MichaelJ_fox_parkinson450
Hollywoodstjärnan Michael J Fox, 49, drabbades av Parkinson för snart tjugo år sedan och har jobbat för att få fram resurser till nya behandlingsformer. Därför blir han nu hedersdoktor.

Michael J Fox var skådespelare redan som barn och blev känd för den stora Hollywoodpubliken för sin roll i filmen Tillbaka till framtiden.

Som 28 åring gifter han sig med skådespelerskan Tracy Pollan, men knappt två år senare händer något som förändrar hans liv. Läkarna berättar att han har fått parkinson. En neurologisk sjukdom som bryter ner de delar i hjärna som producerar dopamin.

Sedan dess har han jobbat för att väcka opionion och få pengar till forskningen kring parkinson. Stiftelsen Michael J. Fox Foundation for Parkinson's Research har under tio år delat ut över 171 miljoner dollar till medicinsk forskning världen över, däribland forskning vid Karolinska Institutet.  ;

Därför blir han nu utnämd till hedersdoktor vid Karolinska Institutet och tar själv emot hatten vid en tillställning i New York.

- Detta är en enorm ära och jag vill rikta ett stort tack till forskningsstyrelsen. Det är speciellt betydelsefullt eftersom vår stiftelse och Karolinska Institutet har en gemensam övertygelse om att det ligger stor makt i den vetenskapliga strävan att skapa en framtid som är bättre för alla och en önskan att arbeta strategiskt, eller rent av okonventionellt, för att minska avståndet till en sådan framtid, säger Michael J. Fox. Forskningen har bland annat lett till upptäckter kring behandling med embryonala stamcellerna. I Sverige finns ungefär 20 000 människor med parkinson.

Fox är fortfarande gift med sin fru och de har fått fyra barn tillsammans.


Fakta om sjukdomen parkinson:

"Huvudsakliga besvär är långsamhet, skakningar och stelhet. Sjukdomssymtomen kan dock effektivt behandlas med läkemedel. Regelbundna vanor och motion gör det lättare att klara det dagliga livet.

Den vanligaste medicinska behandlingen idag är att tillföra hjärnan nytt dopamin. L-DOPA är en läkemedelssubstans som omvandlas till dopamin av de kvarvarande nervcellerna i hjärnans drabbade område.

Ofta används L-DOPA i kombination med andra läkemedel. De flesta patienter blir mycket bättre från sina symtom med hjälp av dessa läkemedel och kan leva många år med begränsade besvär. Symptomen kommer smygande under lång tid och kan börja med en skakning i en arm eller stelhet i ryggen."

 

Källa: Vårdguiden

 

 

En svensk nobelpristagare, Arvid Carlsson, var först med att testa behandling med dopamin till parkinsonpatienter redan 1957.

Av Hanna Brodda
8 mars, 2010

1 kommentarer

  • Av Jag 8 mars, 2010

    Går det att
    förebygga? Min pappa fick diagnosen för ett par år sedan, han var cirka 55 då. Kan jag göra något för att slippa? Det äl väl ärftligt antar jag?

Comments are closed.