blev av med svampen. Har inte kommit tillbaka heller.

 • Av anonym 5 februari, 2011

  Hej alla!
  Säger bara en sak, även om man botar nagelsvampen
  Så är det bara tillfälligt, för så fort de börjar bli varm så kommer den tillbaka!
  Fy alla mediciner och medel man försökt med… Inget har hjälp ordentligt förutom när jag tog antibiotika men den förstör bara levern.
  Kostade mig CIRKUS 800kr för varje ask och som man skulle ha 3 askar för 1 behandling.
  Hoppas att Apoteket sänker priserna på dessa produkter!!!!!! / tränings bruden

 • Av Linköpingsbo 29 januari, 2011

  VIKTIGT!
  Jag fick nagelsvamp och provad på diverse husmorsmetoder och ett otal kontakter med
  s k fotvårdsspecialister. Idag är jag frisk
  i tånageln och mitt råd är att prova
  Terbinafin – en medicin som man får på recept
  och kostar runt 150 kr för 3 månader men man
  måste ta den i ca 1 år.
  Januari 2011

  Det är det absolut bästa rådet och jag
  upplevde inga biverkningar. Förr var mediciner
  för nagelsvamp svindyra och säkert mer
  osäkra om de hjälpte. Dagens mediciner förstör
  svampens enzym och gör att den på sikt försvinner
  i samband med att en ny nagel växer ut.

  Loceryl och andra lackmediciner hjälper bara
  om svampen är ytlig på nageln och inte har
  gått ner i nagelbandet/roten – då är det
  endast medicin som hjälper.

  TERBINAFIN heter medicinen
  och jag hade en tånagel som var drabbad.

 • Av anonym 24 januari, 2011

  går det inte att operera bort
  går det inte att operera bort skiten

 • Av Göteborgare 26 november, 2010

  Nagelsvamp
  Hej! Nagelsvamp går visst att bota! Jag åt Terbinafin och redan efter en vecka lossnade överskottet på lilltån och en tunn, fin nagel syntes. Efter fem veckor såg naglarna riktigt bra ut, lite kvar på stortånageln bara. Då drabbades jag av en rätt ovanlig biverkning: tappade smaksinnet.
  Slutade därför med piller och gick över till Loceryl nagellack. Fem veckor senare var smaksinnet tillbaka. Att få gå i sandaler utan att behöva dölja fula naglar med nagellack var en ren glädje!! Värt allt besvär!

 • Av simpleman 24 november, 2010

  botar Nalox?
  När jag kom till Apoteket och skulle köpa Nalox fick jag veta att det inte botar utan bara ger en utseendemässig förbättring. Det går inte att bota nagelsvamp sade kvinnan jag talade med. Är personalen verkligen rätt informerad? Jag trodde avsikten mesd Nalox var att bota. Okej, alla blir nog inte helt bra, men det skall finnas en möjlighet tycker jag, annars är det väl inget att lägga ut pengar på?

 • Av anonym 4 november, 2010

  Nya fina naglar!
  Hej!
  Testa Secuvie! En kompis som provat en massa olika medel började smörja in sina svampiga naglar med frugans bodylotion från Secuvie och efter någon månad upptäckte han att nya fina naglar börjat växa fram!

 • Av Peeping toe och nagelsvamp 29 oktober, 2010

  Jag älskar att spring med!
  Jag älskar att spring med! Precis som Björn får jag fula naglar, har väl köpt för små skor. Det senaste jag provade höll jag på med i ett år!!! Tror det hette Loceryl typ. Inte blev naglarna finare för det. Kan verkligen det nya fungera? Hmmm, jag är tveksam.

 • Av anonym 20 september, 2010

  Tips
  Hej!
  Har Björn kanske provat Nalox som finns på apotek? Den behandlar skadade naglar orsakat av exempelvis nagelsvamp och det krävs ingen läkardiagnos för att köpa den.

Comments are closed.