Munskölj kan minska effekten av tandkräm
- Det är väldigt viktigt vad man sköljer med efter tandborstningen, säger Dowen Birkhed, professor och övertandläkare i karieslära.
När munnen sköljs ur med ett munvatten som innehåller lite eller inget fluor efter tandborstningen blir effekten sämre, än när munnen inte sköljs ur alls. Den skyddande fluorhinnan som uppstår med tandkräm sköljs helt enkelt bort. Det visar en ny undersökning som är gjord under ledning av professor Dowen Birkhed vid Odontologiska institutionen på Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet.
- Jag ser ingen orsak att dagligen använda antimikrobiella medel som till exempel Listerine, framför allt inte efter tandborstning med fluortandkräm, säger Dowen Birkhed.
Flera av Listerines produkter på världsmarknaden innehåller inget fluor alls. I Sverige innehåller två av deras produkter bara 0,022 procent natriumfluorid, NaF. Det är för lite fluor för att det ska ge effekt, visar undersökningen. Därtill ingår 22 procent alkohol och fyra olika eteriska oljor. Enligt reklamen ska Listerine verka genom att ta bort plack, ett löfte professorn inte är förtjust i.
- Placken ska borstas bort och kompletteras med tandtråd, tandstickor eller mellanrumstandborstar, inte tas bort med ett starkt antimikrobiellt medel inne i munnen, säger han.
Användningen av munsköljmedel ökar i Sverige. Varje år lägger vi omkring 300 miljoner kronor på olika munsköljmedel. Mer än var tredje i Sverige sköljer dagligen munnen med något av medlen, enligt en SIFO-undersökning som gjordes 2009. De vanligaste varumärkena är Listerine, SB12, Flux och Dentan.
- Bättre att använda Flux eller Dentan, som innehåller 0,2 procent natriumfluorid och ger ett bra skydd för riskgrupperna, säger Dowen Birkhed, de kan med fördel användas direkt efter tandborstningen med fluortandkräm. Även SB12 Duo, mot dålig andedräkt, innehåller 0,2 procent natriumfluorid.
Alla människor riskerar att få hål i tänderna eftersom vi äter så mycket socker, men vissa grupper är extra utsatta. Det gäller många äldre människor som lätt blir muntorra. Andra riskfaktorer för karies är muntorrhet orsakad av mediciner, delproteser, tandställning eller tandbryggor.
Undersökningen gjordes genom att två grupper på 10 och 12 personer fick borsta tänderna med tandkräm (med två olika fluorhalter) och sedan skölja munnen med olika munsköljmedel. Under en timme mättes nivåerna av fluor i saliven. Resultatet visade att för låg fluorhalt späder ut effekten av fluortandkrämen.
Slutsatsen forskarna gjorde var att människor med ökad risk för karies ska skölja med högre fluorhalt, dvs 0,2 procent natriumfluorid och resten av befolkningen bör använda sköljmedel med minst 0,05 procent NaF. Resultatet visade att för låg fluorhalt späder ut effekten av tandborstningen med fluortandkräm.
LÄS MER: Professorn ger råd - Bästa medlen mot karies och dålig andedräkt
Fotnot: Vi har sökt produktansvarige på Johnson and Johnson för en kommentar om sköljprodukten Listerin, men inte fått svar ännu.
20 april, 2011
3 kommentarer
Comments are closed.
BRUK AV DENTAN: NÅGON IDEALISK TIDPUNKT PÅ DAGEN?
JAG HAR ALLTID FÖLJT ANVSININGEN SOM SÄGER ATT INTE DRICKA/ÄTA DEN NÄRMASTE HALVTIMMAN EFTER SKÖLJNINGEN. JAG HAR GJORT DETTA PÅ MORGONEN INNAN FRUKOSTEN, ALLTSÅ DÅ MINST EN 1/2 TIMME FÖRE! SKULLE ETT BÄTTRE ALTERNATIV VARA ATT ANVÄNDA DENTAN STRAXT EFTER TANDBORSTNINGEN, OCH DÅ MÅHÄNDA FÅ EN DUBBEL FLUOREFFEKT?
munskölj
De som jag känner som sköljt med t ex Listerine. De var dem som hade mest hål för att de slarvade med tandläkarbesöken.
munskölj
De som jag känner som sköljt med t ex Listerine. De var dem som hade mest hål för att de slarvade med tandläkarbesöken.