Torbjorn_Akerstedt_somnFoto_Nina_Varumoscanpix450
Tillskott av det naturliga hormonet melatonin har visat sig vara effektivt för personer med en sen sömnfas. Men det tros också skydda mot cancer. "Jag tror många kommer vilja ha melatonin bara av det skälet", säger Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare och professor i beteendefysiologi vid Karolinska Institutet.
Hormonet melatonin finns naturligt i kroppen och spelar en viktig roll för våran dygnsrytm. Den som någon gång rest över Atlanten till USA har säkert fått tipset att köpa melatonin för att lättare hantera tidsomställningen. I USA finns nämligen melatonin att få tag på i de flesta livsmedelsbutiker, och mellan 20-30 miljoner amerikaner uppskattas använda melatonin regelbundet. Annat är det i Sverige. Här krävs det licens för att få sälja melatonin och än så länge finns det bara enstaka tillverkare som gör det. Ett av dessa preparat är Circadin som godkändes av läkemedelsverket 2008. Circadin ges till patienter över 55 år som man tror lider av melatoninbrist. Dock är tabletterna 20 gånger så dyra som i USA. – Att man inte har släppt melatonin fritt här i Sverige beror på att det är ett kraftfullt hormon och eftersom det är naturligt finns det inget som kan patentera det. Det man har gjort i USA är att kalla det kosttillskott och släppt det fritt istället, förklarar Torbjörn Åkerstedt. Han är mycket positiv till hormonets effekter. – Melatonin är riktigt hyfsat på att förbättra sömnen på de som har en sen sömnfas, det vill säga om man har svårt att somna. Om man tar melatonin ett antal timmar innan man ska gå i säng fungerar det riktigt bra och har en sömninducerande effekt, säger han. Men han ser också fler fördelar. – Det är väldigt snällt medel och dessutom är det fruktansvärt anti-cancerogent, vilket naturligt kommer att göra att många kommer vilja ha melatonin av bara det skälet. En som har varit starkt kritisk till att melatonin inte får säljas fritt i Sverige är skolläkaren Bernt Eckerberg. ”Varför vill Läkemedelsverket hindra mig och mina kolleger att hjälpa våra elever?”, skriver han i ett artikel från 2008 i Läkartidningen. ”Alla ungdomar som har svårt att klara skolan på grund av kronisk sömnbrist får inte sina botemedel godkända, trots att dokumentationen för effekt vid försenad sömnfas är betydligt mer övertygande än den blygsamma effekten på äldre /.../ Inga biverkningar har upptäckts på ungdomar heller, trots decenniers fritt bruk i USA”, skriver han i artikeln. Det finns också studier som tyder på att melatonin kan lindra tinnitus. Läs även: Melatonin - så funkar det
Av Mikaela Åkerman
16 november, 2011

14 kommentarer

 • Av Marcus 15 februari, 2018

  Men melatonin skall ju
  Men melatonin skall ju tydligen varken ha beroende-eller tillvänjningsbiverkningar, utan man skall kunna använda det dagligen utan att öka dos enligt det jag läst.

 • Av anonym 28 mars, 2017

  har använt naturligt
  har använt naturligt melatonin (1 g, sugtablett) varje kväll under flera år, finns på de flesta hälsokost i Finland. Inte behövt öka dosen heller. Fick tidigare circadin utskrivet, inte samma effekt och bakiskänsla dagen efter.

 • Av anonym 18 september, 2016

  Allt som är bra för människor
  Allt som är bra för människor det förbjuder Sverige fattar inte hur tänker dem höns hjärnorna

 • Av anonym 22 november, 2014

  Billigt i Polen
  I Polen kostar 30 tabl. Melatonin 30 kr. receptfritt i ett apotek.

 • Av anonym 22 november, 2014

  Billigt i Polen
  30 tabl. Melatonin kan man köpa i Polen på ett apotek för 30 kr. receptfritt.

 • Av anonym 17 november, 2014

  Melatonin får mig att fungera
  Efter många år’s sömnproblem som resulterat i allt från ansiktsförlamning till ett ej fungerande liv är jag väldigt tacksam att melatonin finns. Jag fick först circadin utskrivet av läkare men efter 6 mån ville den ”nya” läkaren inte skriva ut mer. Utan anledning och trots att jag förklarade att jag inte klarar min sömn utan dom. Tröttsamt land med dessa fega läkare som inte tänker på patientens bästa. Som tur är går det att beställa på nätet. Först inom EU men nu från Canada då det är mycket billigare.

 • Av anonym 12 augusti, 2014

  Så svenskt
  Det är så typiskt svenskt med myndigheter som är lika stelbenta som bropelare. Livsmedelsverket är ett annat verk som har svårt för att ändra sig från 40-talets kostcirkel. Jag har själv smugglat melatonin de gånger jag rest till USA och jag instämmer med tidigare inlägg, det fungerar utmärkt som ”insomningsmedel”

 • Av Walter 9 oktober, 2013

  tveksam till en början
  idag köper jag mitt melatonin på internet .det finns många olika sidor att välja på. min rekommendation är att du söker på ”köp melatonin på nätet” och väljer den allra billigaste.

 • Av Helena.R 3 juni, 2013

  vårdbiträde talar ut!
  Hej. Innan jag tar upp för och nackdelarna med melatonin vill jag att ni som tänker handla det bör ringa er läkare först och fråga varför ni inte kan få ett recept. Om ni får ett luddigt svar tillbaks så är det för att er läkare själv inte har någon förklaring.

  Min story: Jag arbetar på ett vårdhem för dementa och våra gamlingar har ofta problem med att somna när de upplever att tid och rum helt står stilla. Vissa av våra äldre dementa vill dessutom ha persiennerna öppna vilket är till nackdel under sommarmånaderna.
  Ett klassiskt exempel alla ni vårdbiträden känner igen är när man precis nattat sin patient och han/hon somnat in så blir det så ljust ute att patienten raskt ska upp och gå på promenad.
  Får man ge sömnmedicin då? inte enligt läkarna eller sjuksyrrorna på plats. Risken finns att patienten dör av benzodiazepin eller andra lugnande tabletter
  Hur gör vi outbildade då?
  vi ger dem melatonin. MÅnga läkare vill så gärna hjälpa oss därför att melatonin är säkert/saknar biverkningar/ men de får inte pga socialstyrelsens eftersläpande rutiner.
  Vi köper in det ifrån utlandet och meddelar så klart alla anhöriga om detta.

  Effekten är märkbar: när patienten intagit 3mg sover de djupt och länge. Efter 8h vaknar de pigga och glada. OBS de får bara melatonin 3 gånger i veckan så att de inte tillvänjer sig det och då får man som bekant öka dosen. något vi inte vill göra.

  Jag råder alla nyfikna att göra en bestälning melatonin. Ni hittar det oftast på nätet och jag råder er att köpa ifrån en EU-affär. Då kan tullen inte röra er beställning.

  Var går jag?
  wwww.melatoninshoppen.se eller
  http://www.amazon.com

 • Av Stolt förälder 23 maj, 2013

  Förbjudet i sverige men lagligt att föra in i EU
  Den tolkningen gör vi efter att ha läst i lagboken. Exempel på var man kan köpa melatonin lagligt är http://www.melatoninshoppen.se

 • Av Bert 4 januari, 2013

  Melatonin
  Har använt Melatonin i låg dos (1-2 mg) 1-2 ggr per vecka sedan det var tillåtet som kosttillskott i Sverige. Köper nu via nätet (inom EU) eller vid utlansbesök utan några problem. Det fungerar utmärkt för lättare insomning vid stress men för mig fungerar det också utmärkt för att förebygga PROSTATABESVÄR som jag får om jag inte tar melatonin på någon vecka och utan biverkningar !

 • Av anonym 24 januari, 2012

  Vi har köpt melatonin på
  Vi har köpt melatonin på nätet till vår dotter som har ADHD och det hjälper henne enormt, tidigare har hon haft mycket svårt att sova och jagade upp sig över det fick mycket oro över detta. Vi fick circadin utskrivet och det fungerade men med vissa biverkningar, det naturliga melatoninen (framställt från tryptofan, från kakao, om jag fattat rätt.
  Jag tycker att det känns helt fantastiskt vår dotter mår så mycket bättre och jag och min man får kvällar med avslappning motför tidigare då det bara var oro och massor av olika sätt för att få henne att kunna somna. Synd att det inte säljs som kosttillskott här..

 • Av Stefan 21 januari, 2012

  Melatonin i Kakao!!
  Hej!
  Vi har folk som har ätit kallpressad choklad en längre tid som blivit av med sina sömnproblem och andra åkommor. Besök vår hemsida och ta del av de senaste forskningsrapporterna om kakao och dess egenskaper.
  http://www.chocolatedreams.se

 • Av anonym 18 november, 2011

  Melatonin har verkligen hjälpt
  Ett tips är att köpa när man är utomlands annars går det väl att beställa på nätet om man törs. Vet inte om det är att rekommendera.
  Jag tror att det beror på varför man har svårt att sova. För mig är det oftast i samband med stressiga perioder. Först sover jag ett tag sedan vaknar jag och kan inte somna om mitt i natten och då tar jag en tablett melatonin.

Comments are closed.