gamla_tanter

De bästa metoderna för att leva länge är gratis. Sluta röka, undvika alkohol, äta en sund kost och motionera mera. Men det kanske inte räcker. För många är behandlingen med läkemedel det som mest kommer att förlänga livet.

Vi vill alla leva länge. Ändå gör vi val i våra liv som med största sannolikhet påverkar våra förutsättningar att hålla oss friska negativt. Äter dålig mat, dricker alkohol, struntar i att motionera, eller röker.

Att ordinera livstilssförändringar
som exempelvis motion har blivit allt vanligare, och det finns numera till och med särskilda blanketter för läkarna att skriva ut rörelse på recept.

En av orsakerna till det är att motion, tillskillnad från läkemedel, har effekt på många olika riskfaktorer. Medan exempelvis blodtrycksmedicin kan minska risken att drabbas av hjärtkärlsjukdom så kan motion dessutom ha positiva  effekter på insulinkänsligheten (diabetes), bentätheten (frakturer), enkefaliner (smärta), endorfiner (stresstålighet), noradrenalin (depression), serotenin (minne/inlärning), dopamin (demens) och immunsystemet (cancer), för att nämna några exempel.

Detsamma gäller kosten. Studier har visat att patienter som minskade sin konsumtion av kött, smör och grädde och i stället åt en mer medelhavsinspirerad kost med mycket fisk, fågel, frukt, grönsaker, bröd och rapsbaserat margarin, efter fyra år hade 72 procents längre risk att drabbas av både dödliga och icke-dödliga hjärthändelser.

Men trots att våra levnadsvanor helt klart har stor betydelse för vår hälsa kan de inte alltid ersätta en behandling med läkemedel.

Läs mer om vilka läkemedel som kan förlänga livet nedan:

Medcinerna som hjälper hjärta och kärl

Behandlingarna som förlänger hjärnas tankeförmåga

Tjock eller smal är viktigt för livslängden - här är behandlingarna som hjälper dig att hålla vikten

I framtiden är det inte helt omöjligt att man på medicinsk väg kan förlänga livet, oavsett om man lider av ett sjukdomstillstånd eller inte. Varje gång en cell delar sig fortkortas ändarna på kromosomerna, och ju snabbare det här går, desto snabbare åldras vi. Skulle man kunna sakta ned den här processen skulle man teoretiskt sett kunna bromsa upp åldrandet – och samtidigt minska risken för cancer. 

– Det finns vissa behandlingar för cancer där man försöker påverka de här reaktionerna, berättade Lennart Emtestam, professor och hudläkare vid Karolinska Institutet, vid Allt för hälsan-mässan i november.
Av Mikaela Åkerman
29 december, 2011